Witam
Chciałbym założyć wątek o obiektywach wykorzystywanych do makro i niekoniecznie tych specyficznych jak Sigma 150, 180, tamron 90, tokina 100 czy nikkor 105.
Chodzi mi bardziej o industary, może nikkora 50f1.8, tzn takie które wraz z pierścieniami można używać do makro i dają naprawdę piekielnie ostry i szczegółowy obraz.
Z mojego doświadczenia i na podstawie wielu oglądanych zdjęć zdecydowałbym się na industara 50f2.8 ale ... właśnie może ktoś z kolegów ma inny pomysł, najlepiej poparty przykładami
Myślałem początkowo o Sigmie 150 ale kurcze nie wierzę już w Sigmy...one jednak nie są na tyle ostre na ile bym chciał. Sam miałem Tokinę 100 sprzedałem z potrzeby gotówki, później chciałem do niej wrócić ale przejrzałem kilka moich starych kadrów praktycznie identycznych z Tokiny i 50f1.8 na podobnej przesłonie w okolicach 5.6 i nikkor moim zdaniem zjada tokine!
Dlatego właśnie póki co mam tą dwójkę faworytów do taniego makro czyli industar i nikkor.....
I teraz idąc dalej tym tokiem rozumowania, industar jest w pełni manualny natomiast nikkora można dodatkowo wykorzystać do portretów....w takim wypadku może skusić się od razu na nikkora 50f1.4D lub 50f1.4G (tylko w tym wypadku pierścienie z przenoszeniem AF-Sa...) tylko czy ten nowy typ G będzie ostrzejszy np na f8 niż stary poczciwy 50f1.8 na f8 albo industar...??
Kurcze może wymiatacze Makro pomogą mi jakoś rozwiać wątpliwości bo szukam czegoś naprawdę do chirurgicznego cięcia modeli![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami