Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Oszczędny w słowach Awatar kleszcz5
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Jak wyzwolić CLS + fotocela lub kabel synchro?

Witam serdecznie!

Jak można wyzwolić z aparatu sb900, sb600 i inną lampę z fotocelą ale na pierwszy płysk i z gniadem synchro?

Wszystkie lampy poza aparatem oczywiście.
    1 Jak ustawiam sterowanie lampami z body to przedbłysk uruchamia trzecią lampę za wcześnie.
    2 Jak podłączam trzecią lampę kablem synchro i zasłaniam fotocelę to wyzwala ją tylko jak wewnętrzna lampa jest zamknięta (czyli nie wyzwalam sabin )

Czy jedynymi sposobami sa: zakup fotoceli na drugi błysk i podłączenie jej do trzeciej lampy kablem synchro albo zakup wyzwalaczy radiowych?
    D800|D700|Z16 2.8|N20 2.8|N50 1.4|T28-75 2.8|N70-300vr|SB900|Cokin

Domyślnie

1.sb 600 nie ma fotoceli więc zakładasz ją na korpus na M i nią odpalasz pozostałe,
    2.kupujesz zwykłą fotocelę do sb 600 i wszystko odpalasz wbudowaną lampką ustawioną na M
    3. rezygnujesz z sb600 i odpalasz z fotocel lampą wbudowaną na M
    4. a najlepiej to sb 600 odpalasz z kabla ale musi być ustawiona na M a ona wyzwala pozostałe przez fotocele

nie mam więcej pomysłów

Domyślnie

możesz jaśniej napisac o co ci chodzi?
    O TTL czy praca w manualu? Jedna lampa w TTL, druga w manualu?

Kto powiedział, że przedbłysków jest jeden lub dwa, a nie na przykład zmienna ilość. Czasami trzy, a przy innych funkcjach pięć? Niestety.

przenosze do lamp błyskowych, bo to zupełnie nie studyjny temat.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kleszcz5 Zobacz posta
    (...)
    Jak można wyzwolić z aparatu sb900, sb600 i inną lampę z fotocelą ale na pierwszy płysk i z gniadem synchro?

(...)
    Lampa w body w trybie manual;

SB900 w trybie Remote (SU4 - czyli fotocela); manual,

SB600 na zewnętrznej fotoceli; manual,

Studyjna w trybie fotoceli, manual. W razie problemów można ewentualnie od fotoceli pod SB600 pociągnąć kabelek do gniazda synchro studyjnej.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Może rzeczywiście nie do końca wyjaśniłem. Chciałem aby 2 lampy pracowały w TTL a trzecia w manualu ale już widzę że to nie osiągalne bez drogich wyzwalaczy przenoszących TTL. Choć w tej fotoceli na drugi błysk ustawia sie chyba czułość i jakoś mi się wydaję że jednak ilość przedbłysków może być stała. No ale nic... Zamówiłem taką fotocelę i jeżeli nie będzie ignorowała przedbłysków to ją rzeczywiście zastosuje do sb600 i będę błyskał wszystkie trzy w manualu przez fotocele, ewentualnie jedną na kablu. Jak dojdzie to napiszę jakie są efekty.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No i rzeczywiście fotocela na drugi błysk nie pomogła. Jej regulacja ogranicza się chyba do czułości samego czujnika.
    Teraz działa mi wszystko w manualu sb900 na su-4, dodatkowa lampa na wewnętrznej fotoceli i sb600 na fotoceli założonej na sankach. (jednak nie do końca bym polecał to rozwiązanie. Mój egzemplarz dosyć luźno siedzi w sankach i czasami wyzwala się samoistnie od poruszenia)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mam podobny problem, więc pozwolę sobie się tutaj podpiąć Sprawa wygląda tak: pracowałam na dwóch lampach studyjnych (fomei 400) wyzwalanych przez kabel.
    W pewnym momencie zaczęło mi brakować możliwości podświetlenia tła. Chciałam wykorzystać do tego SB 600 i 900. Problem polega na tym, że SB 900 wpięta do kostki z kablem synchro nie wyzwala SB 600. Kiedy jest podpięta bezpośrednio do gorącej stopki na D90 nie ma żadnego problemu. Kabel synchro z samymi studyjnymi też działa bez zarzutu.
    Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać?

Domyślnie

kup fotocele pod SB600.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A nie lepiej zamienić sabiny miejscami? SB-600 poleci z kostki synchro, a SB-900 przez wbudowaną fotocelę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kleszcz5 Zobacz posta
    Witam serdecznie!
    Wszystkie lampy poza aparatem oczywiście.
    1 Jak ustawiam sterowanie lampami z body to przedbłysk uruchamia trzecią lampę za wcześnie.
    No i tak będzie
    Jeżeli chcesz aby było OK trzecią lampę musi odpalić fotocela zliczająca przedbłyski. To inteligentna fotocela, która potrafi zliczyć wszystkie błyski, spokojnie odczekać przedbłyski i odpalić na ostatnim. Fotocela działająca na 2 błysk nic nie da. Kiedyś to była fotocela MIF podłączna z kostki lub gniazdo synchro. Dzisiaj trudna do dostania.
    Tutaj jest... podpis

Uprawnienia umieszczania postów