Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Domyślnie 2x4GB czy 1x8GB na ślub??

Witam
    Stoję przed zakupem kart pamięci pod kątem głównie ślubów, sesji plenerowych itd... Zastanawiam się, czy lepiej zakupić 2 karty 4GB czy jedną, 8GB. Oba rozwiązania mają swoje zady i walety, nie wiem na które się zdecydować.

Aha, i jeszcze jedno. Planowane karty to Sandisk SDHC Ultra II. Czy ktoś wie, jak rozróżnić te karty od wrednych podrobów?? Byłem w Euro i widziałem te karty w takich blistrach:

czy te karty właśnie tak są oryginalnie zapakowane ??

P.S. oczywiście znajdą się za chwilę osoby, które będą odradzać Ultra i zachwalać Extreme III, wiem że te karty są lepsze, ale są "trochę" poza moim zasięgiem finansowym.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

ja wlasnie dzis zakupilem 3x8GB Ultra II. Nie mam potrzeby kupowania Extreme III bo nigdy nie robie serii. Do pleneru z powodzeniem zda egzamin Ultra II. Co do wygladu blistra to sie nie wypowiem bo ja kupilem CF.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

2 x 4GB...
    Jak Ci zdechnie nagle 8GB to bedziesz w cięzkiej dupie mówiąc krótko Nie mówiąc o stracie 8Gb materiału... A najlepiej to 4 x 2Gb
    Ja osobiście mam 4GB, 2Gb, 2Gb, 1Gb, 1Gb - i sobie chwalę taki zestawić. Oczywiście Extreme III. A szybkośc zapisu i odczytu widac znacznie - w porównaniu z tanszymi wersjami. Chociazby przeglądanie zdjęć. Bo zapis to oczywista sprawa

Domyślnie

Nawet powiedziałbym 4x 2GB

(po poście stocka)
    Mam dwie puchy na SD i mam: 4, 4, 2, 2, 2, 1. Wygodne to jest. Na D90 szybciutko się zapełniają karty ale trza chuchać na zimne. Co prawda nie miałem kłopotów z kartami SD - ale nigdy nie wiadomo...
    Mam jeszcze puchę na CFki - tu się wiele rzeczy dzieje (CFki podrabiali już bardzo dawno temu)
    Ostatnio edytowane przez elanek ; 13-08-2009 o 14:04
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

A jeśli robisz seriami RAWów to w ogóle nie pakuj się w karty mniejsze niż 2-4GB.
    Będziesz co chwil zmieniał - i gdzie ta wygoda?

Ps. Ja bym wziął 8kę i cokolwiek drugiego jako backup. Raz mi się zdarzył pad karty, z czego odzyskałem wszystko.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Oszczędny w słowach Awatar mystgen
    Miasto
    Bielsko-Biała / Kraków

Domyślnie

Zdecydowanie 2x4GB jak pisali wcześniej. Zawsze to dodatkowe zebezpieczenie jeżeli jedna padnie - rzadko się to zdarza ale niech pech trafi i materiał przepadnie.

Domyślnie

Wszystko ma swoje plusy i minusy, ostatnio znajomy serwisant opowiadał że raz do roku odwiedza go gość z Canonem 5 bo mu zdycha gniazdo pamięci w aparacie, od ciągłej wymiany kart. Masowo trzaska śluby po przynajmniej 20 imprez rocznie. Więc może lepiej większą kartę, 8GB to znowu nie tak dużo nefy trochę miejsca zajmują
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

tak na marginesie mam około 40 kart w większości 2GB i 4 GB jak dotąd odpukać żadna nie padła, a nie są bynajmniej super markowe bo goodram i kingston z najtańszych serii
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

A czy ktoś wie jak odróżniać lewe ultra II od oryginałów ??
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów