Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: D80 i jego NEF

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Janton
    Gość

Thumbs down D80 i jego NEF

D80 skierowany jest do zaawansowanych amatorów i profesjonalistów. W tej grupie użytkowników podstawowym formatem jest RAW, zaś najpopularniejszym programem do jego obróbki jest RawShooter, wykupionej niedawno przez Adobe firmy Pixmantec. Firma Nikon reklamując swój nowy produkt, z taką samą matrycą jak nowy D200, zapomniała w ulotkach informacyjnych ostrzec, że NEF D80 nie ma nic wspólnego z NEF-em D70 czy D200 i jest całkowicie niezrozumiały dla dotychczas używanych bardzo dobrych programów edycyjnych RAW-ów. Gdybym to wiedział wcześniej, gdyby ta informacja znalazła się gdziekolwiek w informacjach reklamujących nowy produkt, nigdy nie zdecydowałbym się na pozornie tańszego D80 a kupiłbym pozornie droższy D200. Przypomina mi to próbę Canona wprowadzenia 300D z ograniczonymi możliwościami w stosunku do droższych modeli i gdyby nie piracka wersja oprogramowania - stworzonego w Rosji, odblokowującego zablokowane funkcje, to zapewne nie pojawiłby się zupełnie zgrabny Canon 350D. Zatem oczekuję, że Firma Nikon w najbliższym czasie swoim zawiedzionym klientom zapewni darmową wymianę wewnętrznego oprogramowania aparatu, by kodowanie NEF-a było zgodne z wcześniejszym protokołem albo, również darmowo (to znaczy w cenie zakupionego już aparatu) dostarczy oprogramowanie do PEŁNEJ edycji nowego NEFA albo też programik (działający w każdym systemie operacyjnym bez konieczności ściągania dodatkowych uzupełnień) dokonujący konwersji plików NEF nowego typu na typ NEF wcześniejszy. Dołączony do D80 na płycie program jest skierowany do amatorów, dla mnie jest jedynie nieprzydatnym gadżetem.
    Dotychczas fotgrafowałem Nikonem D70 (blisko 70 000 fotek) i byłem z niego BARDZO zadowolony, zaś rozmiar matrycy był jego jedynym poważnym mankamentem. To co pojawiło się wraz z D80 jest dla mnie bardzo przykrym doświadczeniem.

Smile

Do D8-dziesiątkowego rawa polecam Adobe Photoshop CS2,Capture One 3.7.6,Nikon Capture NX i amatorski IrfanView 3.99 Pozdrawiam
    Pewien cyfrowy aparat fotograficzny obrazów nieruchomych...

Domyślnie

aktualizowałes sobie programy? kiedy wchodzą nowe modele, firmy wypuszczają apgrejdy. nie wydaje mi się, żeby to była zła wola nikona.

Domyślnie

Czy naprawde z kazdym nowym korpusem musimy prowadzic nowa dyskusje na ten sam temat? Dlaczego to niby Nikon musi sie dopasowac do "dotychczas używanych bardzo dobrych programów edycyjnych RAW-ów" i ograniczac nowe funkcje tego formatu? Czemu zmieniac polityke, skoro to do producentow oprogramowania nalezy czuwac by byc na czasie i trafiac do uzytkownika ktory to wlasnie ich oprogramowanie zastosuje? Nie chcesz podstawowej obrobki, kupujesz produkt bardziej zaawansowany z Nikona lub niezaleznego producenta, ktoremu w takim wypadku nabijasz tzw. "kabze" (niech sie wykaze i opracuje plugin ). Mozna podniesc cene aparatu o 350 zlotych i zalaczyc NX'a do kazdego egzemplarza, tylko jak mi sie wydaje, lamentow byloby wiecej. Przy okazji, pewnie kupiles D70 po pewnym czasie, bo na poczatku tez nie bylo czym otworzyc NEF'a...

I zeby nie bylo ze na sile bronie Nikona, tez nie podobalo mi sie podjecie decyzji o kodowaniu balansu (bodaj) w ktoryms z korpusow.

Domyślnie

Dla "chcącego" problem nowych puszek i softu nie istnieje (moim skomnym zdaniem). A najwżej sprowddza się
    do 2-3 tygodni oczekiwania.
    NIKON forever

Domyślnie

Janton - jestes mocno niezorientowany. Każdy kolejny model Nikona (i canona i innych też!!!) wymaga nowszych wtyczek do dekodowania RAW. I taka firma jak Adobe do swojego Photoshopa sukcesywnie takie nowe wtyczki wypuszcza, inni producenci oprogramowania też po pewnym czasie, od wprowadzenia nowego body liczącego sie producenta wypuszczaja nowsza wesję softu. Trzeba na to najczęsciej jakieś 2 miesiące (róznie).
    Cenzurą tu jest to kiedy wypuszczono tę nastepną puszkę, a absolutnie nie to, czy jest to model z półki amatorskiej czy zawodowej!!!
    Tu chodzi nie o Firma Nikon i inne nie spełnia twoich oczekiwań co do softu. Spróbuj otworzyć starym konwerterem nefy z D40 albo canona 400D.
    Oprogramowanie Nikon NX jest produktem który dba o zawodowców - potrzebna jest (i zawsze niestety będzie - zmartwie cię) najnowsza wersja do najnowszego body.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-01-2007 o 21:18
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Janton - jestes mocno niezorientowany. Każdy kolejny model Nikona (i canona i innych też!!!) wymaga nowszych wtyczek do dekodowania RAW.
    Problem w tym, że Nikon Capture 4.4 może spokojnie czytać D40 czy D80. Kilka minut pracy programistów i program będzie to czytał. Nikon jednak w zwykły sposób zablokował i zmusza użytkowników do zakupienia noweszej (dla większości dużo gorszej) droższej wersji programu.
    Dla ogłupienia użytkowników zmienia się wygląd graficzny dodaje kilka funkcji i "trzepie kasę".
    Robi to wiele firm, nie tylko Nikon. Prawda jest taka, że jest to jawne naciąganie.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janton Zobacz posta
    Firma Nikon reklamując swój nowy produkt, z taką samą matrycą jak nowy D200, zapomniała w ulotkach informacyjnych ostrzec, że NEF D80 nie ma nic wspólnego z NEF-em D70 czy D200 i jest całkowicie niezrozumiały dla dotychczas używanych bardzo dobrych programów edycyjnych RAW-ów.
    czy mógłbyś rozwinąć tę myśl, bo na poziomie takich ogólników, trudno zrozumieć jak się przejawia w praktyce ta inność?

Uprawnienia umieszczania postów