Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie 85/1,8 - 50/1,8 - 35/1,8

równe szanse dla 3 szkiełek, czyli jedno zdjęcie dla każdego, prosto z puchy, bez dodatkowych ingerencji, porównanie ostrości i go, robione z ręki i po jednej klatce - pucha d200, robione na iso 100 i f 1,8

puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

no i co z tego wynika?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Też nie wiem, może że Nikkory to dobre obiektywy są
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

jest tyle pytań jak się ma "jeden do drugiego", teraz są w jednym miejscu i można porównać, zamiast zakładać kolejny wątek, który będzie ostrzejszy .......

Domyślnie

eee tam, ślepi jesteście

dla mnie jest to ostateczne potwierdzenie tego że mi bardziej podoba się 35/1.8 niz 50. generalna różnica to nie ostrość tylko bokeh. 85 ma prawie ładny 'kremowy' 35 jakoś zawsze podoba mi się najbardziej. zaś 50 hmm... szkieło które mam więc moge coś powiedzieć. nieostrość jest taka jakby chropowata, kontrastowa mało-nieostra. zupełnie mi nie leży podobnie jak w 70-200 sigmy...
    jednak kremówka w bołki to coś pożądanego

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Mi zaś bardziej podoba się bokeh od 50-tki..... wszystkie obiektywy tutaj użyte to dobre sprzęty

Domyślnie

Jeśli ten test (i podobne) coś pokazuje to to, że różnice między szkłami są mniejsze, niż różnice między zdjęciami wynikające z tysiąca innych czynników.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

jak dla mnie na tych zdjęciach największa różnica w bokehu wynika z różnicy ogniskowych (a dziura ta sama) - czyli 35 rozmywa "najpłynniej" a przy tym najmniej, 50 nieco bardziej i jakby w "kółeczka"), a 85 najbardziej i kółeczka jakby większe, więc i mniej widoczne. mi osobiście to najbardziej charakterystyczne rozmycie 50 odpowiada, ale ono może się nie podobać.

natomiast widzę tu jeszcze jedną rzecz: sporo czytam i słyszę o tym, że 35 jest ostra od pełnej dziury w odróżnieniu od 50. ja tu tej przewagi ni hu hu nie widzę.
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Domyślnie

dla ciekawości dodam, że właśnie 35 jako jedyną musiałem wykonać dwa zdjęcia, pierwsze nie trafione w ostrość, ale może to przypadek, tu dobrze widać, że dla mnie te obiektywy co do ostrości są bardzo zbliżone do siebie, no może 50 m leciutką przewagę, ale ma też wrażenie, że 85 zarejestrowała obraz najjaśniej??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    ale ma też wrażenie, że 85 zarejestrowała obraz najjaśniej??
    MZ jest to spowodowane mniejszym kontrastem zdjec z 85/1.8.
    35/1.8 jest zdecydowanie bardziej kontrastowym szklem i to widac na tych samplach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów