Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Domyślnie D90 blade kolory, nieostre zdjecia

Witam!
    Zdjecia robione w trybie automatycznym wychodza mi z reguly mniej lub bardziej nieostre, nawet przy dobrym swietle. Kolory sa malo nasycone, wszystko jakby jakies lekko rozmyte i za jasne. Czy to kwestia jakichs ustawien? Czy na auto wszystko nie powinno ustawiac sie samo? Probowalam robic te same ujecia przy roznych trybach, ale efekt podobny...
    Jestem kompletnym laikiem i bede wdzieczna za pomoc.

Przykladowe zdjecie ponizej, tu akurat te "wady" sa bardzo jaskrawe, ale czesto mi sie tego typu fotki na auto zdarzaja - przeswietlone, nieostre, paskudne kolory.

Domyślnie

1. Przeczytaj instrukcję obsługi
    2. Przeczytaj jakąś książkę o podstawach fotografii

Masz zaawansowany aparat i ani ciut wiedzy o fotografii - nie bierz tego za krytykę, a raczej za dobrą radę.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

bo lustrzankę nie kupuję się aby używać Auto , zacznij używać trybów półautomatycznych preselekcja czasu migawki itd , a następna sprawa to obiektyw....
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Wg mnie zdjęcie jest poruszone. Czas 1/80s - ja bym się bał czy nie za krótki dla pieska, choć potrafię utrzymać w ręku dłuższe czasy ! Ty zaczynasz, więc radzę używać na razie krótszych czasów (widać wybrany przez aparat czas w wizjerze). Sam mam kolegę, któremu focenie bez zielonego trybu nie wychodzi, ale cóż, trzeba próbować.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Niestety, podpisuję się pod tym co napisał mister - w którymś momencie przychodzi pora na to, żeby przestać być laikiem... A zakup tak zaawansowanego aparatu jak D90 chyba do tego nawet zobowiązuje - inaczej sprzęt będzie się niestety, ale marnował...

Tu masz doskonały przykład syndromu "czarnego psa/białego psa": aparat dokonując pomiaru oświetlenia sprowadza je do poziomu średniej szarości. Podstawy, podstawy, jeszcze raz podstawy. Co do ostrości i kolorów, nie zaszkodzi dowiedzieć się trochę o fotografowaniu w różnych porach dnia, działaniu aparatu i działaniu tego modelu obiektywu (zdjęcie bez EXIF, więc nie widać który).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    (zdjęcie bez EXIF, więc nie widać który).

Zdjęcie ma EXIF, obiektyw 50/1.8, obróbka Adobe Photoshop Elements, ISO 400, 1/80s, F 8.0
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

OK, czyli na lepszym aparacie w trybie auto nie da sie zrobic rownie dobrego zdjecia jak na tanszej idiotkamerze? No to po co jest tryb automatyczny? Sadzilam, ze dzieki wszystkim ustawieniom i przeczytaniu instrukcji bede sie mogla wyzyc fotograficznie w wolnych chwilach, a na poczatek dzieki trybowi automatycznemu pstryknac dzieciom pare przyzwoitych fotek nie odbiegajacych jakoscia od tych robionych aparatem polowe tanszym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S'cape Zobacz posta
    OK, czyli na lepszym aparacie w trybie auto nie da sie zrobic rownie dobrego zdjecia jak na tanszej idiotkamerze? No to po co jest tryb automatyczny? Sadzilam, ze dzieki wszystkim ustawieniom i przeczytaniu instrukcji bede sie mogla wyzyc fotograficznie w wolnych chwilach, a na poczatek dzieki trybowi automatycznemu pstryknac dzieciom pare przyzwoitych fotek nie odbiegajacych jakoscia od tych robionych aparatem polowe tanszym.
    Można:
    Weź statyw, popstrykaj trochę drzew, budowli z daleka. Nie wybieraj trudnych zdjęć z kontrastami - wtedy aparat wybiera co mu się podoba, jak dla typowego zdjęcia - a to za mało.
    Najlepiej: przeczytaj choć raz instrukcję aparatu !

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

bo lustrzani nie kupuje się po to by używać auto, a jak już ktoś chce używać to też musi wiedziec mniej-więcej jak..
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S'cape Zobacz posta
    OK, czyli na lepszym aparacie w trybie auto nie da sie zrobic rownie dobrego zdjecia jak na tanszej idiotkamerze?
    Żaden aparat sam nie zrobi ładnego zdjęcia czarnego psa, ale w większości przypadków tryb auto powinien się bardzo dobrze sprawdzić.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów