Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Ostrzenie w NX2

Domyślnie

Odwołując się do wszystkich Waszych uwag na temat wyostrzania muszę się podzielić dokonanym niedawno odkryciem. Otóż są dwie szkoły dotyczące wyostrzania przy robieniu NEFów w programie NX2: jedna idzie za radami Jamesa Odella i każe cofnąć wyostrzanie z puszki (suwak Sharpening w Picture Control na pozycję 0), a potem stosować USM lub High Pass. Ostatnio jednak trafiłem na ostrą polemikę tego sposobu na Flickr. Okazuje się, że wyostrzanie "puszkowe" (które zresztą możemy sami regulować w Picture Control w NX2) to łagodzenie efektów anti-aliasing filter (nie wiem jakie jest polskie tłumaczenie?) i działa bezpośrednio na RAW, podczas gdy USM czy High Pass to już niejako nakładka na zinterpretowany plik RGB. Polecam zresztą lekturę tego wątku, w którym brał udział sam Odell, ale na zarzuty nie odpowiedział)). Zwracam uwagę na wypowiedź osoby JackHo9 i podawane przez niego linki:
    http://www.flickr.com/groups/capture...7613197054523/
    d90 + S10-20 + N16-85 + N70-300 VR + Metz 48

Domyślnie

Prawie ok. Chodzi o to, że wyostrzanie w puszce, odwracające w niewielkiej zwykle części rozmywanie filtra antyaliasingowego, jest dokonywane na t.zw. subpikselach (wyjaśnienie subpiksela można znaleźć w podanych przez Jacka linkach) i dalej przenoszone już razem z innymi danymi na formowany w czasie wywoływania Raw piksel. I dlatego też wyostrzanie w puszce + wyostrzanie na danych luminancji w USM (NX2) nie jest równe efektowi wyostrzania tylko na luminancji w USM.

Domyślnie

No dzięki markB za wsparcie, może też odezwą się inni użytkownicy NX2 i podzielą się swoimi doświadczeniami w zakresie technik wyostrzania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedź.
    Jeśli chodzi o wyostrzanie to robię to zawsze na końcu w USM.
    Ale powiedz mi proszę, czy w ustawieniach Develop (chyba adjustments-sharpen) trzeba dać 0, czy można stosować wartość (np.2)? Czy to nie będzie przypadkiem podwójne nakładanie ostrzenia w NX2?
    Też mnie to bardzo interesuje... bardzo bym prosił o linka do strony: "Capture NX2 Sharpening for Complete Beginners in Capital Letters" albo podobnej

Domyślnie

Hmm... ja zrobiłem 2 fotki NEF (ten sam kadr) , jedna profil SD w D90 sharpening 0, druga na 9, capture nx2 najpierw tą 0 wyostrzyłem na 9 camera setings - picture control - w/g mojego uznania to ta 9 oryginał jest nadal ostrzejsza, następnie tą oryginał 9 dałem sharpening na 0 i porównałem z oryginał 0 - nadal ta oryginał 9 ostrzejsza. więc uważam że D90 warto ustawić sharpening podczas focenia na 6 lub 7. Co Wy na to - może coś źle zrobiłem
    D3100|18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToM78 Zobacz posta
    Hmm... ja zrobiłem 2 fotki NEF (ten sam kadr) , jedna profil SD w D90 sharpening 0, druga na 9, capture nx2 najpierw tą 0 wyostrzyłem na 9 camera setings - picture control - w/g mojego uznania to ta 9 oryginał jest nadal ostrzejsza, następnie tą oryginał 9 dałem sharpening na 0 i porównałem z oryginał 0 - nadal ta oryginał 9 ostrzejsza. więc uważam że D90 warto ustawić sharpening podczas focenia na 6 lub 7. Co Wy na to - może coś źle zrobiłem
    Wg mnie to teoretycznie zrobiłeś jedną i tę samą rzecz, bo Picture Control w aparacie i Picture Control w NX2 powinny dawać te same efekty, ale widocznie tak to jest tylko w teorii
    Ja ciągle mam dylemat pt. Jak ostrzyć, żeby nie przeostrzyć, i ... niedaje mi to spać

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów