Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 103

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Pozwól że zapytam, o jakim gatunku zdjęć mowa, bo nie umiem sobie w głowie ułożyć. Po co Ci dwusetka?

Potrzebny mi jest do filmu:
    http://www.youtube.com/watch?v=2rTN9K7zUQQ

Tutaj wąskie kadry. Chciałbym też takie detale pokazać na patelni z góry, ale nie mogę się tam zmieścić.

---

Dzięki za rady dotyczące macro i informacji o 35-70. Przekonaliście mnie! Zamawiam drugą pompkę.
    TATA na ASAPie używa: N D600 | S 20 1.8 | N 50 1.2 AIS | T 28-75 2.8 | Zoom H6N
    STYLy.pl
    ---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mks Zobacz posta
    potrzebny mi jest do filmu:
    http://www.youtube.com/watch?v=2rtn9k7zuqq

tutaj wąskie kadry. Chciałbym też takie detale pokazać na patelni z góry, ale nie mogę się tam zmieścić.

28-105
    A po drugie zużyta pompka pochylona w dół ... wie, kto to miał ....
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 23-12-2013 o 20:35
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

naczytałem się o zużytych pompkach. Moja na razie jest ścisła. nawet w pionie nie ucieka. Dlatego też wiem, że jeśli 35-70 to nie może być zjechana.
    TATA na ASAPie używa: N D600 | S 20 1.8 | N 50 1.2 AIS | T 28-75 2.8 | Zoom H6N
    STYLy.pl
    ---

Domyślnie

Powiedzcie mi proszę, czy opłaca się dziś kupować takie szkiełko pod DX, a konkretnie D7100?
    Ostatnio edytowane przez Soserious ; 24-12-2013 o 23:12
    Not all jokes are funny ; ) || Był D5000, D300... Teraz D7100 + N18-105VR + Sigma 18-35 1.8 + NSB-800 + Nissin Di866 Mk II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soserious Zobacz posta
    Powiedzcie mi proszę, czy opłaca się dziś kupować takie szkiełko pod DX, a konkretnie D7100?
    Używałem z d300. Do portretowych super. Pozostałe za wąsko. Szybkość wystarczająca. Ostry od pełnej dziury, ale przy 35mm lepiej trochę go przymknąć. Własciwie zastępuje trzy stałki: 35, 50 i 70mm. Bokeh jak marzenie, przy zoomie oczywiście. Awarię się zdarzają, ale są łatwe do usunięcia.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Po pierwszych zdjeciach zauwazylem, ze przy zdjeciach pod swiatlo i gdy swiatlo znajduje sie z boku pojawia sie biala "mgla" na zdjeciu.
    ...
    Jest to wadliwy obiektyw, czy tak juz po prostu sie zachowuja wszystkie N35-70? Moze czyszczenie obiektywu w srodku pomoze w jakis sposob?
    Pisałem juz o tym wielokrotnie na forum. Zoom 35-70/2,8, bez względu czy "bezD" czy "D" bardzo często ma problem z matowym nalotem na jednej z grup optycznych wariatora. Usunięcie tego w serwisie (przynajmniej w Niemczech) kosztuje więcej niż cały obiektyw na ebayu.
    Kilku obiektywom wykonywałem zabieg czyszczenia. Wymaga to wykręcenia optyki (łatwizna), rozpiłowania (!) jednej tulei, umycia optyki, złożenia jej przy pomocy nowej tulei, kupionej w serwisie. Po tym zabiegu obiektyw odzyskuje "jaja" czyli doskonały kontrast.

Wejdź z obiektywem do ciemnego pomieszczenia, otwórz przysłonę do pełnego otworu, zaświeć w bagnet latarką o obserwuj od przodu. Jeśli cała optyka "świeci się" jakby rozlanym mlekiem - to jest ten problem
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiciuD300 Zobacz posta
    Używałem z d300. Do portretowych super. Pozostałe za wąsko. Szybkość wystarczająca. Ostry od pełnej dziury, ale przy 35mm lepiej trochę go przymknąć. Własciwie zastępuje trzy stałki: 35, 50 i 70mm. Bokeh jak marzenie, przy zoomie oczywiście. Awarię się zdarzają, ale są łatwe do usunięcia.
    Dzięki bardzo Chyba zainteresuję się tym szkłem.
    Not all jokes are funny ; ) || Był D5000, D300... Teraz D7100 + N18-105VR + Sigma 18-35 1.8 + NSB-800 + Nissin Di866 Mk II

Domyślnie

...ale sprawdź osobiście latarką, czy nie "świeci"
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Jako ze mam to szkło od miesiąca choc zlecenia żadnego jesCze nim nie zrobiłem, to pobawiłem sie juz.
    Do N17-55 nie ma nawet startu. Tego kupiłem ze dwa lata temu albo dawniej. Na dx wymiata.
    Ten dziadek może zły nie jest, siedzi na d700. Ale to nie ta klasa słoiczka.
    Polecić go polecam gorąco jednak bo f2,8 swoje robi. A zakres fajny. Tyle ze na FX juz ciutke dołu brakuje, a na dx bedzie wąsko bardzo mz.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Odgrzewam temat, bo właśnie przed chwilką zakończyłem leczenie jednego takiego szkła, należącego do naszego forumowicza. Dla porównania załączam dwa zdjęcia ze światłem od tyłu (zoom F=70mm) i wyraźnie widać różnicę; na jednym zdjęciu mamy "rozlane mleko", na drugim jest już OK.
    Po myciu obiekytyw odzyskał skrzydła czyli piękny kontrast pod światło
    Tym razem miałem szczęście, bo udało mi się rozkręcić feralne tuleje bez ich cięcia (jedyne straty to lekko skaleczona dłoń....), więc naprawa była szybsza i tańsza, niż z właścicielem zakładałem.
    Ile razy rozbieram 35-70/2,8, czuję się jak mechanik w brygadzie zmechanizowanej, rozbierający czołg......

Przed leczeniem

Po leczeniu
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów