Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Jakie body do slajdów? F90x czy F4?

Witajcie! Mam taki mały dylemat - obecnie mam F90x. Mam możliwość zmiany za niewielką dopłatą na F4s. Od niedawna zacząłem się interesować slajdami, moja ulubiona tematyka to portret, używam tylko manualne szkła (najczęściej 50tka Ais i Jupiter 37A z mocowaniem Nikona, chociaż mam zamiar jeszcze dokupić Sigmę 70-300 APO). Za zmianą przemawiają dwa argumenty: możliwość wymiany matówki na wersję z klinem (chociaż słyszałem, że po zeszlifowaniu brzegów można do F90 podpasować matówkę z FE) oraz lepsza współpraca F4 ze szkłami bez procesora. Czy F4 będzie lepiej naświetlał slajdy niż F90x czy lepiej zostać przy obecnym sprzęcie?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

miałem jedno i drugie, wolałem f90x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    miałem jedno i drugie, wolałem f90x
    A co Cię skłoniło w stronę F90tki?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

mniejsza waga i rozmiar

Domyślnie

A to akurat mnie tak nie męczy, parę lat temu zboczyłem w stronę D60 i pomijając absurdalny czas zrobienia dobrego zdjęcia z manualnym szkłem (zdjęcie próbne, patrzymy w histogram, potem kolejne, znowu histogram, kolejne, histogram ok, ale i tak mydełko było bo wizjer był absurdalnie mały i ciemny) to był za mały i za lekki.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

F4 jest znakomity! ale wielki i tym samym zbyt inwazyjny był dla mnie

czy naświetli lepiej slajdy? smiem wątpić ale jak masz wielką ochotę miec F4 to sobie nie odmawiaj
    bo to niezniszczalna pucha...

Domyślnie

Bardziej niż na body zależy mi na jakości fotek. A f90 to też nie jest plastikowa zabawka, z MB-10 i jupiterem z osłoną przeciwsłoneczną wygląda jak rudy 102 (aczkolwiek mam też body f90x po baaaaardzo konkretnym dzwonie i tam już tak różowo nie jest, ale to był upadek na beton z ok 1.5m, prosto na obiektyw... ten widok bolał i to mocno). Pytam o tą zamianę, dlatego, że mam świadomość, że F* to są aparaty profesjonalne, więc mogę założyć, że bardziej wymęczone, a mój jest jeszcze dość rześki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    F4 jest znakomity! ale wielki i tym samym zbyt inwazyjny był dla mnie
    Przepraszam, że się wtrącam... F4 wielki i inwazyjny... To w takim razie jakiego miecza używasz, rycerzu?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Też miałem oba i F4 lepiej mi leżał, poza tym ma wszystko co potrzeba.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

W F90x masz zmianę czasu w manualu co 1/3EV, w F4s co 1EV. IMHO do slajdów lepiej F90x.
    Do F90x wydaje mi się, że również występowała matówka z klinem.
    D814 | 12-300/1.4-4

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów