Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Oszczędny w słowach Awatar alan85
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie Ładowarka MH-21 kalibracja akumulatora

Witam mam mały problem z D2x'em.
    Kupiłem używanego i nie mam żadnych instrukcji, a muszę wykonać kalibracje akumulatora - przynajmniej tak twierdzi aparat. O ile dobrze rozumiem angielską wersje zassaną z neta to po prostu mam postępować tak jakbym chciał ładować akumulator i jedyne co muszę to nacisnąć przycisk "calibration", żeby zapaliła się lampka "CAL ON".
    Zgadza się ?? O co chodzi z tymi godzinami (2h/4h/6h), czy to jest czas kalibrowania ??
    Aparat w plecaku
    Pozdrawiam Michał N.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alan85 Zobacz posta
    jedyne co muszę to nacisnąć przycisk "calibration", żeby zapaliła się lampka "CAL ON".
    Zgadza się ?? O co chodzi z tymi godzinami (2h/4h/6h), czy to jest czas kalibrowania ??
    tak i tak

Domyślnie

Może ktoś napisać co ta kalibracja ma za cel? interesuje mnie również ta zależność w czasie kalibracji 2h/4h/6h.
    Przymierzam się do zakupu en-el4a z ładowarką i zaciekawiło mnie to.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 11-12-2009 o 11:56
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Kalibracja najpierw rozładowuje aku do końca następnie ładuje "od zera". Z lampkami chodzi o to, że pokazują, ile do końca rozładowywania:
    - Jeśli świecą się wszystkie - zostało ponad 6 godzin rozładowywania.
    - Świeci się ta przy cal on, 2h i 4h - zostało od 4 do 6 godzin.
    - Świeci się ta przy cal on i 2h - od 2 do 4 godzin.
    - Świeci się tylko ta przy cal on - niecałe 2h.

A tak btw: na stronach Nikona w USA jest do zassania instrukcja.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Oszczędny w słowach Awatar alan85
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Dzięki za potwierdzenie. Zostawiłem ładowarkę na noc podpięte pod prąd.
    W menu mam teraz komunikat: "not required", wiec chyba się udało.
    Aparat w plecaku
    Pozdrawiam Michał N.

Domyślnie

Kalibracja ma za zadanie, jak sama nazwa wskazuje, skalibrowanie akumulatora. Dzięki temu po włożeniu aku do aparatu wskaźnik naładowania (ten zwykle na górnym ekranie lcd) będzie wskazywał wartości pasujące do rzeczywistego stanu ładunku akumulatora. Akumulator częściej ulega rozkalibrowaniu jeśli jest doładowywany, t.j. gdy ładujesz go często przed osiągnięciem stanu zerowego (nie ma to nic wspólnego z "pamięcią" akumulatora, taką jaka wykazują akumulatory NiH).

Uprawnienia umieszczania postów