Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Jak wyciągnąć zwinięty film?

Problem jest następujący:
    Miałem pewne kłopoty z mechanizmem zaciągania i przewijania filmu w Nikonie F80.
    Kiedy sytuacja się wyjaśniła i silnik się poruszył, wciągnąłem sobie do kasetki dwa filmy - innymi słowy na ledwie rozpoczętym filmie uruchomiłem przewijanie i koniuszek kliszy który powinien wystawać z rolki, aby poprawnie założyć i zaciągnąć film, został do tej rolki wciągnięty. Czy jest jakiś domowy sposób na wyciągnięcie go stamtąd nie niszcząc kasetki? Chodzi mi o to żeby móc jeszcze raz założyć te filmy i je wykorzystać... Szkoda marnować tak dobrych filmów...
    Łukasz // Nikon D300 + T12-24/f4 + N50/f1.8 + N70-300VR + SB900 // Fujifilm X-T20 + 18-55/f2.8-4

Domyślnie

http://www.stopa.cso.pl/technika/wyciaganie.html

trzeba cierpliwosci ale dziala. robilem tak n razy. Wskazowka moze byc to aby wsadzane kawalki filmu, byly skierowane emulsja na zewnatrz nie do siebie.

pzdr.
    A.

Domyślnie

Proste w opisie, ale wymaga wprawy. Jak się nie mieszka na pustyni to każdy zakład foto ma firmową wyciągarkę.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Wielkie dzięki za pomoc - będę walczył!
    A jak się nie uda, to faktycznie pójdę z tym do zakładu
    Łukasz // Nikon D300 + T12-24/f4 + N50/f1.8 + N70-300VR + SB900 // Fujifilm X-T20 + 18-55/f2.8-4

Domyślnie

jak nie działa to spróbuj w punkcie drugim wsunąć mniej, tak z 0,5cm

Domyślnie

takie wciągarki można za grosze zdaje się zakupić. to kawałek plastiku odpowiednio wymodelowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    takie wciągarki można za grosze zdaje się zakupić. to kawałek plastiku odpowiednio wymodelowany
    Faktycznie są:
    http://allegro.pl/item713933611_wyci...ow_kaiser.html

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Sposób z dwoma kawałkami kliszy jest ok, tylko faktycznie, trzeba czasem mieć do ego dużo cierpliwości. Ostatnio się w ten sposób męczyłem z negatywem Fuji, i nie dałem rady. Pomogło dopiero drobne szydełko. Co do wyciągarki, to może nie takie znowu grosze, no i jak się robi 2 rolki na rok, to chyba szkoda kasy.

Domyślnie

Ważna rzecz: te kawałki filmu trzeba wsuwać w ten sposób, że mają być odgięte od siebie w przeciwnych kierunkach. Sam kiedyś do tego doszedłem - mi to działa niemal w 100%, żadnego męczenia się (to chyba wychodzi na to samo, co sejmajnejm napisał wcześniej).
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ja w sytuacji awaryjnej poradziłem sobie kawałkiem poślinionego papieru fotograficznego błyszczącego :] wyrywasz podłużny paseczek papieru, ślinisz jego końcówkę, przekręcasz szpulką z filmem aż usłyszysz "klik", wsuwasz kawałek papieru do szpulki i energicznie wyciągasz. Powinno zagrać Papier wsuwasz błyszczącą stroną tak, aby dotykała filmu.
    Jednak potrzeba jest matką wynalazku
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów