Cześć.
Fotografuje amatorsko od (aż wstyd powiedzieć) 15 lat. Aktualnie posiadam Olympusa E-410, ale nie spełnia on moich oczekiwań i chciałabym zmienić aparat i system.
Od kiedy wyszedł D300 myślałam o jego zakupie, ale niestety cena samego korpusu - 5500 zł jest dla mnie zaporowa. Doszłam więc do wniosku, że przy kwocie którą chce wydać najlepszy będzie dla mnie Nikon D90. Poszłam do sklepu żeby zobaczyć jak ten aparat wygląda na żywo i rzeczywiście fajnie wygląda, dobrze się go trzyma, ale jest taki plastikowyi zwróciłam uwagę na Canona 50D. Jest większy od D90, lepiej się go trzyma, jest uszczelniony i jest z magnezu.
Teraz mam dylemat. Nikon D90, czy Canon 50D. Canon ma migawkę 30s-1/8000s a Nikon 30s - 1/4000s z kolei Nikon ma 11 punktów AF a Canon 9. Nikona mogę kupić za 3200 zł a Canona za 3800 zł, więc różnica to 600 zł. Nie taka duża.
Pozostaje jeszcze wybór obiektywów. Na początek chciałabym dwa obiektywy. Za oba chciałabym zapłacić maksymalnie 3000 zł. Jeśli zdecydowałabym się na Canona to wybrałabym chyba EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM (1450 zł) i EF 35mm f/2 (1100 zł) a w przypadku Nikona: Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR (1950 zł) i AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G (800 zł). Powiedzcie mi proszę która firma ma lepsze obiektywy "z niższej półki" tak do 2000 zł?? bo Canon ma bardzo fajną, ale drogą serię L, ale nie stać mnie na nie, a Nikon podobnie, ma większość bardzo drogich obiektywów. Wytłumaczcie mi proszę jeszcze jedna rzecz. Wyczytałam, że ta matryca Canona 15 mpx "potrzebuje" dobrych obiektywów. O co chodzi?? Z obiektywami które wymieniłam będzie robił gorsze zdjęcia niż Nikon??
W sumie zestaw korpus i 2 obiektywy Nikona wychodzi 5950 zł a Canona 6350 zł. Wiem, że pytam na forum Nikonaale proszę o bezstronne doradzenie mi co jest lepsze. Canon 50D, czy Nikon D90? Oraz, czy wybrałam dobre obiektywy a jeśli nie to jakie alternatywy proponujecie? Fotografuje przede wszystkim ludzi, czyli "portrety" fotografia reporterska. Z góry dziękuje za pomoc.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami