Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Do posiadaczy 17-55 2.8 i 35 1.8

Witam, posiadam to co w stopce , od paru miesięcy myślę o 17-55 i sobie go obiecałem na święta... Święta już tuż tuż a mnie ciągle nurtuje czy warto wydac te pieniądze ... Czy 17-55 da mi lepszy obrazek niż 35 1.8 ? Z tego co czytałem AF bajka budowa również ale co z obrazkiem w porównaniu do stałki ? Obiektyw ma służyc głównie fotografii rodzinnej , czasem jakiś krajobraz ... Gdybym kupił 17-55 musiałbym pozbyc się 35 1.8 a troszkę mi szkoda ...
    Może ktoś mnie odciągnie od kupna tego obiektywu i wydania tylu pieniędzy ? Przy 35mm brakuje mi troszkę ogniskowych i w jedna i w drugą .. Na pewno w przyszłości kupię 85 mm jak będzie z Af-s a po cichu liczę , że to będzie już w przyszłym roku .. Proszę o wypowiedzenie się osób które miałby bądź mają oby dwa obiektywy ...
    Fx

Domyślnie

zamiast 17-55 dokup 85 1.8

Będzie fajny zestaw, a różnicę 1.8 vs 2.8 zobaczysz na 100%. Jak zabraknie szerokości to dokup coś UWA typu S10-20 i masz super zestawik. Ja bym tak zrobił.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

85mm na pewno kupię ale poczekam do polowy przyszłego roku , jeśli nic z AF-s się nie pokarze kupię 85mm 1.8 Teraz szukam uzasadnienia kupna 17-55 :] Chciałbym się dowiedziec od osób które mają oba szkła i którego chętniej używają ... po prostu głośno myślę tam gdzie najlepiej :]
    Fx

Domyślnie

Lesiu jeżeli zależy Ci na prawie papierowej GO to nie zamieniaj. Stałki są też bardziej kreatywne w kadrowaniu.

Mam obydwa i każdy wybieram do czegoś innego. Jeżeli akcja jest dość spokojna - domowy obiekt "nie szarżuje" czy krajobraz to 35, jeżeli jest akcja albo jest wąsko to 17-55. W "górnych stanach" może zabraknąć Ci do portretu czy "ujęć na spacerze" (tutaj lepiej 85) a w dolnych stanach zabraknie jeżeli jest za wąsko lub nie masz z tyłu miejsca aby odejść od obiektu - tutaj coś szerszego do kompletu. DX w porównaniu z FX (pełna klata) daje Ci też trochę większe zbliżenie, np 55 w DX x ca. 1.5 = ca. 82 w FX.

Mając w zestawie same stałki musisz też do perfekcji dopracować ich szybką zmianę, przykład masz tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=PiWctOW5p6A, w terenie technika ta wymaga odpowiedniej torby no i jest znacznie trudniejsza.

Inna sprawa na jakich w rzeczywistości przesłonach robisz zdjęcia? Do sprawdzenia tego zainstaluj program ExposurePlotExif z http://exposureplot.en.softonic.com/, jest free . Jeżeli wyjdzie Ci między 2 a 3 to nie martw się o 2.8 w 17-55.

Jedni uważają, że tylko stałki, inni wolą tylko zooms, mi pasuje podejście mieszane.
    Porada: wybierz sie do sklepu gdzie dadzą Ci zapiąć szkło na body, wyobraź sobie własne ujęcia i pocykaj.

Domyślnie

Dołaczę sie do dyskusji. Też biorę pod uwagę zakup 17-55 Posiadam 18-105 i zastanawiam się czy fotki z 17-55 będą zdecydowanie lepsze, czy warto wymieniać. Nie chce stałek ze wzgledu że nie chce zmieniać obiektywów podczas wycieczek turystycznych. Zdjęcia we wnętrzach też raczej obsłuże (przedszkole córki-ostatnie na 12-24 zabrakło mi zbliżeń) N17-55 Ma to byc uniwersalny zoom, czy tez pozostać przy 18-105
    Nikon D300 Nikkor 18-105, 50/f1,8, SB-700

Domyślnie

Używałem też 18-200 z 3.5-5.6, mam go do dzisiaj ale już tylko leży na półce.
    Różnica jest co najmniej dramatyczna, a różnica w cenie jest adekwatna do możliwości. Na forum jest sporo o tym szkle.

Domyślnie

Miałem 17-55.

Bardzo dobre, szybkie, pancerne, jasne szkło.

Porównywałem z dwoma Tamronami 17-50/2.8....
    Nie ta ostrość u T i abeeracje na 2.8 ze 4 razy wieksze.
    Jeśli chcesz dobre uniwersalne szkło - kupuj.

Stałki nie są drogie (poza 24/1.4 i 85/1.4) więc myślę że poki co możesz to kupić a z czasem sprzedać, bądź dokupić stałki.

Też czekam na jakieś AF-Sy w stałkach

Domyślnie

bo jak by było 85 z AF-s to bym dylematu nie miał .. chcę skompletowac zestaw do fotografii rodzinnej , a nie wiem co kupic. Może dopóki nie wyjdzie 85 z AF-s to kupic na razie 50 1.5 G ?
    Fx

Domyślnie

jak masz pieniązki to zamień 35/1.8 na 17-55 - u mnie od 2 miesięcy 35 leży w torbie chciaż bardzo fajne szkło

Domyślnie

duszek kasa jest tylko można ją zawsze wydac gdzie indziej :] a dlaczego 35 wylądowała w torbie i to na tak długo ? Czy mógłbyś się rozwinąc ?
    Fx

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów