Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
    Oszczędny w słowach Awatar eldarek
    Miasto
    okolice Sandomierza

Domyślnie Plecaki foto : Lowepro fastpack 200,250, 350 kontra vanguard up rise 45, 48

Witam wszystkich
    Myślę że wiele osób zastanawia się tak jak i ja ( albo kiedyś się zastanawiało ,lub będzie się zastanawiać ) nad zakupem plecaka fotograficznego. Ja osobiście już od dłuższego czasu przeglądam strony internetowe, pytam znajomych o to jakie plecaki mają i już prawie wybrałem . w grze pozostały praktycznie dwa modele Lowepro tj Fastpack 250 i 350 ewentualnie coś z innej stajni tj Vanguard UP-Rise 45 oraz 48 z tym, że 48 u nas nie jest jeszcze dostępny ( bo pewnie wybór by padł właśnie na ten model )
    dla mnie najważniejszym kryterium, które ma spełnić plecak to :
    -kieszeń na laptop ( choć nie koniecznie muszę go tam mieć )
    -łatwy dostęp do aparatu
    -możliwość włożenia czegoś jeszcze oprócz sprzętu foto ( przydatne na dłuższe wypady w plener)
    - nie powiem bo i możliwość podczepienia statywu była by dużym plusem , ale mając pokrowiec nie jest to najważniejsze .
    Tak więc koledzy i koleżanki, jeśli ktoś z Was posiada takowe plecaki i może podzielić się swoimi doświadczeniami i odczuciami związanymi z faktem posiadania i użytkowania , będę bardzo wdzięczny ( i chyba nie tylko ja ) za wszelkie sugestie na temat.
    Ja w tym momencie jestem tylko w stanie wstawić kilka linków , a po zakupie postaram się o jakis mały teścik .
    na temat Vanguarda np http://www.youtube.com/watch?v=hRrzYI8CR4c
    a na temat fastpacka chyba jeden z lepszych testów http://www.youtube.com/watch?v=3pte9...eature=channel
    jednak najmilej będą widziane wasze prywatne odczucia , a może macie inne sensowne propozycje...
    Piękno widzianego obrazu tkwi w zmysłach,
    które wyostrzają się patrząc przez obiektyw...
    ( nie moje ale ma coś w sobie)

Domyślnie

Osobiście używam Fastpack 250.

Używam go podczas drogi do pracy i z powrotem. Mieści mi się sprzęt foto - do pracy chodzę na piechotę więc zawsze się na czymś oko zawiesi - "pracowy" laptop, kanapki i drobiazgi osobiste. Nie ma możliwości przypięcia statywu oraz pokrowca AW.
    Jak dla mnie jest to fajny plecaczek na zastosowanie typowo miejskie, praca-dom, wypad do parku z dzieckiem etc.

Na wypady w plener używam Lowepro Rover Plus AW. Tam się mieści wszystko bez problemu Ale to już kwestia ile sprzętu, dokąd wypad itp. itd.

Domyślnie

Ja też używam Fastpack'a 250- i myślę, że na lato lub następny sezon będzie potrzebny większy plecak (pewnie też Lowepro- Fastpack jest już którymś z kolei "nosidłem")
    po roku mogę powiedzieć, że mimo dość intensywnego użytkowania (może nie tak intensywnego jak w filmikach tego użytkownika ) plecak jest jak nowy- bardzo dobrze "rozplanowany" w miejsce na laptopa wkładam 3-4 zeszyty a4, do góry jakaś książka, dokumenty- bez większego upychania wejdzie tam i bluza
    brakuje trochę zaczepów na statyw lub pasków po bokach- można wykombinować samemu, ale jednak- jako gratisu tego nie ma.
    Byłem z nim w górach- przeżył deszcz, trzymał się wygodnie na plecach- pas biodrowy to super sprawa. Po całodniowym wypadzie na Morskie Oko i okolice nie odczuwałem dyskomfortu
    Na bok zmieści się większa butelka.
    Dostęp do samego aparatu(z podpiętym szkłem) jest łatwy- wystarczy przewiesić przez ramię i wyciągnąć aparat. Gorzej z głębiej schowanym sprzętem- ale wtedy 1-2 minutowy postój i można iść dalej.
    Noszę w nim praktycznie całość mojej stopki(ogromu tam nie ma ) niepotrzebne zostaje w domu, większy korpus też raczej wejdzie - ale by zmieścił się jakiś następny obiektyw, trzeba będzie z czegoś zrezygnować.

Tego Vanguarda oglądałem w Media i wydaje mi się, że lepszym plecakiem- solidniej wykonanym i lepiej trzymającym się na plecach jest Fastpack- najlepiej jechać i osobiście się przekonać.
    pozdrawiam
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Ja uzywam Fastpacka 350 i od 250 rozni sie on chyba tylko rozmiarem czesci foto, a co za tym idzie rowniez komory na laptopa.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

gdybym teraz- jeszcze raz był w swojej skórze sprzed roku, wybrałbym 350- więcej połknie bardzo fajna seria
    1/2 Get Lucky Photo

Oszczędny w słowach Awatar eldarek
    Miasto
    okolice Sandomierza

Domyślnie

dzięki koledzy za Wasze dotychczasowe wypowiedzi , mam jeszcze pytanie na ce...o ktoś w opiniach wpisał, że po opadach deszczu woda mu się do środka dostała i chciałbym to skonfrontować jak to ma się do rzeczywistości , może to tylko był jakiś incydentalny przypadek , wiadomo że plecak nie ma pokrowca przeciwdeszczowego
    Piękno widzianego obrazu tkwi w zmysłach,
    które wyostrzają się patrząc przez obiektyw...
    ( nie moje ale ma coś w sobie)

Domyślnie

Z mojej perspektywy- jeżeli nie otworzy się przedziału ze sprzętem podczas deszczu, zostawi się go na ulewie, lub zostawi się otwarte "wejścia" to pewnie woda się dostanie. Ja na deszczu miałem wszystko pozapinane- potem tylko otrzepałem plecak z wody i żadnej wilgoci we wnętrzu nie miałem... wszytko zależy jak się z plecakiem podczas deszczu obchodzimy- takie jest moje zdanie. Zawsze można na plecak zarzucić pelerynkę
    1/2 Get Lucky Photo

Domyślnie

Nawet trzeba zarzucić pelerynkę (jak było powyżej pokrowca nie ma). Dla mnie problemem było to, że plecak chłonął wilgoć i potem trzeba było go suszyć.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Nie testowalem swojego na dlugotrwalym lub bardzo intensywnym deszczu, ale jesli jest wystawiony na opady dosc krotko, to wilgoc nie dostaje sie do srodka, bo wsiakniecie w zewnetrzny material troche wodzie zajmuje.
    Stawialem go natomiast na sniegu i zadnych problemow potem nie bylo.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Mój przeżył intensywne śniegi, teraz walczy z deszczem - tak średnio ok 1h dzienne jest narażony na aktualne warunki atmosferyczne bo do pracy chodzę na piechotę- i radzi sobie doskonale.

Jak masz dobrze zasunięte suwaki i wózki schowane są pod klapką - nic Ci się do środka nie dostanie. Wilgoci też nie zauważyłem ani razu póki co

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów