Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Obiektyw na wesela, D60- Proszę o pomoc

Witam.

Jestem posiadaczem Nikona d60, jestem również świadom tego że wkopałem się nieco z tym d60 i bede miał problem z doboru dobrego obiektwu.

ale sprawa stoi tak, bede miał przyjemnośc robic zdjęcia na weselach moich znajomych a będzie ich kilka bo tak sie miło złożyło , i mam kitowy 18-55 bez VR, szukam czegoś lepszego, kwota do ok 1500-2000 zł.

chodzi mi głównie o robienie zdjęć gościom weselnym, parze weselnej w plenerze, i w kościele. zamierzam kupic również lampe błyskową ale to przy następnym dopływie gotówki

z góry wielkie dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masejj Zobacz posta
    Witam.

Jestem posiadaczem Nikona d60, jestem również świadom tego że wkopałem się nieco z tym d60 i bede miał problem z doboru dobrego obiektwu.

ale sprawa stoi tak, bede miał przyjemnośc robic zdjęcia na weselach moich znajomych a będzie ich kilka bo tak sie miło złożyło , i mam kitowy 18-55 bez VR, szukam czegoś lepszego, kwota do ok 1500-2000 zł.

chodzi mi głównie o robienie zdjęć gościom weselnym, parze weselnej w plenerze, i w kościele. zamierzam kupic również lampe błyskową ale to przy następnym dopływie gotówki

z góry wielkie dzięki
    35 AF-S i 50 AF-S - te dwa szkła.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Hesja, Dolny Slask

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    35 AF-S i 50 AF-S - te dwa szkła.
    O! czyli widze, ze do focenia wesel wystarcza dwie stalki? A co z ciasnymi "plenerami" w domu weselnym? 35mm chyba troche za dluga?

Domyślnie

Ja 2 propozycje dam :
    podstawowy zakres ...
    Tamron AF SP 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD na weselu ,
    trochę węższy kadr na jednym końcu ale 75mm spasuje w plenerze ...
    Tamron AF 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Domyślnie

Pstrykam N17-55. Trochę waży, ale wszędzie się sprawdzi
    Nikon D300, N17-55, N50, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grfam Zobacz posta
    O! czyli widze, ze do focenia wesel wystarcza dwie stalki? A co z ciasnymi "plenerami" w domu weselnym? 35mm chyba troche za dluga?
    35 AF-S - nawet ta jedna jako jedyna by byla dobra
    Z6III_10_10-Fisheye_14-30_15-Shift_24-120_26_28-75_45_50_105_100-400_180-600_TC2.0_DJI

Domyślnie

Lampę to właśnie powinieneś kupić przy pierwszym dopływie gotówki, a nie drugim. Te dwa szkła - 35 i 50 - OK, ale nie wiem czy pojedziesz bez czegoś z szerszym kątem widzenia. Jeśli to ma być wersja dla ubogich, to można kupić rybie oko za ok. 900 zł jakiegoś Samyanga czy jak mu tam, nawet nieźle w testach wypadał... tylko do tego musisz mieć wtyczkę, która będzie prostować krzywizny, bo raczej nie da się tym robić "wszystkiego".
    Dla bogatszych jest Tokina 11-16/2.8.
    Więc ja bym może celował:
    lampa + 50mm + 11-16mm, no ale nie wiem czy się zmieścisz w tej kwocie... Kombinuj
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Też bym zaczął od porządnej lampy, która pozwoli zrobić zdjęcie w ciemnych warunkach odbitym światłem, nawet na dworze trzeba często błysnąć. Nie wiem jak jest z tym wkopywaniem, ale dziś to większość obiektywów ma własny napęd, a cenione starsze które nie mają to moim zdaniem i tak trudno kupić w jakieś rewelacyjnej cenie - bo mają wzięcie. Jakoś jak gdzieś indziej pisałem, robienia ślubu stałką to sobie nie wyobrażam, chyba że ustawiana sesję w plenerze. 18-55 wydaje się bardzo użytecznym zakresem w tej materii, wiadomo, że obiektyw kitowy i ma swoje wady jakbym szukał na zmianę to coś w tym przedziale, tamrona, sigmę (wiadomo, że moją swoje wady, ale są jaśniejsze), źe o nikkorze 17-55/2.8 nie wspomnę. Z tanich obiektywów, które miałem przyjemność używać i mogę polecić to sigma 17-70/2.8-4.5, tani, rozsądna cena, jaśniejszy i moim zdaniem ostrzejszy i niebo solidniejszy od tego kita 18-55, AF działa całkiem rozsądnie, 17-70 - dużo większy zakres. Po zakupie obiektywu radzę się gdzieś wybrać i potrenować, aby na ślubie nie wyszło, że ma jakiś bf/ff albo inną przypadłość i zobaczymy to dopiero na ślubnych zdjęciach.
    Ostatnio edytowane przez Muminek ; 12-06-2009 o 15:58
    "Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"

Domyślnie

Ja dam propozycje dla "szczęściarza" giełdowego:
    tamron 17-50 - używki od 800
    nikon 85 1.8 - ostatnio na giełdzie za 1300, ew. tańsza wersja: 50 1.8
    daje to trochę więcej niż zakładana kwota, ale sprzedaj 18-55 i powinno się zmieścić.

Z takim zestawem długo pofocisz zanim wykorzystasz z niego 100%,
    Aha, ale ja mając d60 chyba jednak zainwestowałbym w tamrona + sb-600 (oczywiście używki żeby zmieścić się w 2000), ciężko na ślub i wesele bez sabinki, ew. kup jakąś tańszą lampę (metz?)
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

No nie wiem czy bym chciał na ślubie ostrzyć ręcznie przy świetle 1.8 obiektywem 85 mm w D60.
    "Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów