Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iroyork Zobacz posta
    Nie wiem czy o to Tobie chodzilo ale puszczam jeszcze kilka fotek.

Właśnie o to, dzięki!

Cytat Zamieszczone przez iroyork Zobacz posta
    2. Pakuje skarpetki majtki, bluze i ledwo zamykam.
    Bo to trzeba było stringi zapakować, hehehe
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Pozwolicie, że i ja dołączę się z prośbą o radę.

Mam graty, jak w stopce i co prawda w najbliższym czasie nie planuję jakiejś dramatycznej rozbudowy zaplecza, ale generalnie nie wykluczam tego w przyszłości. Muszę kupić jakiś plecak, bo torba przestała spełniać swoją funkcję. Raz, że się w nią komfortowo nie mieszczę. W sensie, że niemalże nogą muszę upychać wszystko i udaje się zamknąć torbę wtedy, gdy duperele typu ładowarki itd targam osobno. Dwa - torba to jakieś nieporozumienie - strasznie niewygodne do noszenia. Kupiłem ją kiedyś tak doraźnie, żebym miał cokolwiek do transportowania aparatu (wtedy miałem ciut mniej wszystkiego).

No właśnie... Myślę o Lowepro Vertex 100 AW. W tym momencie bez problemu się pomieszczę. Ale jak to będzie wyglądało, gdybym zmienił puszkę np. na D300 + grip? No nie wiem, gdyby mi doszedł jakiś jasny zoom typu 17-55. Da rade to upchnąć do tego plecaka? Tak patrząc na wymiary, to między Vertex 100 a 200 dużej przepaści gabarytowej nie ma, natomiast cena 200-ki jest sporo wyższa (a wolałbym sobie w tym momencie za tę różnicę jakiegoś np. polarka zanabyć).

EDIT:
    Jeszcze raz dokładnie prześledziłem cały wątek i tak się zastanawiam nad Naneu Pro U220, ale ,kurcze, nigdzie go nie ma. Czy to jest jakiś wycofany model, czy jest jakiś jego odpowiednik z nowego rocznika modelowego?
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 06-05-2009 o 12:03

Domyślnie

Ja ostatecznie kupiłem Nature Trekker II, w majówkę byłem z całym sprzętem w Pieninach. Plecak jaki jest, każdy widzi, natomiast noszenie go to czysta przyjemność. Cały ciężar rozkłada się na biodrach/nogach, na ramionach tylko stabilizacja. Z czystym sumieniem polecam ten plecak. Jeśli miałby ktoś potrzebę, mogę wrzucić jakieś foty.

Domyślnie

Ma ktoś jakieś doświadczenia z K4L lub K5 Nanenu? Poszukuję czegoś na korpus z obiektywem, lampę i jeszcze statyw, a do tego miejsce na jakieś drobne ciuchy, ręcznik itp.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Pozwolicie, że i ja dołączę się z prośbą o radę.

Mam graty, jak w stopce i co prawda w najbliższym czasie nie planuję jakiejś dramatycznej rozbudowy zaplecza, ale generalnie nie wykluczam tego w przyszłości. Muszę kupić jakiś plecak, bo torba przestała spełniać swoją funkcję. Raz, że się w nią komfortowo nie mieszczę. W sensie, że niemalże nogą muszę upychać wszystko i udaje się zamknąć torbę wtedy, gdy duperele typu ładowarki itd targam osobno. Dwa - torba to jakieś nieporozumienie - strasznie niewygodne do noszenia. Kupiłem ją kiedyś tak doraźnie, żebym miał cokolwiek do transportowania aparatu (wtedy miałem ciut mniej wszystkiego).

No właśnie... Myślę o Lowepro Vertex 100 AW. W tym momencie bez problemu się pomieszczę. Ale jak to będzie wyglądało, gdybym zmienił puszkę np. na D300 + grip? No nie wiem, gdyby mi doszedł jakiś jasny zoom typu 17-55. Da rade to upchnąć do tego plecaka? Tak patrząc na wymiary, to między Vertex 100 a 200 dużej przepaści gabarytowej nie ma, natomiast cena 200-ki jest sporo wyższa (a wolałbym sobie w tym momencie za tę różnicę jakiegoś np. polarka zanabyć).

EDIT:
    Jeszcze raz dokładnie prześledziłem cały wątek i tak się zastanawiam nad Naneu Pro U220, ale ,kurcze, nigdzie go nie ma. Czy to jest jakiś wycofany model, czy jest jakiś jego odpowiednik z nowego rocznika modelowego?

Zostałem chyba jakimś plecakowo-torbowym maniakiem, mam MiniTrekker (stara wersja), Verteksa 200, Fastpacka 350 i torbę Nova 3. No i teraz największy problem to jak to wszystko w domu pomieścić. Domownicy jakoś tak dziwnie na mnie patrzą.

Ale zur Sache, jak mawiają rdzenni mieszkańcy Burkina Faso. Najlepszy plecak z jakim miałem do czynienia to MiniTrekker. (Nie)stety mój sprzętowy inwentarz tak się rozrósł, że coraz mniej mogłem ze sobą zabierać w teren. Tokina 300/2.8 z odwrotnie założoną osłoną przeciwsłoneczną skutecznie potrafiła mi ten plecak rozepchać, mam na myśli niewygodne wybrzuszenie na plecach. Cóż, plecak jest dość płytki i to jego chyba jedyna wada, no, może za wyjątkiem trochę niefortunnie zaprojektowanej przedniej kieszeni. Co do zalet: plecak jest mimo niepozornego wyglądu bardzo pojemny, myślę, że zmieścisz bez problemu wszystko to, co masz w stopce. Bardzo ważna zaleta - plecak jest leciutki. Obecnie są produkowane wersje z AW i komorą na laptoka.

Vertex 200, nie polecam Ci go do noszenia tego sprzętu, który teraz masz, jest po prostu za duży.Sam plecak waży prawie 4 kg (masakra), jest duży i będziesz prawie pól miał pustego. Bez sensu. V200 nie jest tak wygodny jak MiniTrekker, to plecak raczej transportowy, tzn. sprzęt zabrać w podróż, a nie w plenery chodzić.

Verteksa 100 nie polecam Ci w ogóle. Plecak praktycznie o wymiarach MiniTrekkera, za to cięższy. Na plus można zaliczyć to, że jest głębszy, co ułatwia noszenie np. aparatu podpiętym gripem. Minus - mniejsza pojemność ze względu na brak zewnętrznej kieszeni (te dwie szare "klapki" są o kant doopy rozbić) oraz kiepsko rozwiązany system kieszeni wewnętrznych na klapie.

Odradzam kupowania plecaka na duży zapas. W praktyce, jak już ci się "stajnia" rozmnoży, będziesz chciał mieć wybór: albo mniejszy plecak ze starannie dobranym zestawem sprzętu, albo większy plecak i wszystko co masz.

Domyślnie

Dzięki wielkie. Kurcze, im więcej tego czytam i oglądam, tym bardziej skołowany jestem. Chciałbym móc (jak większość chyba) oprócz sprzętu zmieścić w plecaku pozostałe szpargały. Jakieś ładowarki, filtry, gruszki, baterie, itp. Dobrze by było móc również wepchnąć tam jakiegoś kanapsa, litrową flaszkę wody no i ewentualnie przytroczyć statyw. AW jest też dosyć istotną sprawą, komora na lapka już niekoniecznie (i tak mam 17" lochę, więc w razie czego i tak będę musiał zostawiać go w samochodzie). Ech... Ten Vertex 100 wydawał mi się dobrym rozwiązaniem...

Domyślnie

mam Verteksa 200 od roku i sobie chwale. duzy jest ale ma na tyle dobrze przemyslane ramiona, ze z 10 kg gratow
    (plus jego wlasne dobre 2kg masy) nosi sie ten plecak wygodniej niz np. polowe lzejszego MiniTrekkera z 6-7 kg
    zabawek.

uchwyt na statyw w Verteksie jest fajny, ale strzepi material zewnetrznych kieszeni. a przynajmniej ja sobie,
    po kilku plenerach bicyklowych, odpuscilem wozenie w tym kubku statywu

jak ktos potrzebuje zdjecia to prosze sie przypomniec (najlepiej mailem albo PW) to popelnie.

Domyślnie

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny
    ale ja polecam lowepro computrekker plus.
    I przy okazji polecam tez polecany wyzej wymieniony sklep z torbami, plecakami i innym sprzetem w ursusie
    Zaopatrzylem sie tam na majowke w pokrowce na obiektywy do pasa lowepro. Wszystko mozna pomacac na miejscu, podpytac itd, a maja wybor spory.
    Przy okazji naprawde polecam rozwiazanie z pasem i pokrowcami, po stestowaniu w dlugi weekend (pas waski lowepro plus cztery pokrowce a w nich 70-200, 24-70, 15-30, 24 (spora) i 50 na body. Bardzo sprytnie sie to nosi i zmienia bardzo szybko obiektywy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mam Verteksa 200 od roku i sobie chwale. duzy jest ale ma na tyle dobrze przemyslane ramiona, ze z 10 kg gratow
    (plus jego wlasne dobre 2kg masy) nosi sie ten plecak wygodniej niz np. polowe lzejszego MiniTrekkera z 6-7 kg
    zabawek.

uchwyt na statyw w Verteksie jest fajny, ale strzepi material zewnetrznych kieszeni. a przynajmniej ja sobie,
    po kilku plenerach bicyklowych, odpuscilem wozenie w tym kubku statywu

jak ktos potrzebuje zdjecia to prosze sie przypomniec (najlepiej mailem albo PW) to popelnie.
    Pisałem w innym wątku o V200:
    1. Ramiona są właśnie, że źle zaprojektowane: szelki u góry są za bardzo oddalone od siebie przez co ześlizgują się z ramion, konieczne jest zapinania pasa piersiowego, który kurde znowuż jest źle zaprojektowany, bo paski ześlizgują się po prowadnicach - Sliplockach
    2. Plecak jest ciężki: waży 3.32kg, to naprawdę kawał kloca!, dla porównania Minitekker waży 1.16kg. W Minitrekkerze nosiłem więcej niż 7 kg i nie powiem, że wygodniej ten sam sprzęt nosi mi się w V200.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów