Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D5000 + Nikkor 50mm f/1.8 D AF

Cześć,
    jedzie do mnie D5000 z 18-105VR natomiast bardzo chciałbym portretować a uzbieranie na Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G trochę mi zajmnie,
    Pytanie - czy używaliście standardowej 50mm f/1.8 D AF z ostrzeniem manualnym w D5000, da się, sprawdzi się?

Domyślnie

Mam D5000 i 50mm 1.4G.
    Kilka razy bawiłem się w manualne ostrzenie.
    Tak "na oko" to szło mi tylko jak coś miało wyraźny wzór.
    Za to z kropką potwierdzenia AF było znacznie lepiej.
    Tylko trzeba pamiętać, że ona potwierdza w dość szerokim zakresie.
    Ja ostrzyłem aż się pokazywała kropka i potem jeszcze minimalnie i było ok z moim zestawem.
    Trzeba to po prostu wyczuć dla swojego zestawu.
    W przybliżeniu zajmuje mi 5s taka zabawa, może jak się ma wprawę to ciut szybciej.

Domyślnie

Dzięki za spostrzeżenia, rozumiem, że bawiłeś się w ostrzenie manualne nie na żywym obiekcie chyba, że wymaluję swoją żoną w odpowiednio kontrastową kratkę na przykład
    Warto próbować, jak myślicie?

Domyślnie

nikkor 35 1.8 Tez mozna nim portrety robic Polecam bo warto za taka cene a szkło nada się nie tylko do portretów.
    D700 / D90 / F90 / 15-30 3.5-4.5 / AF-S 35 1.8G / AF-S 50 1.4G / AF 85 1.8D / AF 80-200 2.8D ED

Domyślnie

Odpuść sobie 50/1.8, nie dość, że MF, to jeszcze mydło. Jak Pawlus radzi - bierz 35/1.8DX - rewelacja za śmieszne pieniądze i do tego masz AF. Do portretu super - i nie tylko do portretu, jak kolega wyżej zauważył. 50/1.4G jest świetny, ale na DX będzie się trochę marnował
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

To ciekawe co mówicie o 35mm bo z AF i faktycznie za niewiele większe pieniądze a zdecydowanie taniej od 50 AF-S,
    ALE czy ekwiwalent 52mm to nie za mało dla portretu??? Zakres powinien się mieścić między 85-135, prawda?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

przecież wątków o 35 i 50 jest całe kilo na forum! poczytaj dział optyka to zobaczysz ile ciekawych informacji zawiera a nie powielacie ciągle to samo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez modrzew82 Zobacz posta
    To ciekawe co mówicie o 35mm bo z AF i faktycznie za niewiele większe pieniądze a zdecydowanie taniej od 50 AF-S,
    ALE czy ekwiwalent 52mm to nie za mało dla portretu??? Zakres powinien się mieścić między 85-135, prawda?
    Jest na sieci sporo fajnych fotek z 35mm, ale mimo wszystko przy tej ogniskowej łatwo o przerysowania.
    Mi nawet na 50mm czasem niewielkie się zdarzają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez modrzew82 Zobacz posta
    Dzięki za spostrzeżenia, rozumiem, że bawiłeś się w ostrzenie manualne nie na żywym obiekcie chyba, że wymaluję swoją żoną w odpowiednio kontrastową kratkę na przykład
    Warto próbować, jak myślicie?
    Jak mówi rycerz warto poczytać już istniejące wątki.

Uprawnienia umieszczania postów