http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8048
I jednak stało się - lustrzanki będą kamerami być może na "bardziej poważnie" niż to się nam wydawało.
Szukaj
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8048
I jednak stało się - lustrzanki będą kamerami być może na "bardziej poważnie" niż to się nam wydawało.
D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS
Valwit, to nie tak. Głębia ostrości to jedna rzecz. Odmienną sprawą jest standard w jakim pracuje kamera. Tzw. FRAMES PER SECON jest sprawą kluczową przy kręceniu czegokolwiek. Standard w filmach to 24 FPS i nie ma mowy o "brzydkim efekcie" przy dynamicznych scenach. W nikonie nic takiego nie zaobserwowałem, jeśli coś skacze to jest to ew. kwestia kompresji i kodeka. Natomiast 24 FPS daje własnie ten specyficzny miękki ruch oglądany w filmach i tzw, "dreamy feel", o którym zresztą też piszą ludzie na forum dpreview:
Most people who are not versed in why a movie looks like a movie and not a tv show are unaware that truely the most important difference is the frames per second.Tak więc powtarzam to już za kilkoma mądrzejszymi ode mnie osobami, troche szkoda że nie można zmieniać standardu w jakim rejestruje obraz nowy canon, a będzię jeszcze większa szkoda jeśli nie będzie możliwości zmiany tego "firmwarowo".
You can shoot with panavision lenses on 35mm film at 30fps and down convert to ntsc and it will look good...but it will not give you the dreamy fantasy like image quality of a movie projected in theatres. (original star wars, braveheart, batman,)...it will look like a tv show...like an episode of "Friends"...well lit, composed, art directed...but still sitcom like.
Now if you shoot the same way but in 24 fps...you WILL get the "movie" look. Same subject shot in two different FPS will DRAMATICALLY change the final product.
The reason for this is the perceived or actually IMperceived impression that the 24fps motion blur gives you compared with the more "real life to your eye" 30 fps. 30fps is the frame rate of tv news broadcasts, daytime soaps, most of your home video cameras and most modern day sitcoms. I believe a few dramas are now being shot 24p to give them the "movie" feel.
ok. przyjmuje ten argument, przy najblizszej okazji wyprobujeale i tak wybralbym canona. rolling shutter w nikonie niestety jest tragiczny.
ps: kluczem wydaje sie tutaj motion blur ktory przy nizszym fps jest wiekszy i przez to taki film jest odbierany lepiej przez widza. no nic, warto to zapamietac na przyszlosc (ale i tak fotki wole![]()
Ostatnio edytowane przez Valwit ; 29-10-2008 o 16:45
podpis nieczytelny
może już było - jeśli tak to proszę usunąć http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2327
Nie bylo ale dla mnie nic specjalnego... taki film to mozna D90 nakreciczdjecia tez jakies niespecjalne
Po REVERIE swiat nie bedzie juz taki sam
![]()
Nowy C1 4.5.1 kuma RAWy z 5d MK II!
ISO6400 z RAWa z 5d MK II, zero odszumiania, warunki podłe (czas 1/40s). Nic nie ruszane w C1. Wszystko na default, a więc można oczywiście to wycackać na wszystkie strony (jest EXIF):
Jak pisałem, to jest na default w C1, tylko odszumianie na zero. Nie ostrzone (disable zaznaczone przy konwersji):
Weźcie pod uwagę ekspozycję i pińcet różnych źródeł światła. To jest 1/40 przy iso6400! Jak dla mnie DR i szczegółowość są bez zarzutu.
A teraz coś o wyciąganie ze świateł. Ciągle ISO6400 przy 1/40s.
W kolejności Przed / Po
-0.7EV:
-1.5EV:
-2.5EV:
Chyba niepotrzebnie się cykaliśmy, że przesadzili z ilością mpixów. Dla mnie jest ok. Takie pierwsze wrażenieTeraz poczekam na RAWy z lepszych warunków.
Pusta torba team
BLOG
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Zdjecia rewelacja, wymiataja.
Nikon F-501, Canon 30D
Jak widać dobrym sprzetem też można robić miernotę. Widać, że facetowi w żyłach płynie krew fotografa, a nie filmowca. Kadry są kiepskie (fotograficznie są ok, ale nie filmowo), ruch "kamery" też nie jest płynny, całość słabo się "kleji". Jak to się mówi nie ważne czym - ważne jak.
STROBIŚCI są zajebiści...
http://vimeo.com/2123276?pg=embed&sec=2123276&hd=1
Oto teledysk zarejestrowany Canonem EOS 5d markII w rozdzielczości HD.
Na prawdę robi wrażenie.
Amator, ale pełen zapału i chęci do działania - fotografowania
Skontaktuj się z nami