Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Instrukcja serwisowa AF-S 18-55 ED II

Witam,

ponieważ mój obiektyw jest chwilowo w serwisie, zanabyłem sobie w zastępstwie uszkodzony kit AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G DX ED II . Obiektyw upadł na wysuniety ryjek, ma slady uderzenia i nie działa autofokus. Pomyslałem sobie, że ja główny wróci, to spróbuję rozebrać kit i zobaczyc, co tak naprawdę jest uszkodzone. I tu pytanie, czy dosponuje ktoś instrukcją serwisową do tego obiektywu? Znalazłem na sieci, ale za dostęp do serwisu chcą chore pieniądze. Albo może ktoś takowy rozbierał i może podzielić się spostrzeżeniami?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Tutaj masz jak zdemontować bagnet.

Jednak - jeżeli uszkodzeniu uległ AF, ale po podpięciu do body słychać pracę AF-S (cichutkie piszczenie przy próbie ostrzenia). To musisz zacząć z drugiej strony - tzn od soczewki czołowej. Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległu plastikowe zaczepy wodzików mechanizmu AF.

Żeby to stwierdzić:

Zdejmujesz gumę z pierścienia zoomu.
    Pod gumą znajduje się naklejony po obwodzie obiektywu kawałek aluminiowej taśmy klejącej. Odklejasz go. Zaznaczasz markerem położenie przedniej soczewki względem korpusu.
    W tym momencie masz rozpołowiony korpus - ściągasz część od strony przedniej soczewki, po czym odkręcasz przednią soczewkę tak, aż odseparujesz ją od korpusu (gwint "grubozwojny", około pół - 3/4 obrotu).
    Zobaczysz dwa plastikowe wodziki od AF. Odkładasz korpus obiektywu i zasłaniasz go tak, żeby nie nałapał pyłków.
    Bierzesz soczewkę czołową do ręki i oglądasz tę jej część, która tkwi normalnie w korpusie (czyli od d... strony).
    Na obwodzie zauważysz wypustki plastikowe - po 2 sztuki w odstępie około 5 mm z jednej i z drugiej strony obwodu pierścienia. Powinny być 4, jeżeli wystają 2 albo wogóle, znaczy, że uległy urwaniu.
    Abu naprawić obiektyw należy dosztukować brakujące wypustki - np. z jakiejś żywicy Loctite, następnie przykleić w miejsca w których powinny być.

Montaż obiektywu musi odbyć się na "luzie", czyli przełącznik na korpusie na "M".
    Montując przednią soczewkę, należy tak spasować wodziki AF, żeby trafiły w te 5 mm przerwy między doklejonymi wypustkami, a następnie powoli całość wpasować w gwint "grubozwojny".
    Spasować części tak, aby ślady markera się zgrały. Zaklejasz taśmą łączenie elementów. Zakładasz gumę. Podpinasz do body i cieszysz się z dobrze wykonanej, żmudnej, nikomu nie potrzebnej i na bank nie docenionej pracy.

W razie niemca, służę pomocą tu lub na PW. .

Jak opis Cie przeraził, to sprawdź tylko czy AF-S trybi i podeślij mi szkiełko, naprawię Ci to.
    Ostatnio edytowane przez carl00s ; 14-10-2009 o 11:38
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Suuuuper, dzięki wielkie za tutka. Na razie nie będę go ruszał, bo u mnie w pokoju panuje zbyt wielkie zakurzenie jak na warsztat optyczny, no i nie miałbym w ogóle czym robić zdjęć. Jedno pytanie, opisujesz pierwszą wersje obiektywu, czy druga nie rożni się za bardzo od pierwszej?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

z tego co mi wiadomo, to konstrukcja mechaniczna i budowa szkieletu obiektywu pozostała bez zmian (wybacz niefachowe słownictwo, jestem samoukiem ). Zmieniły się soczewki, ale z tego co wiem, to sposób demontażu i montażu po naprawie jest taki sam.
    Aha - urwane wypustki to 90% uszkodzeń, jakie można znależć za grosze dosłownie na allegro pod tytułem "nie działa AF".

Ciekawostka:

Nawet wyjątkowo dbając o obiektyw można go uszkodzić. Obiektyw nie musi nigdy upaść, żeby wypustki te uległy uszkodzeniu. Wystarczy mieć pokrowiec typu kabura, lub torbę / plecak z ciasno dopasowanymi przegrodami. Wkładanie aparatu obiektywem w dół (kabura) lub jakkolwiek, ale ciasno, z przednią soczewką wysuniętą nawet o pół centymetra, może spowodować pęknięcie tych wypustek. Osobiście uważam, iż Nikon specjalnie zastosował słabszy materiał w tym miejscu, żeby nie dopuścić do uszkodzenia samego silnika czy przekładni AF-S.

Ale dość tych wynurzeń, drhardware - daj znać, czy moja diagnoza okazała się słuszna .
    Ostatnio edytowane przez carl00s ; 14-10-2009 o 14:51
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Tu :
    http://rapidshare.com/users/Q05F96

masz serwisówkę
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Masz może tę serwisówkę w innym miejscu niż rapid?
    Ostatnio edytowane przez Manius ; 18-10-2009 o 23:49
    Nikon D60 + Tamron 17-50 f/2.8 v.1

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Tu :
    http://rapidshare.com/users/Q05F96

masz serwisówkę
    Tam byla serwisowka:

This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.

This limit is reached.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Tam byla serwisowka:
    Spokojnie, poczekaj kilka dni, program "zapomni", zdjęcie pliku z tej strony bez "premium" jest całkiem znośne, 200-300kb/s
    No ale ściągamy po jednym, po jednym dziennie
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Spokojnie, poczekaj kilka dni, program "zapomni", zdjęcie pliku z tej strony bez "premium" jest całkiem znośne, 200-300kb/s
    No ale ściągamy po jednym, po jednym dziennie
    Nie musze. Kupilem kiedys wszystkie.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Uprawnienia umieszczania postów