Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Domyślnie Jaki najlepszy klej do D700 ? :)

Przeczytałem już wiele o klejach ale spotkałem same sprzeczne opinie. Kropelka i tym podobne - podobno lepiej nie kleić chociaż trzyma dobrze. Butapren i inne tego typu - bezpieczne ale nie trzyma Może ktoś kto kleił podpowie coś sprawdzonego ? Pojawia się też nazwa LOCTITE 406 / 495, taka kropelka w żelu, może tym ? Puszka jak nowa, nie ma nawet roku, więc aż przyjemnie będzie posklejać

Domyślnie

LOCTITE 406 .. spokojnie kleił D50. Za plebejski będzie dla arystokraty D700?
    Ostatnio edytowane przez Albert44 ; 12-02-2010 o 19:21
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

no niewiem czy ten klej jest godny takiego zaszczytu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    no niewiem czy ten klej jest godny takiego zaszczytu
    Godny Marcinie. To wersja "przemysłowa", do klejenia "elastycznego", klej płynny. LOCTITE wersja żel.. daje lepsze komfort klejenia.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Dwuskładnikowy Distal (żywica epoksydowa). Po 24h wiąże jak kamień.

Domyślnie

Wg mnie tylko kleje typu Butapren. Sam podklejałem w swoim D200 i jest ok.
    Ważne jest to, że trzeba posamrowac dwie strony i trochę poczekać, a dopiero potem połączyć dwie powierzchnie. Gdyby się potem okazało, że i tak musimy zmienic gumy, pozostałości takiego kleju na korpusie można latwo oczyscić.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Pattex SOS super gel - bardzo elastyczny klej, o sile typowego cyjanopanu. Podklejałem nim D80 znajomego. Potem znajomy pojechał z puszką w tropiki - 2 miesiące w bardzo gorącym i wilgotnym klimacie. Gumy odlazły tam gdzie był oryginalny klej, tam gdzie ja kleiłem trzymało się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Dwuskładnikowy Distal (żywica epoksydowa). Po 24h wiąże jak kamień.
    Tez mialem ten Distal i zrobilem tak samo, nie martwie sie co bedzie potem wazne ze trzyma.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Oszczędny w słowach Awatar desid
    Miasto
    Warszawa/Piaseczno

Domyślnie

poxipol - F4s i bez problemu
    nex siódmy

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Nie wiem co tam chcesz kleić, ale żelazne zasady są dwie w zastosowaniu i doborze kleju.
    1. "Klej trzyma gdzie go ni ma " czyli jak najcieńsza spoina, dosłownie cienka jak tylko to możliwe jest.
    2. Tym klej mocniejszy im dłuższy czas jego schnięcia czy dochodzenia spoiny do maksymalnej wytrzymałości, bo tak na prawdę to kleje nie trzymają z powodów wewnętrznych naprężeń w spoinach. W porządnych klejach są spec. dodawane spowalniacze aby dłużej wiązały i naprężenia nie powstawały. A do gum to jakiś pronicel, czy pronicol lub podobne markowe zagraniczne oby ostrożnie nie zostawić go na obudowie no i jak najcieniej. O oczyszczeniu chemicznym , a najlepiej zmatowieniu powierzchni na które nakładasz klej nie zapomnij.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów