Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Z pamiętnika lampy błyskowej ...

Czytaliście? http://www.galaktyka.com.pl/index.ph...egory=9&id=351
    Ja kupiłem i jestem w trakcie. Nie do końca mi odpowiada styl autora, ale w książce jest mowa głównie o lampach błyskowych Nikona i wydała mi się ciekawa. Jak są wasze opinie?

Domyślnie

Ja wczoraj ją zamówiłem, z opisu wydała mi się ciekawa... Jak dojdzie i poczytam to się podzielę wrażeniami.

Domyślnie

Jak przeczytacie do dajcie znać czy warto kupić .

Domyślnie

Mam oryginał. Nie wiem, czy tłumaczenie daje radę, ale po angielsku czyta się to przyjemnie.
    A co ważniejsze - w książce jest naprawdę dużo przydatnych informacji i pomysłów.
    Ja polecam (na pewno wersję oryginalną, za polską nie dam głowy).

Rycerz
    Gość

Domyślnie

zapraszam do forumowej biblioteki robimy zrzutke na ta ksiązke i można tam cos o niej przeczytac...

celem zachęty taki cytat:

" światło jest jak żywe srebro. Magia. Raz jest tutaj, później tam. Po chwili nie ma go już wcale. pełna życia, kolorowa i kontrastowa scena sprawia, że chcesz ją sfotografowac. Sięgasz ręką do torby by wybrac odpowiedni obiektyw, spoglądasz ponownie, i wszystko minęło. Chmury zniknęły, a to co zostało, jest szare, bezbarwne, płaskie, matowe.

Cholera. Może mógłbys to naprawic, używając flesza. Wiesz, tego malego zasilanego bateriami pudełka z odbłysnikiem, znajdującego się w twojej torbie fotograficznej, w kieszonce z napisem >otwierac tylko w razie pożaru<.

Istnieje wiele powodów dla których lampa błyskowa kryje w sobie znacznie więcej tajemnic niż swiatło, które widzimy.
    Jej błysk jest krótki jak mrugnięcie okiem, trudny do kontrolowania, nieprzewidywalny, jednego dnia sprawia ci zawód, tylko po to, by następnego dnia rozczarowac jeszcze bardziej. Eksperymentujesz z nią, przeklinasz każde niewłasciwe jej użycie, zgadujesz, co powinieneś poprawic (nie przeczytałeś przecież instrukcji), wciskasz przyciski, przełączniki, ustawiasz balans bieli, zmieniasz siłę błysku, korygujesz ekspozycję, i jakimś przypadkiem lampa zaczyna działac - światło rozchodzi się po pokoju, odbija od sufitu, trafia w lustro, wraca, oświetla modela i wszystko wyglada wspaniale"

Domyślnie

odgrzeje temat ale napiszę że książka jest świetna , gorąco polecam i napisana lekkim językiem no i wszystko w niej oparte jest na systemie nikona

Domyślnie

Tylko tłumacz czasem nie daje rady ;oP
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

ja przeczytałem w oryginale, taka bardzo haaamerykańska jest, ale dobrze się czyta

Domyślnie

Jedna z najlepszych książek w mojej kolekcji. Dużo wskazówek praktycznych, ciekawie pisana. Nie wiem co znaczy "taka bardzo haaamerykańska jest", jak pisze przedmówca, ale moim zdaniem nadaje się także do użytku w Europie
    Generalnie to Nikonek...

Domyślnie

Mi się bardziej podobała poprzednia książka Joego. Z pamiętnika jest trochę bardziej 'zakręcona' tak jakby autor nie radził sobie z ilością informacji, bo powtarza i to nie zawsze to co najważniejsze. Ale przygoda super. Rady w większości również
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów