Głosujcie na najlepszy według was obiektyw.
Szukaj
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
Nikkor AF 50 mm f/1.4D
Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
Głosujcie na najlepszy według was obiektyw.
Zagłosowałem... ale gdzie reszta 50'tek?![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Ankieta trochę bez sensu, bo najlepszy, to pojęcie bardzo względne.
Zagłosowałem na N50/1.8, bo taki mam i obecnie tylko na niego mnie stać, dlatego jest najlepszy![]()
Zgadza się, pytanie sformułowane trochę na poziomie sond z onetu czy wp.
Który jest najlepszy w sensie jakości obrazu, to wystarczy przeczytać testy, a nie robić ankietę...
Dlatego założyłem, że autorowi chodziło o "najlepszą relację ceny do jakości".
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Postawiłbym na 50/1.2... ale chyba go nie ma :P
Naucz się czytać
Dlatego właśnie zapytałem gdzie jest reszta obiektywów 50mm50/1.2 ma jak dla mnie bokeh który mi się np nie podoba - zagłosowałem na AF-S 50/1.4G ale gdybym miał wybrać najlepsze 50mm to byłby właśnie AF-S albo któryś z Zeissów (50/2 się nie kwalifikuje do ankiety przez światłosiłę więc było by i tak 1.4
)
- a wybór 50/1.4 czy N AF-S czy Z uzależnił bym czy od wymogów typu "chcę AF czy nie potrzebuję", "czy chcę super budowę" itd itd no i budżet... bo przy cenie AF-S'a jest to super szkło
![]()
A ja głosuję na 50/1.8, bo w jej cenie pośród 50tek to najlepszy stosunek ceny do jakości (MZ dokładając 800-1000 do 1.4 wcale relatywnie wiele nie zyskujemy)
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
bo autor pewnie chce sobie kupić jakąś pięćdziesiątkęi kupi ta która bedzie miała najwięcej głosów
![]()
Witam
Ostatnio porównywałem trzy 50 nikona. 50G nie zachwyciła mnie jak za te pieniądze. Wolny AF, budowa jak 18-70, spodziewałem się czegoś więcej po najnowszej 50. Ostrość od 1.4 bardzo dobra ale moja 50/1.8 nie odstawała jakość znacząco. 50/1.4 D szybki AF, budowa lepsza od G, ale ostrość na 1.4 nie do końca mnie zadawala. Na koniec 50/1.8 D, której używam. Szybki AF, budowa jak za te pieniądze wystarczająca. Kolory trochę gorsze niż w G. Chciałem zmienić 50/1.8 na wersje G ale po tym porównaniu stwierdzam, że jak dla mnie 50/1.8 ma najlepszy stosunek jakości do ceny.
D700, D610, D50 | N 17-35/2.8 - N 28/1.8 - N 50/1.8 - N 85/1.4 - N 70-210/4 | SB-800
Oczywiście, że 50/1.8 ma najlepszy stosunek cena jakość ale to nie oznacza, że tym samym jest najlepszaja bardzo ale to bardzo lubiłem to szkło i to z nim było mi najciężej się rozstać mimo że sprzedawałem w życiu znacznie droższe i generalnie lepsze szkła - ale to 50/1.8 mam nadal wielki sentyment - dlaczego sprzedałem? Głównie drażniła mnie nie budowa, ostrość itd tylko 7 listkowa przysłona i produkowane przez nią wielokąty a nie kółeczka które lubię (i to jest np dla mnie przewaga AF-S G nad 1.4D i 1.8D)
![]()
Skontaktuj się z nami