Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Księżyc 2010

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Księżyc 2010

Proszę o zapoznanie się z tym wpisem: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...70#post2209870
    __________________________________________________ _______________________
    W pażdzierniku będąc na działce u kolegi fotografa, podpiąłem jego 300mm działo do mojego D200 i starałem się ustrzelić ze statywu Księżyc. Ciężka to robota jak diabli !! Ta planeta zaiwania bardzo szybko. Zrobiłem kilkadziesiąt NEFów i wybrałem kilka ujęć rokujących dobry efekt końcowy. Niestety największym problemem jest ostrość. Jak się okazuje na wysokości około 70km przemieszczają się chmury, które bardzo skutecznie robią z obrazu mydło. I nie ma na to rady. Trzeba czekać i próbować trafić na ich brak. Myślę, że mi się to po części udało.

Nawet zdobyłem II miejsce na konkursie zorganizowanym przez portal dpreview.com, a zatytułowanym ~B&W post-processing~ W konkursie brało udział 258 fotografów z całego świata. Wiedziałem, że to zdjęcie ma spory potencjał i jak widać zostałem doceniony przez jury i widzów, którzy dali mi średnią punktową 3.628. Zwycięzca otrzymał ułamek więcej bo 3.632. Tak niewiele brakowało ) http://www.dpreview.com/challenges/C...Results&Rows=4

Ostatnio edytowane przez mpwt ; 29-12-2010 o 19:26

Domyślnie

Gratulacje z powodu drugiego miejscafota normalnie wymiata.trzeba było tutaj poprosic o punktowanie foty na twój konkurs
    I am Maku

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku500 Zobacz posta
    trzeba było tutaj poprosic o punktowanie foty na twój konkurs
    Wybacz, ale nie mam zamiaru prosić o punktowanie. Szczególnie na tym forum.
    Miło mi, że się zdjęcie podoba

Domyślnie

Gratuluję miejsca w konkursie, jak i samej foty, ekstra to wygląda.

Domyślnie

najszczersze gratulacje zarówno 2 miejsca jak i pięknej fotografii.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Również gratuluję wykonania takiej foty jak i zajętego miejsca
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Thumbs up

Extra zdjęcie i niezasłużone II miejsce(POWINNO BYĆ ZWYCIĘSTWO)
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja również gratuluje i jestem pełen podziwu. Ja ze swoim sprzętem do astrofotografii i ogniskową 750 nie jestem w stanie nawet w połowie uzyskać takiego detalu na Księżycu. Więc duże gratki!
    Szkoda tylko tych "przepałów".

Zastanawia mnie tylko dlaczego "odbiłeś poziomo" to zdjęcie. Bardzo ciężko jest się połapać wtedy, które to miejsce na Księżycu sfotografowałeś.
    Rozumiem, że data wykonania zdjęcia podana na http://www.dpreview.com/challenges/E...Results&Rows=4 to błąd, bo 11 października Księżyc był w innej fazie.

A tu przykład z ogniskowej 750mm i mojej dedykowanej astro-kamerki (crop (mnożnik ogniskowej) 7x w przeciwieństwie do DX - 1,5x):
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 29-12-2010 o 19:05 Powód: dodano 750
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    W pażdzierniku będąc na działce u kolegi fotografa, podpiąłem jego 300mm działo
    zapytaj kolegi czy nie chce sprzedać tego działa ( choć to niezgodne z regulaminem ), z chęcią kupię bo moja N500/4.0 VR przy tym to strasznie mydlana jest i nawet z D3x takiej jakości nie osiągnie
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 27-12-2010 o 19:41

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów