Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Klejenie gum na obiektywie

Okazuje się, że nie ważne czy na szkło wydasz 200 zl czy 6 tys. Nikon definitywnie ma jakies problemy z gumami i to nie tylko w body....
    Kiedyś podsmiewalem sie z tych mitów o odchodzących gumach do czasu, kiedy nie dotknely one i mnie, a doladniej kultowego (podobno) obiektywu 24-70 2.8.
    Nie wiem od czego to sie robi, przez lata pracowalem n Canonie i nie do pomyślenia było, zeby szkla za grube tysiące mialy tego typu problemy.

Nie chcialbym wysylac na podstepu bo sie okaze , ze z powodu glupich gumek bede musial czekac 3 tygodnie a do tego pewnie zmiana ich w serwisie tania nie jest, o ile w ogole je mają....

Czy ktoś moze tez ma podobny problem i probował te gumy podklejac? Wiem, ze obiektyw powinien robic zdjecia, ale nie rozumiem skad takie deformacje, zwlaszcza, ze nie pracuje w ekstremalnych warunkach, wysokich temperaturach itd...
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Mi sie w d90 poodklejaly, ale przykleilem ta eleastyczna wersja cyjanopanu. Dobrze trzyma i plastik sie nie odbarwia. Ale widac, ze z guma cos nie tak, bo w jednym miejscu byl lekki babelek(guma byla naciagnieta i nie chciala wspolpracowac), i zostala taka minimalna faldka, ale to nie przeszkadza. Wydaje mi sie, ze klejenie gumy w twoim wypadku bedzie znacznie prostrze. Dodam jeszcze, ze swoja gume oderwalem do konca i kleilem ja cala. Resztki kleju na gumie i puszce czyscilem benzyna do zapalniczek.
    D90 + słoik po Kieleckim

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby podgięcie gumy do góry i przyklejenie taśmy dwustronnej.

Domyślnie

w canonach tez sie gumy psuja choc moze troche pozniej :P

nikon tak juz ma.
    d700 d300s d70 1755 1870 50 55micro 85 70200 200500 tc17 f90 f301 | quantumm move + pulse pro + generator Fomei panther pro 1500

Domyślnie

napisz do mnie maila na [email protected] ... miałem ten sam problem i już go rozwiązałem po wielu skrajnie róźnych próbach, więc napewno pomogę. pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacper Olejnik Zobacz posta
    napisz do mnie maila na [email protected] ... miałem ten sam problem i już go rozwiązałem po wielu skrajnie róźnych próbach, więc napewno pomogę. pozdrawiam
    A to tutaj nie możesz tylko na maila??
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

ameryki nie odkryłeś gumy to problem każdego szkła prof od 14 do 200mm innych nie mam ale na każdym z trzech obiektywów w tym zakresie schodzi odkleja się odkształca

Domyślnie

Żeby tylko Nikkor (choć powinienem powiedzieć, żeby tylko Tamron). Z mojego T17-50 zlazła zupełnie. Na tyle zwiększyła też swoją długość, że nijak nie da się tego dopasować. Myślę o wycięciu jakichś 4-5 "pasków" i ponownym podklejeniu.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Dzej, po jakim czasie w d90 Ci sie odkleiły.
    Sony A330, A550, D90/18-105/70-300VR,

Domyślnie

Kolega Kacper też nie byłby taki tajemniczy
    Sony A330, A550, D90/18-105/70-300VR,

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów