Przyszedl holder i faktycznie jak narazie sciaganie i zakladanie tego zestawu to pain in the ass...
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Przyszedl holder i faktycznie jak narazie sciaganie i zakladanie tego zestawu to pain in the ass...
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Jesteś w totalnie w błędzie. Wiele obiektywów ma w taki sposób oznaczaną nieskończoności. A "winkiel" to nic innego jak kreska wskazująca dokładnie jej pozycję.
I znowu błąd. Wartości przesłony są nieniesione, bo w Nikonie można ją ustawiać pierścieniem. To nie jest oznaczenie GO. Gdybyś wiedział skąd się one biorą i dlaczego tak a nie inaczej są umieszczone, to nie było by problemu z takimi oderwanymi interpretacjami.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 14-03-2014 o 08:57
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie neguję tej wypowiedzi tylko proszę w takim razie o wyjaśnienie dlaczego można pierścień przekręcić całkiem sporo poza "winkiel" aż do znaczka nieskończoność. Jak takie ustawienie mam interpretować i jak interpretuje to korpus? Często pojawia się na forum stwierdzenie o ostrzeniu poza nieskończoność... czy mógłby ktoś fachowo odnieść się do tego? Znam odległości hiperfokalne dla interesujących mnie przysłon więc raczej będę posługiwał się tymi wartościami... z drugiej strony nie wiadomo czy w praktycznym użytkowaniu tego modelu będzie się to sprawdzało...
Kolego spokojnie, wiem skąd się biorą oznaczenia na obiektywie i do czego służą. W tym przypadku odpowiadając na wątpliwości siwyozzman starałem się jedynie w jakiś logiczny sposób wyjaśnić opisane nietypowe zachowanie tego obiektywu, "ostrzenie na daleką nieskończoność" jak to opisał. Normalnie ostrzenie na nieskończoność jest w jednym punkcie i w tym miejscu zazwyczaj jest blokada pierścienia ostrości (koniec zakresu ostrzenia). W tym obiektywie jak opisuje siwyozzman jest inaczej i dlatego pytał. Do tego pytania się jednak nie odniosłeś.
Przy okazji spoglądając na zamieszczone we wcześniejszym poście siwyozzman zdjęcie zauważyłem, że ten samyang ma opisy na poszczególnych pierścieniach raczej typowe dla obiektywów typu ZOOM co jest raczej nietypowe dla stałek. Stałki z reguły posiadają, lustrzany symetryczny względem punktu wskazującego odległość ostrzenia,nadruk wartości przysłon od najmniejszej do największej, co jak ogólnie wiadomo, umożliwia szybki i łatwy odczyt głębi ostrości dla danej kombinacji: odległość przysłona, oraz łatwe ustawienie hiperfokalnej. Ten obiektyw tego nie posiada. W tym miejscu są natomiast wpisane parametry obiektywu po obydwu stronach znacznika.Szczególnie, szybkie i łatwe ustawianie hiperfokalnej w obiektywie szerokokątnym, bez AF, jest bardzo użyteczne. Na to chciałem zwrócić uwagę we wcześniejszym poście, ale może niezbyt jasno.
Ostrzenie poza nieskończoność jest już od lat stosowane przez wielu producentów, bo nikomu nie chce się kalibrować skali na pierścieniu z rzeczywistością. Jest to tylko orientacyjna skala.
Nie mówiąc o tym, że materiały aktualnie używane w obiektywach są podatne na zmiany temperatury, a co za tym idzie, zmienia ją się również właściwości układu optycznego.
Nie musisz dorabiać jakiś teorii o uniwersalnej niestandardowej konstrukcji obiektywu. Wszystko jest opisane dość dokładnie w internecie, czy to na stronach producentów (jak np. Nikon, który pisze o orientacyjnej skali odległości), czy na portalach fotograficznych.
Jedyne co różni stałki od zoomów, to zoom i wartości ogniskowych. Reszta to widzimisie producenta.
Poza tym skala głębi ostrości zazwyczaj nie jest symetryczna, po drugie - bywa tylko w jedną stronę, a po trzecie - bywa również na zoomach. Nie mówiąc już, że przy 14mm to musiałaby być dookoła całego obiektywu (GO przy f/2.8 i odległości 100cm jest od 70-170cm, przy f/5.6 - 55-630)
W tym miejscu są natomiast wpisane parametry obiektywu po obydwu stronach znacznika.Szczególnie, szybkie i łatwe ustawianie hiperfokalnej w obiektywie szerokokątnym, bez AF, jest bardzo użyteczne. Na to chciałem zwrócić uwagę we wcześniejszym poście, ale może niezbyt jasno.[/QUOTE]
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Dostałem odpowiedź od Samyang w/s tego ,,winkla''
,,Znacznik ten podaje pozycję nieskończoności, czyli takie ustawienie układu optycznego w którym bieg promieni światła (od obiektu do obiektywu) jest równoległy do osi optycznej. Pozwala to uzyskać
ostrość na nieskończenie dalekiej odległości. Korzystanie ze znacznika przydaje się podczas fotografowania nocnego nieba, kiedy nastawianie ostrości jest utrudnione ze względu na małą ilość światła i nie zależy nam na bliższym planie.
W codziennym użytkowaniu lepiej jednak posługiwać się “odległością hiperfokalną”. Jest to najmniejsza odległość przy której obiekty znajdujące się w “nieskończoności” będą na zdjęciu odwzorowane jako ostre. Odległość hiperfokalna zależy od wartości przysłony (aktualnie nastawionej), ogniskowej obiektywu i pośrednio od typu matrycy w aparacie (gęstości upakowania pikseli oraz rozmiaru matrycy).
Do obliczenia odległości hiperfokalnej można posłużyć się kalkulatorem na stronie:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
lub aplikacją na adroida “DoF Cal"c”:
https://play.google.com/store/apps/d....dofcalc&hl=pl
W przypadku Samyanga 14mm używanego z Canonem 5D Mk2 będzie to odległośc 2.32m na pierścieniu ostrości''.
FuFu X100T
Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
Moje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca
widział ktoś jakiś sklep internetowy gdzie jest ten obiektyw z tym uchwytem na filtry na promocji?
puszka i kilka oczek do niej
Czy ktoś już posiada jakiś filtr i podzieli się wrażeniami/zdjęciami
puszka i kilka oczek do niej
Skontaktuj się z nami