Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Bąk i ślimak - późnym wieczorem (Hurra - mam D90!)

Od piątku jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 . Po poprzednich fotkach pszczółek wykonanych jeszcze za pomocą Nikona D70 w samo południe - postanowiłem więc wypróbować możliwości wysokiego ISO późnym wieczorem - i chyba jest nieźle . Dla zainteresowanych - podaję parametry wykonania zdjęć.

1. Nikon D90 + Tamron 90 2.8 (godz 21:17, F=11, 1/2 s, ISO 1600)

2. Nikon D90 + Tamron 90 2.8 (godz 21:19, F=11, 1/2 s, ISO 1600)

3. Nikon D90 + Tamron 90 2.8 (godz 21:22, F=3.8, 1/6 s, ISO 800)

Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

2. poruszona, 3. nudna.
    1 jest fajna, ładne kolory, ostrość mogła być bardziej na oczach
    Pozdrawiam,
    Damian

Domyślnie

1 fajna ,reszta tak jak fotodemon .mam pytanie czy miałeś włączone odszumianie przy wysokim ISO ?

Domyślnie

No poprostu nie moglem sie oprzec

Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebastian Kraus Zobacz posta
    No poprostu nie moglem sie oprzec
    ...i popsułeś zdjęcie, to ja już wolę oryginał autora.

ISO 1600 to już bardzo wysoko. Czy na cropie też jest bardzo dobrze, jeśli chodzi o szumy (mam D300 i i mnie byłoby już nie do zaakceptowania)?
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Yup... się nieco popsuło.
    Jeśli już, to bardzo delikatnie pobawiłbym się krzywymi.

A do autora - zamiast ISO 1600 można spróbować użyć... lampy :> Odpowiednio osłabione (!!!) światło z lampy nie popsuje zdjęcia [odpowiednio dobrane będzie wręcz praktycznie niewidoczne, a wciąż będzie zapewniona wspaniała gra zastanego], a zamrozi obiekt i pozwoli na wydłużenie czasu.
    Ja tak robię w trakcie bardzo wietrznej pogody - tyle że u mnie zdjęcie jest skatowane już przy ISO 800, stąd też nieco więcej muszę kombinować...

P.S. Gratuluję zestawu. Teraz nic, tylko klepać zdjęcia :]

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi
    Co do "poruszenia" na dwójce - wydaje mi się, że jest to raczej efekt tego, że ciągle szukam skutecznego sposobu na wyostrzenie "futrzastych" powierzchni - i jeszcze nie znalazłem
    Co do odszumiania - odszumianie wysokich ISO mam w puszcze wyłączone (i tak mogę sobie to włączyć w dowolnym stopniu natężenia podczas obróbki RAW). Niski szum na powyższych fotkach - jest to efekt obróbki na warstwach (wyostrzanie tu, odszumianie tam) i jeszcze dodatkowo efekt zmniejszenia pliku z orygialnych 4288x2848 do 900x600 (ale i bez magii na warstwach i bez zmniejszania - duże oryginały też nie są złe pod tym względem)
    Co do sugerowanego użycia lampy - ostatnio dostało mi się za ostre słoneczne światło i cienie - wiec teraz unikam jak ognia hihi, ale mam i fotki wykonane z użyciem lampy - po prostu tym razem mniej mi się podobały i bardziej podobała mi się możliwość wykorzystania (braku) światła zastanego
    No i last but not least - szkoda, że ślimaczek nie przypadł Wam do gustu

Na deser - dorzucam jeszcze dwa kwiatki:

Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Uprawnienia umieszczania postów