Close

Zobacz wyniki ankiety: Grip do D90

Głosujących
115. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • ALPHA Digital MB-D80

97 84,35%
  • DELTA MB-D80 PRO z LCD

18 15,65%
Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Exclamation Grip D90 / ALPHA czy DELTA

Witam chciał bym was prosić o pomoc ponieważ chce kupić grip do D90 a oryginał niestety cenowo odpada. Więc zacząłem się rozglądać przeczytałem trochę wątków ale nie znalazłem wątku w którym było by określone który wybrać. Alpha ma problemy z rozładowywaniem a delta z solidnością wykonania ale nie wiem na ile przypadków to się trafia i w który lepiej zaryzykować.

Dlatego proszę wszystkich którzy wiedzą coś na ten temat o opinie i pomoc w wyborze.
    Ostatnio edytowane przez magic_zen ; 07-03-2010 o 13:33

Domyślnie

Mam deltę, kupioną tutaj na forum już chyba po gwarancji. Wszystko działa, nic się nie odkleja, jestem bardzo z tego gripa zadowolony. Aha, i ja mam wersje bez LCD, moim zdaniem ten ekranik się do niczego nie przydaje
    Ostatnio edytowane przez Piotrek Charchuła ; 07-03-2010 o 13:42

Domyślnie

Według mnie tylko Aplha. Solidniej wykonana.

Domyślnie

Tylko i wyłącznie Alpha. W 99% identyczny z oryginalnym. Mam go od 2 miesięcy i bardzo sobie chwalę.
    Ostatnio edytowane przez TristisAnima ; 07-03-2010 o 14:02
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Podepnę się pod wątek. Ja tak troszkę nie typowo... jak ogólnie sprawuję się aparat z grip-em ? Zawsze traktowałem to jak ciało obce na aparacie i nie chciałem tego mieć. Teraz coraz bardziej się zastanawiam na poprawieniem komfortu pracy przy pionowych kadrach. Kupno grip-a jednocześnie pociągnęło by wydatek na zakup nowej torby bo w obecnej na pewno się nie zmieści no chyba że luzem . Jak ze stabilnością aparatu na statywie ?? Nic się nie "koleboce" ??
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    Podepnę się pod wątek. Ja tak troszkę nie typowo... jak ogólnie sprawuję się aparat z grip-em ? Zawsze traktowałem to jak ciało obce na aparacie i nie chciałem tego mieć. Teraz coraz bardziej się zastanawiam na poprawieniem komfortu pracy przy pionowych kadrach. Kupno grip-a jednocześnie pociągnęło by wydatek na zakup nowej torby bo w obecnej na pewno się nie zmieści no chyba że luzem . Jak ze stabilnością aparatu na statywie ?? Nic się nie "koleboce" ??
    Jak na statywie to nie wiem, pewnie zależy od statywu (ja mam statyw do dupy i wolę aparatu z gripem na niego nie wsadzać). Ale ogólnie pierwszym odczuciem po założeniu gripa było wooow i czemu tak późno to kupiłem. Niewiarygodnie poprawia się komfort trzymania zarówno w pionie jak i w poziomie. Co prawda waga całego zestawu wzrasta dość znacząco ale jest to ciężar dość przyjemny i w połączeniu z większymi szkłami działa "stabilizująco" na aparat. Niedawno zdjąłem na momencik grip i aparat wydawał się jakiś taki mały i delikatny bez niego , nie mówiąc o tym że jakoś tak dziwnie się go trzymało, tak niepewnie .
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi już mam pewien pogląd na sprawę a co do tej alphy to widzę że miażdży deltę ale jak jest z utratą energii? Nie chciał bym się na to naciąć i czy komuś z was to już się zdarzyło przy którymś z zamienników?

Domyślnie

Ja powoli też zaczynam się nastawiać na zamiennik od Alphy. Jak dotąd byłem całkowicie nastawiony na oryginał ale jak sobie przekalkulowałem koszt zamiennika + zaminnik baterii a oryginały to jest to jednak aspekt decydujący. Jak mnie będzie stać to wtedy zmienię na oryginał
    Co prawda ja potrzebują MB-D10 ale chyba ta sama firma robi tak samo jakościowo niezłe zamienniki

Gdy miałem D90 byłem skłonny kupić Deltę ze względu na interwał ale w końcu sprzedałem body i nic z tego nie wyszło
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Domyślnie

Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha i jeszcze raz Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha
    Mam taki grip i naprawdę w 99% jak orginał.
    Polecam Michał.
    NIKON D80+grip+ NISSIN Di622+ SB-600+ velbon DF-60 N 50 f1.8 N 18-105 VR i N 70-300 VR
    I masa gadżetów.

Domyślnie

Zdecydowanie Alpha.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów