Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37
    Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Gdzieś w Afryce

Jak w tytule, sam już nie pamiętam, gdzie to zdjęcie zrobiłem. Albo jest to Maroko, albo Egipt, albo Tunezja ??? Nie pamiętam kompletnie. Wiem tylko, że było bardzo póżno i handel na miejscowym souk już się powoli kończył.

Za tą fotkę dostałem III miejsce w konkursie zorganizowanym przez DPReview i zatytułowanym ~Street Food~
    Udział w konkursie wzięło 84 fotografów z całego świata. http://www.dpreview.com/challenges/C...Results&Rows=4

Domyślnie

Wygląda na zupełnie zwyczajne zdjęcie z wakcji w egzotycznym kraju, mimo to gratuluję.

Domyślnie

ciekawi mnie dlaczego akurat to zdjecie wydaje Ci się tak szczególne, że warto się nim podzielić z nami

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez santo Zobacz posta
    Wygląda na zupełnie zwyczajne zdjęcie z wakcji w egzotycznym kraju, mimo to gratuluję.
    Bo to właśnie jest zwyczajne zdjęcie. W konkursach organizowanych przez DPReview właśnie o to chodzi. Możesz wstawić super wypieszczoną fotkę, gdzie wszystko jest poprawne i jeśli nie zrozumiesz tematu, odpadniesz w przedbiegach. Tam wygrywają tylko zdjęcia idealnie interpretujące zadany temat i te z mocnym ładunkiem emocjonalnym. Wstaw swoje fotki i szybko przekonasz się jak jest "łatwo" znależć się w pierwszej dziesiątce ))))

@cheyenne
    Wstawiłem akurat to zdjęcie, bo uważam je za bardzo dobre.
    I jak widać, nie tylko ja tak uważam.
    Ostatnio edytowane przez petrus33 ; 26-12-2010 o 20:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    Bo to właśnie jest zwyczajne zdjęcie. W konkursach organizowanych przez DPReview właśnie o to chodzi. Możesz wstawić super wypieszczoną fotkę, gdzie wszystko jest poprawne i jeśli nie zrozumiesz tematu, odpadniesz w przedbiegach. Tam wygrywają tylko zdjęcia idealnie interpretujące zadany temat i te z mocnym ładunkiem emocjonalnym.
    Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie w zrobieniu zdjęcia zgodnego z tematem i dopieszczonego na drodze post-processing’u. Możesz mi wytłumaczyć?

Przedstawiona przez Ciebie fotografia jest niestety kiepsko naświetlona, kompozycyjnie też nie najlepsza. Nie czuć w niej tytułowej Afryki. Gdyby nie on -- tytuł, to jak dla mnie równie dobrze mogło być zrobione na dowolnym targu... może nawet i w Polsce.

PS.
    Proszę o wstawienie zdjęcia, którego rozmiar będzie zgodny z regulaminem.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Zgadzam sie z kolega Zielonym w 100%.
    Są zdjęcia "niewyglaskane", poruszone, itp, ale maja klimat i "ten" moment.

Dodam od siebie, ze neistety nie czuc tu klimatu np z Maroka.
    Dla mnie jest to w sumei zdjecie typu "bylem, widziałem i zrobilem zdjecie".
    Ostatnio edytowane przez Mich77 ; 26-12-2010 o 22:14

Domyślnie

Pierwsze wrażenie, jak spojrzałem na fotografię, miałem podobne do swider - za mało Afryki, nie czuć tej Afryki (może z powodu ludzi z pierwszego planu, jak dla mnie mało kojarzący się z Afryką) - nigdy nie byłem w żadnym kraju Afrykańskim, być może moje wyobrażenia o tym kontynencie są zupełnie niezgodne z ty, jak jest naprawdę.
    Oczywiście gratuluje 3 miejsca w konkursie.
    Być możne inaczej odbierałbym to zdjęcie gdyby było zatytułowanie "Street Food", a nie "gdzieś w Afryce"

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie w zrobieniu zdjęcia zgodnego z tematem i dopieszczonego na drodze post-processing’u. Możesz mi wytłumaczyć ? Przedstawiona przez Ciebie fotografia jest niestety kiepsko naświetlona, kompozycyjnie też nie najlepsza. Nie czuć w niej tytułowej Afryki
    Zgodność z tematem i dopieszczenie w PS to za mało, aby zająć miejsce w pierwszej dziesiątce.
    Takich dopieszczonych zdjęć jest tam bardzo dużo, a jednak lądują daleko za czołówką. Tu chodzi głównie o wręcz wzorcową interpretację danego tematu. I tak naprawdę tylko to się liczy. Proponuję wstawić swoje fotki na DPReview i spróbować coś wywalczyć. Uprzedzam przed bolesnym rozczarowaniem )) Tam się już wielu "fachowców" przejechało ze swoimi "mistrzowskimi" pracami. A śmiechu jak zawsze było dużo.

Kiepsko naświetlone zdjęcie......czy ja wiem ?
    Łatwych warunków to tam nie ma nigdy, a szczególnie w nocy, kiedy jest kilka różnych żródeł światła. Ustawienie WB graniczy z cudem i dlatego zawsze robię NEFy, a pózniej dostrajam temperaturę ręcznie. Kompozycja jest według mnie optymalna. Jak to inaczej skadrować ? Tytuł fotki "Somewhere in Africa" odnosi się do Afryki Północnej. Jakoś wszyscy na DPReview od razu załapali o co chodzi )) Chyba więcej podróżują od Nas i są zdecydowanie bardziej open-minded.

Zdjęcie nie jest idealne, ale ja się tym nie przejmuję, ponieważ zdecydowana większość fotek na tym forum jest niedopracowana, a niektóre wręcz rażą błędami. W każdym razie jury konkursu mnie doceniło i zdecydowanie bardziej polegam na ich opinii. W końcu to fachowcy.

PS
    Sorry za zły rozmiar. Od tej pory będę się trzymał rozmiaru 1000 x 850.
    Dopiero zajrzałem do zmian regulaminowych.

Domyślnie

Zgodność z tematem i dopieszczenie w PS to za mało, aby zająć miejsce w pierwszej dziesiątce.
    Takich dopieszczonych zdjęć jest tam bardzo dużo, a jednak lądują daleko za czołówką. Tu chodzi głównie o wręcz wzorcową interpretację danego tematu. I tak naprawdę tylko to się liczy.
    Ale ja dalej nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? Dobre zdjęcie konkursowe musi wzorcowo realizować temat i musi być wzorcowo (nie mylić z przesadnie) obrobione. Tego nie da się rozdzielić, te dwie rzeczy, nierozerwalnie składają się na dobra pracę. Pisanie, że liczy się tylko zgodność (wzorcowa, nie wzorcowa -- obojętnie) z tematem trąci ignorancją i jest tylko i wyłącznie próbą usprawiedliwiania swoich braków w temacie post-processing’u, albo lenistwa.

A cóż to za konkurs w którym uczestnicy nie potrafią zrealizować tych dwóch fundamentalnych aspektów dobrej fotografii konkursowej? Aż strach się bać...

Proponuję wstawić swoje fotki na DPReview i spróbować coś wywalczyć. Uprzedzam przed bolesnym rozczarowaniem ))
    Tego typu "konkursy" (celowo ujęte w cudzysłów) należy omijać szerokim łukiem i pozwól, że sam będę stanowił o wartości swoich obrazków, nie jest mi do tego potrzebne żadne pseudo-jury... bo kimże są te osoby? Możesz podać nazwiska? Są znane w środowisku fotograficznym czy może to kilku ludków bawiący się w fotografie i mający o sobie niesłychanie wysokie mniemanie? Bo jednym z ważniejszych punktów konkursu jest skład jury i nie jest bez znaczenia czy będzie tam siedziała pani Zosia z mięsnego czy J. Nachtwey.

Tam się już wielu "fachowców" przejechało ze swoimi "mistrzowskimi" pracami. A śmiechu jak zawsze było dużo.
    A kim jest Twoim zdaniem "fachowiec"... a kim fachowiec? I dlaczego ten pierwszy miałby się przejechać?

Kiepsko naświetlone zdjęcie......czy ja wiem ?
    Łatwych warunków to tam nie ma nigdy, a szczególnie w nocy, kiedy jest kilka różnych żródeł światła. Ustawienie WB graniczy z cudem i dlatego zawsze robię NEFy, a pózniej dostrajam temperaturę ręcznie. Kompozycja jest według mnie optymalna. Jak to inaczej skadrować ?
    Przy ocenianiu prac nikogo nie obchodzi, że warunki były takie, a nie inne. Liczy się efekt końcowy.

Kompozycja... optymalna... a jaka to? Nie bardzo wiem. A jak można było inaczej skadrować? Mnie nie pytaj, ja tego zdjęcia nie robiłem, nie było mnie w tamtym miejscu.

Zdjęcie nie jest idealne, ale ja się tym nie przejmuję, ponieważ zdecydowana większość fotek na tym forum jest niedopracowana, a niektóre wręcz rażą błędami.
    Naturalnie są i takie... i na pewno nie większość, ale czemu porównujesz do tych gorszych? Nie powinno się zrównywać w dół. Czemu nie porównasz się do tych lepszych, które znaleźć nie trudno bo jest ich naprawdę sporo.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

swider
    Szanowny kolego.....kogo obchodzi twoja opinia ??? Mnie z pewnością nie.
    Skoro jesteś taki mocny w te klocki to weż udział w takim konkursie. Czego się boisz ?? Przecież go wygrasz ))) Przynajmniej robisz takie wrażenie. Bajkopisarstwo szanowny kolego. Twoje prace są słabe technicznie i nie posiadają mocnego przesłania. Starasz się, ale ci nie bardzo to wychodzi.

Bzdurą jest twoje twierdzenie, że praca musi idealnie realizować temat i musi być wzorcowo obrobiona. Jest wystarczająco dużo przykładów na to. Choćby wczesne prace Henri Cartier-Bresson, zdjęcia Tomasza Sikory czy chociażby seria z kopalni złota Serra Pelada Salgado. Daleko tym kadrom do ideału, ale ładunek emocji, które niosą, przykrywa te niedoskonałości wyjątkowo skutecznie. Widza wciąga historia, opowieść, dramat, a nie jakieś techniczne pierdoły kolego. I na tym właśnie sztuka polega. Sztuka, której na próżno szukać na tym portalu.
    Ostatnio edytowane przez petrus33 ; 27-12-2010 o 01:13

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów