Close

Strona 26 z 43 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 428

Domyślnie

i ja tez jestem, a w zasadzie bylem szczesliwym posiadaczem TAMRONA 70-300, teraz jestem tylko posiadaczem... a to dlatego, ze przynioslem go do pracy, gdzie moj kolego (fotograf zajmujacy sie bardziej teoria niz samymi zdjeciami) zaczal go testowac krecac przy tym na prawo i lewo pierscieniem recznego ustawienia ostrosci... wzialem i ja aparat do reki i co sie okazuje? ze sie rozlegulowal(?), AF nie lapie ostrosci, a przy podgladzie LV (w 300s) pojawia sie komunikat Err, czy to juz koniec? Przepraszam, ze tak chaotycznie, ale sie troche wk....lem (to oczywiscie eufemizm), bo w internecie przeczytalem: ...nterfering with focusing ring may cause serious damage to the lens mechanism.
    Ostatnio edytowane przez luteknarozniak ; 14-02-2011 o 17:51

Domyślnie

Dziwne, bo ja dzwoniłem w tej sprawie do serwisu tamrona i tam powiedzieli mi, że spokojnie można kręcić pierścieniem ostrości w automacie. Ale w instrukcji, czarno na białym piszą, że nie można, nie wiadomo komu wierzyć

Domyślnie

Szkoda, że ten wątek umarł. Już nawet głupie myśli zaczęły chodzić mi po głowie, a może coś innego. Ostatecznie moje wątpliwości rozwiały fotki z forum Canona:
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=941292

Moim zdaniem obiektyw pozostaje cichym liderem w klasie jakość/cena. Jeszcze dwa tygodnie i będzie mój. Pozdrawiam użytkowników, pokażcie co potrafi ten słoik

BTW:
    http://www.tamron.pl/?/aktualnosci/p...Roku_2010-2011
    Z5 + 35mm 1.8 S ( byl D610)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagly Zobacz posta
    Szkoda, że ten wątek umarł. Już nawet głupie myśli zaczęły chodzić mi po głowie, a może coś innego. Ostatecznie moje wątpliwości rozwiały fotki z forum Canona:
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=941292

Moim zdaniem obiektyw pozostaje cichym liderem w klasie jakość/cena. Jeszcze dwa tygodnie i będzie mój. Pozdrawiam użytkowników, pokażcie co potrafi ten słoik

BTW:
    http://www.tamron.pl/?/aktualnosci/p...Roku_2010-2011
    Sloik przyzwoity, ale jesli mozesz w tej samej kasie dostac nikona, to go kup. Szkla sa porownywalne optycznie, ale nikon jest jednak solidniejszy.
    W razie wtopy masz niedaleko serwis. Serwis tamrona to kpina (nawet w Niemczech nie ma cudow).

Domyślnie

Użytkowałem oba szkła, wcześniej tamrona, teraz nikkora. Moje wrażenia są następujące: oba obiektywy są solidnie wykonane, choć nikkor jest poręczniejszy. Gdy chodzi o prędkość AF to nie zauważyłem różnicy, odnoszę wrażenie, że AF nikkora jest jednak pewniejszy. Stabilizacja, wydaje mnie się, że nikkor ma ciut lepszą,przede wszystkim chodzi jednak o to, że do tej z tamrona trzeba się przyzwyczaić,obraz w wizjerze jest unieruchamiany i śledząc jakiś obiekt ma się wrażenie takiego klatkowania. Gdy chodzi o ostrość,od 70 - 200 nikkor jest zauważalnie ostrzejszy,natomiast przy ogniskowej 300 to tamron jest lepszy ( w moim egzemplarzu, najsłabsza była ogniskowa 70 i4.0, obraz tracił strasznie z powodu AC, najładniej było na ogniskowej 135) .W tamronie przy ogniskowej 300 nie widać wyraźnej różnicy pomiędzy przesłoną 5.6 i 8.0, u nikkora dopiero przymknięcie do 8.0 sprawia, że jakość obrazka jest dużo lepsza. Tamron jest też ostrzejszy, gdy chodzi o brzegi.W nikkorze stabilizacja chodzi ciszej, choć jej aktywacji po naciśnięciu do połowy spustu migawki towarzyszy słyszalne klinięcie,jak w tamronie, z tą jednak różnicą, że w tamronie pracująca stabilizacja cichutko warczy. To tyle moich obserwacji. Tamron otrzymuje ode mnie minusa za serwis. Uważam, że tamron bardzo dzielnie walczy z nikkorem,nikkor ma jednak niezaprzeczalną przewagę,jest owiany legendą ( w wielu aspektach zasłużoną) i jest szkłem systemowym.

Domyślnie

Miałem przez około 3 lata 70-300 VR. Przez moje ręce przeszły 4 egzemplarze tego szkła. Każdy nowy, porównywałem z poprzednim i zostawiałem ostrzejszy. Niestety żaden z nich do końca mnie nie zadowalał, powyżej 200 robiło się nieciekawie. Na AF raczej narzekać nie ma podstaw. Stabilizacja trochę, że tak powiem "pływa" zanim stanie w miejscu. Od 2 dni mam T0-300 VC. Wygląd robi pozytywne wrażenie, co się rzuca w oczy to wielki tulipan. Jeśli chodzi o zdjęcia, to póki co miałem okazje porobić jedynie zdjęcia z okna i z balkonu. AF w tych sytuacjach działa świetnie, tj.: szybko, celnie i cichutko. Remis.
    Stabilizacja ... tutaj jestem mile zaskoczony, zdecydowanie lepiej niż Nikkorze. Po przyciśnięciu spustu do połowy, obraz po prostu się zamraża. Jeśli poruszymy obiektywem, po zatrzymaniu, obraz natychmiast ponownie się zamraża. Stabilizacja działa cicho, słychać lekkie "skrobnięcie" kiedy zaczyna i przestaje działać, podczas działania słychać lekko dostrzegalny szum. W 17-50 VC stabilizacja działała zdecydowanie głośniej. Zdecydowany plus dla Tamrona.
    Jakość zdjęć, tutaj jestem w szoku. W całym zakresie ogniskowych Tamron spisuje się po prostu rewelacyjnie jak obiektyw za taką cenę. Moim zdaniem zdecydowanie wyprzedza wszystkie 70-300VR z którymi miałem do czynienia. Również kumpel, właściciel 70-300VR był lekko zaskoczony jak zobaczył zdjęcia z Tamrona. Nie wiem czy trafił mi się taki rewelacyjny egzemplarz, czy beznadziejne 4 sztuki Nikkora, ale nie żałuję decyzji o wymianie i czekam z niecierpliwością na Air Show w Radomiu. Zdecydowany WIELKI plus dla Tamrona.
    Dakine Sequence ... pełen rupieci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juha Zobacz posta
    Jakość zdjęć, tutaj jestem w szoku. W całym zakresie ogniskowych Tamron spisuje się po prostu rewelacyjnie jak obiektyw za taką cenę. Moim zdaniem zdecydowanie wyprzedza wszystkie 70-300VR z którymi miałem do czynienia. Również kumpel, właściciel 70-300VR był lekko zaskoczony jak zobaczył zdjęcia z Tamrona. Nie wiem czy trafił mi się taki rewelacyjny egzemplarz, czy beznadziejne 4 sztuki Nikkora, ale nie żałuję decyzji o wymianie i czekam z niecierpliwością na Air Show w Radomiu. Zdecydowany WIELKI plus dla Tamrona.
    Jakość zdjęć tylko na 300mm sprawdzałeś czy tyczy się to ogniskowych 70-300 ?
    Bo ja mam do dyspozycji 2 Nikkory i obydwa dla mnie szczególnie w zakresie 70-250 są lepsze niż później w 250-300.

Natomiast miałem tego Tamrona VC USD, zanim go nie oddałem i do 200mm to było dla mnie znacznie gorzej niż w Nikkorze.
    Nikkora musiałem przymykać przy 300mm żeby było porządnie. Za to w Tamronie na odwrót, w zakresie 70-200 musiałem przymykać bo obraz był miękki i po przymknięciu dopiero mógł konkurować z Nikkorem w tym zakresie podkreślam.

Odnośnie AF - zabrałem go na małe testy, panoramowanie i fotografie aut jadących głównie czołowo do mnie Generalnie obydwa szkiełka dzielnie trzymały swój cel i nie gubiły go, swobodnie nadążały, natomiast Nikkor szybciej "dojeżdżał" do nowego celu, było to dla mnie kluczowe w wyborze tych szkiełek, bo chciałem je wykorzystywać do sportu motorowego.
    Ostatnio edytowane przez Rossi_PL ; 06-08-2011 o 09:46
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Serwis tamrona to kpina (nawet w Niemczech nie ma cudow).
    Może i tak, ale nikon to też nie miód malina i orzeszki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rossi_PL Zobacz posta
    Jakość zdjęć tylko na 300mm sprawdzałeś czy tyczy się to ogniskowych 70-300 ?
    Tak jak pisałem, sprawdzałem na całym zakresie ogniskowych, wszędzie jest moim zdaniem bardzo dobrze. Śmiem nawet twierdzić, że Tamron w całym zakresie ogniskowych wygrywa ostrością z Nikkorem nawet wtedy, gdy zdjęcia z Tamrona na pełnej dziurze, porównanym z Nikkorem przymkniętym do f/8.
    Dakine Sequence ... pełen rupieci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagly Zobacz posta
    To i ja się dołożę

Uploaded with ImageShack.us
    Jacek

Strona 26 z 43 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów