Jako, że w ostatnim czasie podpytywany jestem o możliwości niektórych manualnych szkiełek, skale powiększeń, sposób mocowani itp. itd. postanowiłem zrobić taki mały, poglądowy "teścik". Manualne szkła z różnych systemów mogą stanowić niezłą, czasami wyjątkowo tanią alternatywę dedykowanych szkieł makro. Potrafią dawać skale odwzorowania nie zawsze dostępne szkłom makro z dołączonymi pierścieniami lub mieszkiem. Zaznaczam jednak, że początkujący fotografowie, a zwłaszcza korzystający z aparatów nie mierzących światła (serie Dxxxx i Dxx), mogą mieć poważne trudności z pracą z takim sprzętem. W terenie, przy szybko zmieniających się warunkach świetlnych i żywych modelach, to może być mordęga. Zatem przed zakupem takiego obiektywu proponuję kilka razy się zastanowić i rozważyć wszystkie plusy, te ujemne też
Chętnie porównałbym tu jeszcze swojego Nikkora 105/2.8, ale od początku czerwca leży sobie w serwisie i już zapomniałem jak wygląda... nie mówiąc już, że nie pamiętam jak obrazuje
W szranki stanęło 8 słoików, niemal wszystkie mocowane odwrotnie:
A) Takumar-A 28/2.8 (Pentax)
B) Takumar 28/2.8 (Pentax)
C) Takumar-M 35/2.8 (Pentax)
D) Pentax-M Macro 50/4 (Pentax)
E) Pentax-A 50/2 (Pentax)
F) Helios 44K-4 58/2 (Pentax)
G) Pentacon 50/1.8 (m42)
H) Industar-61L 50/2.8 (m42) - jako jedyny mocowany "normalnie"
Jako model wystąpił nasz krajowy pająk z gatunku Diaea dorsata. Specjalne podziękowania dla modela za dość chętne i bezproblemowe pozowanieObiektem referencyjnym jest moneta 1 groszowa na której model pozował (to w kwestii skali odwzorowania). Zdjęcia wykonywano aparatem D200, doświetlano lampą SB-800 z domowej roboty dyfuzorem, pierścienie pośrednie to Kenko z przeniesieniem automatyki. Zdjęcia wykonywano w RAWach na ISO 100 (poza ostatnim zdjęciem na obrazku.3, gdzie zwiększono do ISO 400, bo lampa nie wyrabiała). Nietykane postprocesingiem, kompresja do jpg. 100%
1. Na załączonym obrazku wycinki w skali 1:1. RAW, ISO 100, 1/250s, f11 (jako, że w makro duże otwory nas za bardzo nie interesują). Wrzucam miniaturę do kliknięcia, bo obrazek jest niemiłosiernie dłuuuuugi
2. Skala odwzorowania uzyskiwana z "gołego" obiektywu mocowanego na korpusie przez pierścień odwrotnego mocowania. Pełne kadry, bez przycinania
3. Porównanie skal odwzorowania z kolejno dołączanymi pierścieniami pośrednimi.
Jak widać, wybór jest duży. Z porównania jakości obronną ręką wyszły niemal wszystkie szkła. Po tyłku dostał tylko Helios (dziwi mydełko, choć to może być jakaś słaba sztuka) i Pentax 50/4 (nomen omen - Macro!). Gdyby nie mało wygodna konieczność ostrzenia na przymkniętym szkle i dość krótki dystans ostrzenia (kilka cm) byłoby wspaniale. Chyba, że ktoś ma niepotrzebny D700 lub D3, z fajniejszym wizjeremFaktem jest, że od ponad pół roku ten Takumar 28 i Industar 50 są moimi podstawowymi szkłami makro, dającymi duuuużo satysfakcji. Mogę z pewnością polecić.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami