Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Snipeee Zobacz posta
    Witam mam ten sam problem lightroom rozjasnia zdjęcie nieznacznie podczas ładowania to widac. Przelaczam miedzy fotkami i w pewnym momencie jest ok 1 sek jak wczytuje zdjecie to widac jak podkreca jasnosc i kolory. Szukam i szukam odp na necie i nic nie widze :/
    Domyślam się, że chodzi o NEFy.

Podczas wczytywania zdjęć Lightroom najpierw wyświetla zaszyte w NEFach miniaturki a dopiero po chwili po przetworzeniu danych z NEFa tworzy "swoją" miniaturkę, która może być inna niż ta stworzona przez aparat. Dlatego to wygląda tak jakby się rozjaśniało, ściemniało itp.

Wydaje mi się, że był niedawno taki wątek.
    Pozdrawiam Sławek
    www.lepszezdjecia.pl

Domyślnie

@rlat. Wydaje mi się, że to kwestia innego profilu kamery. Niestety, nie widać tego na screenshot'cie.
    Do NEF użyłeś może jakiegoś dla Nikona, a do PSD tego samego, zamiast Adobe? Popróbuj poprzestawiać.

Domyślnie

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, PSD jest tworzony w Lightroomie w momencie, gdy wybiorę opcję edycji w Photoshop Element - PSE nie wywołuje rawa bo otwiera już plik psd, w trakcie pracy wszystko wygląda normalnie, ale po zapisaniu pliku i powrocie od LR kolory już są takie jak na screenie.

Domyślnie

@ B.K. dziekuje slicznie za pomoc

sprawdzilem i masz racje zmienilem profil na camera portrait i zdjecie wyglada tak jak powinno tj. tak jak wyswietla je nikon capture NX. Ale mam jeszcze 1 pytanie jak ustawic zeby zastosowal mi to do wszystkich zdjec? w develop zaznaczylem wszystkie foty zmienilem ta opcje i nic zastosowalo tylko do 1 zdjecia. A moze jest gdzies w opcjach ogolnych mozliwosc ustawienia na stale tego?

mam nikona d700 jezeli to wazne dla tego tematu.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje to bylo bardzo wazne dla mnie bo jestem totalnym laikiem dopiero sie ucze

Domyślnie

jak ustawic zeby zastosowal mi to do wszystkich zdjec? w develop zaznaczylem wszystkie foty zmienilem ta opcje i nic zastosowalo tylko do 1 zdjecia. A moze jest gdzies w opcjach ogolnych mozliwosc ustawienia na stale tego?
    Masz dwie opcje.
    1. Albo zapiszesz sobie profile jako preset i uruchomisz go w module Library za pomocą Quick Develop --> Saved Preset
    2. Albo w module Develop zsynchronizujesz ustawienia dla zdjęcia po zaznaczeniu także innych zdjęć z wciśniętym Shift lub Ctrl, poprzez naduszenie przycisku "Sync" i oznaczeniu które nastawy synchronizujesz ("Calibration").

Pisałem to patrząc na LR2, w LR3 może być ździebko inaczej.

Na zdrowie.

Domyślnie

@ B.K. dziekuje slicznie za pomoc

A moze jest gdzies w opcjach ogolnych mozliwosc ustawienia na stale tego?
    Otwórz jakiś nieobrabiany jeszcze RAW, przejdź do modułu Develop, zjedź na dół do Camera Calibration, wybierz profil jaki chcesz żeby był domyślny, naciśnij ALT na klawiaturze a wtedy przycisk Reset zmieni nazwę na Set Default... naciśnij go i potwierdź i od teraz każdy zaimportowany RAW będzie startował domyślnie z takim profilem. Tak chyba można nawet "zdefaultować" inne ustawienia.
    Pozdrawiam Sławek
    www.lepszezdjecia.pl

Domyślnie

Panowie jestescie wielcy dziekuje dziekuje dziekuje hehe to było dla mnie bardzo wazne. Jak bym mogl normalnie postawil bym Wam po piwku

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów