Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Domyślnie Co kupić? D60, D90 czy D5000 i jakie szkło?

czesc

przeczytalam wszystko co napisaliscie na temat obiektywow i poniewaz sie nie znam nie zabradzo moglam znalezc odpowiedz, otoz chcialabym kupic aparat i zastanawiam sie nad D60 D90 i D5000 nie jestem profesjonalista i raczej niebede, czy moglby mi ktos poradzic co do obiektywu?? otoz patrzylam na Nikon D90 with 18-105mm ED VR Lens jak rowniez na D60 55-200mm gdzies przeczytalam ze liczy sie obiektyw a gdzies indziej ze skoro drozszy (D90) to lepszy ale znowu nie chwalili sobie za brdzo 18-105mm
    dzieki z gory za jakiekolwiek rady.

pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli stać Cię na D90 + 18-105 to bardzo dobry zestaw na początek. Choć jeśli zamierzasz fotografować "okazjonalnie" a nie rozwijać się w kierunku fotografii, to np. D60 z tym samym obiektywem też się nada.

Ale ja polecam D90.

Domyślnie

Witam!

Jak posiadasz troszke więcej kaski to D90 jest naprawdę spoko aparatem Mi niestety pieniążków zabrakło i kupiłem D5000. Jestem naprawdę bardzo zdowolony z tego modelu zdjęcia robi rewelacyjne. Ma fajny kształt nie jest jakiś kobylasty. Jak każdy aparat ma swoje + jak i -. D5000 jest troszeczkę okrojoną wersją D90 ale nie aż tak bardzo. Kupiłem go ze szkłem 18-55 obiektyw do robienia podstawowych zdjęć jest ok. teraz planuję zakupić 55-200. Chyba że się uda to 70-300 ale zobaczymy jak z pieniążkami.
    Luki S.

D5000 + NIKKOR 18-55 VR, SIGMA 18-200mm f/3.5-6.3 DC HSM OS

Domyślnie

Bierz D90 i jakieś fajne szkło - jak zależy Ci na ogniskowej to 18-105 a jak na świetle to tamrona 17-50 2.8.
    Napisz może jakim budżetem dysponujesz, wtedy będzie łatwiej coś doradzić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek Charchuła Zobacz posta
    Bierz D90 i jakieś fajne szkło - jak zależy Ci na ogniskowej to 18-105 a jak na świetle to tamrona 17-50 2.8.
    Napisz może jakim budżetem dysponujesz, wtedy będzie łatwiej coś doradzić.
    Dokladnie tak jak kolega pisze......nie tylko swiatlo w tym Tamronie jest dobre ale tez jakosc zdjec ich ostrosc i kolor.....polecam!
    Dokladnie mialem zadac to samo pytanie o budzet!

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Jak Cię stać na amatorskie D90 to pomyśl nad D300... nie żartuję. Jak nie, to bierz najtańsze body, a reszta na szkła.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

D90 with 18-105 to dobry wybor.. jesli nie oczekujesz cudow to bedziesz bardzo zadowolony, tym bardziej, ze pokrywa znacznie wiecej niz tami. dla osob dla ktorych aparat ma poprostu zrobic zdjecie to wygodne
    | korpus, optyka i pstryka |

Trahit sua quemque voluptas

Domyślnie

a ja polecam zestaw d90 + nikkor 16-85. d300 o ktorym kolega wyzej wspominal... to nie jest dobry pomysl glownie ze wzgledu na gabaryty i ergonomie pracy z ktora mozesz miec na poczatku problem (rozumiem ze jestes kobieta). jakascia zdjec d90 zadowoli cie w zupelnosci.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beata111 Zobacz posta
    czesc

przeczytalam wszystko co napisaliscie na temat obiektywow i poniewaz sie nie znam nie zabradzo moglam znalezc odpowiedz, otoz chcialabym kupic aparat i zastanawiam sie nad D60 D90 i D5000
    Każdy z nich to "inna półka". Jeśli kupisz D60 to zostanie Ci więcej kasy na lepsze szkła (wspomniany 18-105VR jest bardzo chwalony, koledzy podpowiadają Tamrona 17-50/2.8, ja podpowiem Sigmę 18-50/2.8 no i jak kasę masz to dodatkowo później dokupisz Nikkora 70-300VR i zestaw na lata zabawy). Jeśli wybór padnie na D5000, to ja bym już wolał D90 i to stanowczo. Ale tu jest mały problem, bo to ja. A Ty? Może Tobie zależy na małym korpusie i nie chcesz się bawić w zmienianie obiektywów? Wtedy D60/D5000 z Nikkorem 18-200VR by Ci wystarczył.

nie jestem profesjonalista i raczej nie bede
    Kolega podpowiadał, żebyś brała D300, czyli sprzęt klasy semi-pro... To może jak Cię stać to D700, D3 bądź D3x? A co! Skoro nie będziesz profesjonalistą to może dobierz sprzęt tak, żeby go maksymalnie wykorzystać - takie moje zdanie.

czy moglby mi ktos poradzic co do obiektywu?? otoz patrzylam na Nikon D90 with 18-105mm ED VR Lens jak rowniez na D60 55-200mm gdzies przeczytalam ze liczy sie obiektyw a gdzies indziej ze skoro drozszy (D90) to lepszy ale znowu nie chwalili sobie za brdzo 18-105mm
    dzieki z gory za jakiekolwiek rady.
    D60 z N55-200 to moim zdaniem pomyłka (tylko z takim obiektywem) - można robić tylko tym zdjęcia ale przydaje się też coś szerszego, choćby ten Tamron. D90 to znacznie lepszy korpus od D60. Co do 18-105VR to słyszałem, że to fajny obiektyw (sam chyba taki zakupię), jedyne na co narzekają użytkownicy to plastikowy bagnet.

Jak widzisz - co osoba to inne rady. To co napisałem powyżej to moje zdanie na ten temat. Myślę, że czego nie wybierzesz to i tak będziesz zachwycona jakością zdjęć, przynajmniej na początku. Później zobaczysz czego Ci brakuje, to już zależy od Ciebie czy złapiesz bakcyla czy nie.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

ja ma D60 z 18-105 i jestem zadowolony jak ktos potrafii zbalansowac wszystki ustawienia to pieknie sobie poradzi z tym zestawem! niestety mecze sie z 3-polowym AF! i tylko dlatego polece d90. Chociaz jak pierwsze lustro to i tak nie ma znaczenia bedziesz zachwycona jakoscia zdjec. Jak troche zaczniesz sie wiecej bawic to bedziesz widziec + i - niezaleznie od zestawu! ale na poczatek jesli chodzi o mnie to 18-105 z D60 lub D90 bedzie spoko!

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów