Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
    push
    Gość

Domyślnie Olympus E-510 na D80? jest sens?

Witam sprzedałem właśnie Olka E-510 - tylko ze względu na szkła.. ZD 50/2 - 1600zł N 50/1.8 400zł

Teraz rozglądam się za lusterkiem i szkłami..
    Myślę że przy obecnej cenie na nowe D80 (1699zł) - wybór padnie właśnie na ten aparat.. D300 w podobnej cenie co stare 5D..

Co polecicie do moda/portret/street/akt/koncerty (nie robię makro , kwiatuszków czy muratorów..) - ogólnie fotografuje ludzi..całe spektrum...
    50/1.8 - biorę bankowo
    myślałem też nad Tamronem 17-50mm f/2.8 lub 28-75mm f/2.8 (jak to zdaje egzamin z d80 na ulicy?)
    całość uzupełniał by kit 55-200 mm f/4-5.6 - jaki jest stosunek tego szkła do 40-150 ZD (zacny kit , często go podpinałem)?

Ogólnie piszcie co brać do moda/street/akt - do tej pory grzebałem w Zuiko pod 4/3 no i przyznam że czytam już ładne kilka dni forum i nadal jestem zielony jeśli chodzi o szklarnie pod nikona...

Domyślnie

no to teraz pojawi się moje pytanie, po pierwsze czy zauważyłeś, że ZD 50/2 ma silnik AF? Nikon wypuścił teraz Nikkora 50/1.4 z silnikiem AF i jego cena jest podobna

Tamron, o którym piszesz to bardzo dobre szkiełko. W dodatku w pełnym zakresie światło 2.8. Co do kita 55-200, to nie wiem. Ja bym się skłaniał za N70-300 VR. Chyba że Ci taki długi niepotrzebny. Napisz jaki masz budżet, a potem pomyślimy.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

push
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    no to teraz pojawi się moje pytanie, po pierwsze czy zauważyłeś, że ZD 50/2 ma silnik AF? Nikon wypuścił teraz Nikkora 50/1.4 z silnikiem AF i jego cena jest podobna

Tamron, o którym piszesz to bardzo dobre szkiełko. W dodatku w pełnym zakresie światło 2.8. Co do kita 55-200, to nie wiem. Ja bym się skłaniał za N70-300 VR. Chyba że Ci taki długi niepotrzebny. Napisz jaki masz budżet, a potem pomyślimy.

z tym że Olympus nie ma żadnej alternatywy i obiektyw makro (zd 50/2) uchodzi za najlepszą portretówkę... ;]

tamrony , tokiny , sigmy raczej omijają Olympusa - nie mówiąc już o rynku wtórnym - allegro: canon i nikon do wyboru 600/800 szkieł pod 4/3 raptem 8 ;]

o tym tamronie ludzie piszą że na 5 sztuk jedna celnie ostrzy.. jak to jest? jest jakiś sklep w warszawie gdzie można sprawdzić szkło przed zapłaceniem? jakiś szybki test na FF/BF?

co do kita (dłuższa lufa) to zostaną mi na to jakieś groszowe historie.. wiec jakość/cena na krótki i długi zoom mam 2200 max... Tamron 1200zł wiec z 1000 na długą lufe...

Domyślnie

wiesz ja Ci powiem tak. Ustaw af w punkt i zobacz czy ostrzy dobrze. Jeśli tak to bierz. W każdym sklepie typu np. FotoJoker można sprawdzić szkło przed kupnem i pomacać. Tak samo saturny, media markty. Zdziwiłbym się gdyby Ci nie pozwolili.
    Nota bene, nie jestem zwolennikiem tych testów. Po co kusić los. Jak zauważysz coś na zdjęciach, to masz prawo wymienić obiektyw na inny, poza tym masz gwarancję. Serwis Tamrona powinien wyregulować szkło, jak coś

Co do dłuższej lufy. Zastanów się nad Sigmą APO DG 70-300 f/4.5-5.6. Jak bierzesz D80 to brak silnika w obiektywie Ci nie będzie przeszkadzać. A nówka kosztuje koło 850zł.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

W Wawie na Małej 15, FotoJulia, mają sporo T17-50/2.8 od ręki, można sprawdzić na miejscu, cena przyzwoita. Mój był trzeci, zazwyczaj ostrzy w punkt i ostry od pełnej dziury, ale pomyłki AF zdarzają się, mistrzostwo to to nie jest. Tyle że w tych pieniądzach raczej nie ma lepszej alternatywy (Sigmę przymierzałem, napęd HSM robił co prawda swoje ale do 3.2 było bardzo miękko, Tokiny nie sprawdzałem bo AF nie gada z moim body). Ale MZ z zoomów do portretu/aktu lepiej byłoby T24-70/2.8 lub jeszcze lepiej S50-150/2.8 HSMII. A do streetu - zbierać na coś szerszego...
    Ostatnio edytowane przez FajaR ; 12-10-2008 o 21:34 Powód: doprecyzowanie
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

chciałem powiedzieć o S50-150, ale w kwocie do 1000 to to się nie zamknie

push
    Gość

Domyślnie

ostatecznie przymierzę się do:
    Tamrona 18-50 /2.8
    a Sigme 50-150 f/2.8 EX DC HSM przyduszę na raty (żona mnie udusi )
    ale co tam raz się żyje...

o małym antku aka naleśniku aka 50/1.8 nie wspomnę - bo to on był głównym sprawcą zmiany systemu..

aha nie znalazłem sigmy 50-150 hsmii tylko właśnie taką: Sigma 50-150 f/2.8 EX DC HSM - i przedstawia się pieknie na http://pl.pixel-peeper.com/ - więc chyba o nią wam chodzi? cenowo od 1799zł http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/102573

Domyślnie

tak chodzi nam o Sigmę HSM, a żona zrozumie dobrze powiedziane, raz się żyje

Domyślnie

Sigmy są dwie wersje - starsza i nowsza, poprawiona HSMII. Pierwsza jest bardzo przyzwoita, ta po poprawkach MZ świetna - a ceny te same.

Heh,mój skarbnik już prawie nakręcony, może już za miesiąc?
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    ostatecznie przymierzę się do:
    Tamrona 18-50 /2.8
    a Sigme 50-150 f/2.8 EX DC HSM przyduszę na raty (żona mnie udusi )
    ale co tam raz się żyje...

o małym antku aka naleśniku aka 50/1.8 nie wspomnę - bo to on był głównym sprawcą zmiany systemu..

aha nie znalazłem sigmy 50-150 hsmii tylko właśnie taką: Sigma 50-150 f/2.8 EX DC HSM - i przedstawia się pieknie na http://pl.pixel-peeper.com/ - więc chyba o nią wam chodzi? cenowo od 1799zł http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/102573
    Jest jeszcze jedna sprawa,50-tka w systemie DX Nikona a 50-tka 4\3 Olympusa będą troszkę inaczej obrazować jeżeli porównamy faktyczną ogniskową,w Nikonie ok. 75mm (na dx) a w Olympusie ok. 100mm(4\3) z uwagi na różną wielkość matryc.Moim zdaniem do portretów bardziej przyda ci się w\w sigma,choć 50 f 1.8 to zacne szkło i też się na pewno przyda
    D300s,T17-50,SB-800

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów