Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Nikon D70 - błędy zapisu plików NEF

Witam...

Nie pamiętam czy już to kiedyś kiedyś robiłem, więc jeszcze raz witam wszystkich

Forum bardziej czytuję i oglądam niż piszę (nie jestem zbyt wylewny ) i nie myślałem, że będę musiał zaczynać w dziale Serwis
    Dzisiaj wyskoczyłem na kilka zdjęć i niestety przy próbie odczytania plików z karty spotkała mnie przykra niespodzianka. Większość plików NEF jest uszkodzona - PS mówi, że plik się nieoczekiwanie skończył, a XNView pokazuje szlaczki w dolnej części pliku. Pytanie - co padło?

Moje śledztwo wykazało, że:
    - NIE WSZYSTKIE pliki NEF są uszkodzone - z rzadka zdarzają się poprawne
    - aparat poprawnie zapisuje WSZYSTKIE pliki JPG
    - złącze CF posiada wszystkie nóżki
    - problem występuje niezależnie od baterii i obiektywu
    - problem występuje ze wszystkimi posiadanymi przeze mnie kartami (świeżo formatowanych w aparacie - SanDisk Extreme III,Ultra II)
    - wgranie jeszcze raz firmware 2.0 NIE POMOGŁO
    - reset wszystkich ustawień do ustawień fabrycznych również...

Niewątpliwie czeka mnie serwis (na szczęscie na ul. Postępu chodzę codziennie na obiad, więc bez zabawy w wysyłanie).

Może cosik pominąłem... jakieś pomysły?
    Aparat Nikon D70 z niecałymi 10k strzałów... prawie nówka

Z góry dzięki za wszelką pomoc

c-man
    Gość

Domyślnie

A aparat wyświetla wszystko poprawnie? Przy transferze kablem też są te problemy? (żeby wyeliminować problemy np. z czytnikiem...)
    Hmmm. Na moje oko rzeczywiście serwis. D70 lubi zaskakiwać...

Domyślnie

Niestety problemy są zarówno przy odczycie przez czytnik jak i bezpośrednio z aparatu... ewidentnie problem jest w momencie zapisu RAW - tylko jakim cudem JPG jest zrobiony dobrze, a RAW nie

Domyślnie

kiedyś miałem podobny problem z d100, nie zapisywał wszystkich raw - pomogło, wyłączenie zdjęć seryjnych i zapisywanie raw bez kompresji i oczywiście bez jpeg
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

spróbowałem... niestety nic nie pomogło
    są NEFy (rzadko), które są w pełni poprawne, ale reszta z różną ilością błędów (od 1 do 100 pikseli zakłóceń na końcu)...

nic to - dzięki za dobre chęci

Jutro postaram się zanieść sprzęt do serwisu (już się boję) i może zamówić gdziesik d300s... wie ktoś może gdzie w Waw jest do kupienia od ręki?

Domyślnie

Gdzieś czytałem o podobnym problemie - wymiana elektroniki (dokładnie płyty głównej).

Domyślnie

Aparat od wczoraj jest w serwisie... jeśli okaże się, że trzeba wszystko wymienić to pewno zostanie jako korpus-zabawka do robienia w JPG

Wczoraj zrobiłem objazd sklepów w celu zakupienia d300s i oczywiście nigdzie nie ma - musiałem zamówić przez net (tym razem już nie w fotopanoramie, więc może dostanę )

Domyślnie

napisz jak się sprawa zakończyła ....i czy nabyłeś D300s ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

d70 nadal czeka na kosztorys - narazie cisza. Jak tylko cosik będę wiedzieć oczywiście napiszę.

d300s dotarło do mnie wczoraj wieczorem - tym razem zakupione przez internet w FJ (w gablotkach - pomimo tekstów w najnowszej gazetce - nadal nie ma).

Pierwsze wrażenia jak narazie pozytywne - niewątpliwie zdjęcia robi inne a AF dostał mocnego kopa.

Domyślnie

Aby być uczciwym piszę

Dostałem info, iż aparat (po niecałych dwóch tygodniach) jest to odbioru.
    Pobiegłem... Odebrałem... Zwróciłem...
    Usterka nadal występowała

Oczywiście napiszę jeszcze jak nastąpi finał całej zabawy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów