Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie AF Nikkor 85/1,8 D - ostrość i poza ostrością

różne opinie na temat tego zacnego i starego szkiełka, więc szybki teścik dla różnych f - przy okazji też się przyda bo często padają pytania jak rozmyć tło itp - czyli podstawy, tu to po prostu widać
    ps: trzeba wziąć poprawkę, że fragment "ostrości" jest dość małym wycinkiem kadru, ale różnice widać dość wyraźnie

f 1,8

f 2,2

f 2,8

f 4

f 5,6

f 8

f 11

f 16

i na koniec portrecik, dla mnie najładniej pracuje to szkiełko na f 3,5 i głównie do portretu właśnie używam tej przysłony

puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Fajny test, fajne tanie szkło, ale te aberracje chromatyczne czasem mnie rozkładają na łopatki.

Domyślnie

to tylko 6 soczewek i w tej wersji ma już 16 lat, a przecież konstrukcja jest dużo starsza, a według tego testu
    http://translate.google.pl/translate...w--test-report
    nie jest aż tak źle
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    Fajny test, fajne tanie szkło, ale te aberracje chromatyczne czasem mnie rozkładają na łopatki.
    Fakt. Na pocieszenie, NX sobie całkiem nieźle z nimi radzi. A 1.4d też potrafi walić neonami.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Lubiłem to szkiełko. Na pełnej klacie wcale nie dawało się poznać ze złej strony.
    Szkoda, że nie potrafię korygować aberracji chromatycznej w ACRze :/
    Pomimo, że mam jaśniejszą wersję tą trzymam bo trafiła się bardzo ostra od pełnej dziurki i jakoś szkoda sprzedawać
    No i może kiedyś się lub ktoś mnie nauczy jak te cholerną aberrację korygować
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Uprawnienia umieszczania postów