Szukaj
Cytat:
Napisał jm
Ciekawi mnie jak od strony technicznej realizowałeś projekt tyczka?
Oczywiście o ile nie jest to tajemnica
jasne że nie ...tyczka rozsuwana malarska 3 m + monopod około 60cm do tego na końcu Ricoh GX100
pomysł zaczerpniety od znajomego on ustawił maszcik koło 10m robiąc odkrywki archeo. Zdjęcia wyglądały jak z samolotu. Też robił ricohem tym samym tylko podpiął konwerter na szeroko 19mm. W standardzie ten sprytny aparacik ma 24-70 więc też może dac radę.
U nas w Kraku widziałem w sklepie włoskiej produkcji tyczkę 2m rozuswaną na 6m ale kurka 200.- troche nie mało dlatego na próbę zrobiłem to bardziej przyziemnymi środkami.
najlepiej gdyby jeszcze aparat miał zdjęcia z interwałem czyli co jakiś określony czas np 5 s , wciskasz ustawiasz sobie tyczkę i obracając pstrykasz... ostrość na nieskończoność lub continius zalezy co kto ma itd.
jak masz pytania pisz postaram się odpowiedzieć.... to był mój debiut ale metoda ma potencjał i najzwyklejsze rzeczy np przy dobrym świetle mogą fajnie wychodzić...
Dzięki za wyczerpujący opis.
Jako osoba a-techniczna... nadal nie wiem jak np połączyłeś tyczkę z monopodem?
W jaki sposób wyzwalałeś migawkę? Miałeś jakąkolwiek kontrolę nad tym co znajdzie się w kadrze czy zupełnie na zasadzie chybił trafił?
Tyczka z monopodem połączona tzw expresami - plastikowe szybkozłączki/paski z klamerką (market 3.- /50 szt)
Migawka w przypadku ricoha gx100 w wersji interwał czasowy - czyli ustawiasz odstęp 5 sekund i aparat robi zdjęcia co taki czas aż do zapełnienia karty lub wyładowania bateriiinna forma tego samego to samowyzwalacz na 10 s wciskam podnosze tyczkę i czekam aż do wyzwolenia migawki... z kontrolą w kadrze to już kłopot mój ricoh nie ma uchylanego ekranu wtedy można by go było w dół i teoretycznie widzisz tylko jeśli ja miałem jakieś 3,5m plus moja wysokość bo trzymałem w podniesionych rękach daje dość konkretną wysokość a ekranik to miniaturka wtedy więc trzeba próbować obracać troszkę zmieniać kąt ot pokombinować
![]()
Teraz Lady Ku
Zapoznałeś się z tym KLIK ?
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Może być "fajnie", ale dalej musi być dlaczego jest fajnie![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Ja już to doczytałAś.
A Ty myślisz, że mnie obchodzi czym? Ważny jest dla mnie efekt końcowy. A słabe, jak dla mnie, kadry wcale nie zależą od tego czym się robi.
Tutaj często film to wymówka jak to ostatnio ktoś napisał. Tak jakby strzelane analogiem dawało 5 punktów do zaje*istości zdjęciom
Aaaa...tutaj nie było zdjęć z analoga. My mistake. Ale nie zmienia to mojego odczucia do tych zdjęć jako całości.
Ostatnio edytowane przez uomatko ; 18-01-2012 o 19:44
nikt tu o filmie i analogu nie wspominałwięc chyba jednak nie doczytałAś... ale spoko sam dobrze wiem jakie są i głównie traktuję to jako próbę "techniki" samego wykonania.
Identyczne kadry są nie do zrobienia z "łapką" na aparacie i okiem przy wizjerze![]()
Teraz Lady Ku
Skontaktuj się z nami