Witam,
z góry przepraszam jeśli to już gdzieś było ale przy pierwszym podejściu nie znalazłem a jestem "w biegu"![]()
Posiadam 50 1.4, 35 2.0, 17-35 2.8, 70 - 300 (4.2-5,6 chyba) .
Miałem okazję oglądać te same portrety robione przedziałami ogniskowych 35 - 135..nawet do 180 ... sposób "rysowania" dłuższych ogniskowych dużo bardziej mi odpowiada... mimo, że - w moim odczuciu - przy krótszych można uzyskać fajne dynamiczne kadry..
Tak czy inaczej na szybko (zleconko) potrzebuję szkła do portretów. Mniej pilnie ale również brakuje mi do reportażu tele (zawsze z takiego coś wrzucę do materiału...i podoba mi się perspektywa) bo ten co mam jest dla mnie "3 razy"za ciemny (praktycznie mam 5,6 i nie zmieniam..trzeba jechać na 3200-6400 jak jest ciemno)..
Niestety nie mam możliwości - przynajmniej w trybie pilnym porównać podobnych ujęć z 70 - 200 i stałek typu 85 czy 135... nie lubię "matematyki" typu optyczne itd. Prosiłbym o jakieś wewnętrzne odczucia od osób, które miały szczęście używać takich szkieł.
1. Czy różnica w jakości stałki i tego zoom'a jest jakaś kolosalna ?
2. Miałem okazję widzieć efekty zabawy z portretem w zakresach 35 - 135 ale na Canonie ..rozumiem, że 135 Nikonowskie (którego używanego znaleźć nie mogę - nówka to jakieś 4 - 5 tys.) to raczej ta sama klasa ?
3. Czy ktoś miał okazję porównywać 70 - 200 vr 1 i 2 ? Słyszałem, że główna różnica to sprawniejszy system redukcji drgań ? .. słyszałemteż o "odwrotnym" podejściu do jakości względem użytej ogniskowej - stary "lepszy" na 70 a nowy na 200 ...ale myślę, że to już zakrawa na onanizm sprzętowy ?
4. Nie wczytywałem się z braku czasu ale o co chodzi z tymi niby wadami fabrycznymi i opiłkami metalu w nowym 70 - 200?
Podsumowując zastanawiam się nad takimi opcjami:
70 - 200 2.8 vr.1 lub 2 - najbardziej dla mnie funkcjonalna opcja z możliwie najlepszą jakością
135 2.0 (tylko nowy - nie moge znaleźć używki)potem 85 1.4 jak będzie kasa - portrety i "mniej funkcjonalne" tele w reportażu..
używany zestaw Canon 5D mark 1 + używana L'ka 135 - jakoś mi się podoba efekt działania tego zestawu.. niemniej najmniej funkcjonalne bo utrudniona współpraca (czy raczej jej brak) z ttl nikona przy szybkich zdjęciach z jedną lub dwiema lampami SB..
Pozdrawiam, dzięki
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami