Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Przywitać się chciałem:)

Witajcie, w tym dziale 1 raz
    Na gwiazdkę chcę sobie sprawić frajdę i wrócić do analoga (głównie BW) Chodzi mi po głowie manualny korpus Nikona - taki, który i wygląda i robi jeszcze zdjęcia Do tej pory doświadczenia miałem z F80 przez kilka lat, potem cyfra, która oczywiście zostaje. Jednak dla frajdy analog, może ciemni spróbuję?

Mam pytanie - w których manualnych korpusach Nikona fabrycznie montowana była matówka z klinem i rastrem?
    Drugie kryterium, które chciałbym wziąć pod uwagę to pamięć ekspozycji, w których korpusach z w/w matówką będzie AE-L? W którymś korpusie, nie pamiętam w którym, było takie rozwiązanie, że po wciśnięciu przycisku następowała kompensacja +2 EV. raczej nie o takie coś mi chodzi.
    Szukam korpusu z niekoniecznie rozbudowaną automatyką, niezbyt starego, niezbyt drogiego. (F3, FM3a itp odpadają)

Dzięki za odp. Pozdrawiam, MC
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

Matówka z rastrem i klinem była fabrycznie montowana w F2 AS, F3, FA i FM3a (w innych być może też - z innymi nie mam kontaktu). F2 w starszej wersji (Photomic 1971r) ma matówkę gładką, ale tu nie gwarantuję, czy ktoś przypadkiem nie wymienił.
    Przycisk AE-L jest tylko w FM3a (z wymienionych powyżej)

.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 26-10-2010 o 21:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    Mam pytanie - w których manualnych korpusach Nikona fabrycznie montowana była matówka z klinem i rastrem?
    FM2n i FE2 takoż i w nich matówka jest z klinem i rastrem.
    Skupiłbym się na tych dwóch korpusach właśnie. FE2 ma tryb A, TTL i tylko jeden czas mechaniczny. FM2n, ma wszystkie czasy mechaniczne, nie ma TTLa, natomiast bateria służy tam tylko do zasilania światłomierza.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ej, korzystając z okazji przypominam że sprzedajemy na giełdzie...
    po co ci ten analog? stare to, kosztowne, i jakieś takie brzydkie obrazki wypluwa

Domyślnie

Przecież nikt tutaj nic nie sprzedaje, chyba, że czegoś nie widzę (przynajmniej ja swoich puszek nie oddam za żadne skarby ).
    Kolega spytał - my odpowiadamy.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

już ten co chciał to wie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    po co ci ten analog? stare to, kosztowne, i jakieś takie brzydkie obrazki wypluwa
    To jest jak powrót do korzeni

Dzięki za szybkie odpowiedzi
    zaczynam odkładać kaskę na korpus (narazie pozostanę przy szkłach które mam) i mam nadzieję, że przed końcem roku uda mi się coś zapolować w dobrym stanie.
    światła życzę

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    FM2n i FE2 takoż i w nich matówka jest z klinem i rastrem.
    Skupiłbym się na tych dwóch korpusach właśnie. FE2 ma tryb A, TTL i tylko jeden czas mechaniczny. FM2n, ma wszystkie czasy mechaniczne, nie ma TTLa, natomiast bateria służy tam tylko do zasilania światłomierza.
    Czy to znaczy że FM2n nie ma pomiaru światła przez obiektyw? czy nie ma pomiaru światła błyskowego po prostu?
    Ostatnio edytowane przez m_cudny ; 26-10-2010 o 23:26

Rycerz
    Gość

Domyślnie

mity

Domyślnie

Postanowiłem pozgłębiać tą mitologię

Domyślnie

Jeżeli chcesz znać moje zdanie, to kup sobie F3 albo FA. Względnie F2AS, jeżeli ciężar Cię nie przeraża. Niestety (albo stety) aparat analogowy MANUALNY - jak sama nazwa wskazuje - wiąże się z ciągłym macaniem jego Jakkolwiek FM2(n) i FE2 są aparatami zacnymi, tak do budowy F2/F3/FA im trochę brakuje. Chodzi tu o łożyskowanie elementów przewijania filmu, wizjer i wyświetlanie informacji w nim itp, itd. Niby pierdoły, a robią różnicę. Na Twoim miejscu zainwestowałbym w któreś z powyższej trójcy. Cena między nimi a FE/FM nie jest aż taka duża, natomiast 'feeling' puszek jest lepszy.

OK, wiem, baaardzo subiektywnie, ale tak to czuję. miałem i FM2n i FE2 - sprzedałem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów