Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46
    Oszczędny w słowach Awatar M@rian
    Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie Błyskanie w kościele SB 600 Czy SB 900 co radzicie ?

Witam,
    Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej, którą mam zamiar używać w fotografii ślubnej (kościół, sala weselna itp...) Zastanawiam się czy między 600-setką a 900-setką jest rzeczywiście aż taka różnica i czy lepiej zainwestować od razu więcej $$ w lampę czy 600-tka da radę. Nie rozważałem w ogóle zakupu lampy Nissin - jakoś tak większe przekonanie do Nikona a może powinienem się zastanowić nad tym zamiennikiem.
    Aparat Nikon D90, obkietywy: Nikkor 50mm 1.8, Tamron 28-78 2.8, Nikkor 18-105.

Z góry dziękuje za porady
    Nikon D90, N 50mm 1.8 D, N 55-300, T 28-75, T 70-200, SB600

Domyślnie

W kościele w ogóle nie zalecam używania lampy, ale jak już trzeba i wie jak się to robi to polecam SB-900.
    MarcinWilk

Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

a może 600 wystarczy ?? Lampa będzie raczej używana na krótkich ogniskowych więc może wystarczy 600-stka ?

Domyślnie

Różnica mocy między SB-600 a SB-900 jest mała, mniejsza niż w przypadku SB-800 (która miała LP większą od SB-900). Aby się zanadto nie rozpisywać, ja używam w kościele SB-600 z powodzeniem. Jednakże staram się używać wysokich ISO, a lampka służy tylko do doświetlenia.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

Skoro moc tych lamp jest zbliżona to dlaczego jest aż taka różnica w cenie ? Wiadomo, że 900 ma już te kolorowe filtry, rozpraszacz itp.. ale mimo wszystko 5 stów różnicy to trochę jest. Sorry za moje "lamerowate" pytania ale tak naprawdę mało co wiem na razie o lampach błyskowych a chciałbym zainwestować w dobry sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez M@rian ; 15-05-2010 o 17:42

Domyślnie

SB-900 jest lepiej wyposażona. W zestawie jest dyfuzor, filtry żelowe, wbudowana fotocela etc. Może pracować jako master/slave, SB-600 tylko jako slave. Używam i jednej i drugiej, różnicy na fotkach nie widzę. Nie wiem dlaczego, ale SB-900 to ogromna kobyła, zdecydowanie większa od SB-600.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    SB-900 jest lepiej wyposażona. W zestawie jest dyfuzor, filtry żelowe, wbudowana fotocela etc. Może pracować jako master/slave, SB-600 tylko jako slave. Używam i jednej i drugiej, różnicy na fotkach nie widzę. Nie wiem dlaczego, ale SB-900 to ogromna kobyła, zdecydowanie większa od SB-600.
    Pozdr.
    Ja także mam 900 i 600. Zdecydowanie częściej używam 600. Moc jest niewiele mniejsza niż 900-tki, jest lżejsza, cichsza (zoom 900-tki to jakiś żart). Owszem ma mniej bajerów.
    Jak najbardziej możesz brać 600-tkę i będziesz zadowolony.
    Jedyne czego brakuje mi w tym modelu to fakt, że nie może ona sterować w CLS innymi lampami.

ps. Wspomaganie AF z 600-tki działa u mnie idealnie, czego nie mogę powiedzieć o wspomaganiu z 900-tki (zresztą jest o tym osobny temat i potwierdza to, że w tej ostatniej coś w tej materii skrewiono).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@rian Zobacz posta
    ...Lampa będzie raczej używana na krótkich ogniskowych więc może wystarczy 600-stka ?
    A jak będziesz chciał odbić od sufitu? Może braknąć mocy

Poważnie, to przy obecnie używanych czułościach, moc 600 wystarczy a kasa zostanie.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@rian Zobacz posta
    Witam,
    Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej, którą mam zamiar używać w fotografii ślubnej (kościół, sala weselna itp...) Zastanawiam się czy między 600-setką a 900-setką jest rzeczywiście aż taka różnica i czy lepiej zainwestować od razu więcej $$ w lampę czy 600-tka da radę. Nie rozważałem w ogóle zakupu lampy Nissin - jakoś tak większe przekonanie do Nikona a może powinienem się zastanowić nad tym zamiennikiem.
    Aparat Nikon D90, obkietywy: Nikkor 50mm 1.8, Tamron 28-78 2.8, Nikkor 18-105.

Z góry dziękuje za porady
    Wczoraj "robiłem" chrzest znajomym. D90 + N50 1.8 + sb600 + dyfuzor STO-FEN, dodam, że lampkę zakupiłem jakieś dwa tygodnie temu, to moja pierwsza i jak do tej pory fotografowanie z lampą było mi obce ale trochę teorii później praktyki i wiadomo... Uroczystość zaczynała się o 15.00 dzień pochmurny bardzo fajne "miękkie" światło na zewnątrz. Do kościoła przyszedłem trochę wcześniej żeby zrobić kilka zdjęć próbnych i mniej więcej zorientować się w warunkach. Jestem naprwdę zadowolony z efektów. "600 - ka" uważam spisała się znakomicie. Lampka z dyfuzorem, palnik ustwiałem tak żeby jak najwięcej światła odbijało się od sufitu. Fakt, że kościół jest nowoczesny pomalowany wewnątrz na biało, białe ściany i sufit, w którym jest okno więc to napewno ułatwiło zadanie. Jak na amatorski sprzęt uważam, że lampa jest świetna. Dodam jeszcze, że spróbowalem kilku ujęć na N18-105VR ale jednak stałka spisała się o niebo lepiej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w gotyckim kościele pewnie nie byloby już tak kolorowo i pewnie trzebaby inaczej kombinować ale tak czy inaczej lampkę polecam.
    Ostatnio edytowane przez silversideup ; 16-05-2010 o 09:50
    E-510 E-520 ZUIKO 14-42 ZUIKO 40-150 FL-36
    D90 MB-D80 N50 N18-105VR N70-300VR SB-600 SWIATŁO ZASTANE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    W kościele w ogóle nie zalecam używania lampy, ale jak już trzeba i wie jak się to robi to polecam SB-900.
    Byłem już na kilku uroczystościach kościelnych w swoim życiu i zawsze staram się obserwować co robią i jak zachowują się osoby robiące zdjęcia komercyjnie i jakoś nigdy nie zauważyłęm żeby cały proceder odbywał się bez użycia lampy... może rozwiniesz swoją wypowiedz żeby nas bardziej uświadomić w temacie? Dodam może, że niema w moim pytaniu żadnej złośliwości... jestem ciekaw poprostu.
    Ostatnio edytowane przez silversideup ; 16-05-2010 o 10:50
    E-510 E-520 ZUIKO 14-42 ZUIKO 40-150 FL-36
    D90 MB-D80 N50 N18-105VR N70-300VR SB-600 SWIATŁO ZASTANE

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów