Close

Strona 17 z 95 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 950
    Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    no ok, ale "kolorowe placki" brzmi jak dramatyczna, nieusuwalna sraka centralnie degenerujaca zdjęcie. a to, co widzę, to kwestia jednego kliknięcia.
    Oczywiście. Ale to czy coś stanowi o dyskwalifikacji zdjęcia czy nie to już kwestia bardzo subiektywna. Dla mnie jest ok, ale odkąd przeczytałem niedawno na forum, że soft wyostrzający zdjęcia w puszce jest do dupy bo w porównaniu z RAW-em wywołanym w CNX różnice stają się zauważalne JUŻ OD powiększenia 500% (!!!), to nic mnie nie zdziwi.
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c4mel Zobacz posta
    Adamie jak wrażenia po premierze? Szczerze proszę... to jest już to czy jeszcze nie? AF chyba będzie największym rozczarowaniem
    na razie nie mogę powiedzieć nic więcej, prócz opinii opartej na specyfikacjach i kilku samplach z japońskiej prezentacji.

aparat i zaskakuje i rozczarowuje. balon oczekiwań był nadmuchany do nieprawdopodobnych rozmiarów, mój także. teraz pękł, no i wylało się co się miało wylać, oczarowania, rozczarowania, zachwyty i żółcie. jak to ucichnie, pojawią się obiektywne testy - będziemy wiedzieć z czym mamy do czynienia. na razie pobajajmy

największym rozczarowaniem jest na pewno AF. wg specyfikacji to ten sam schemat i parametry co w 5d, a więc układ, na który się narzekało najwięcej. jednocześnie "słyszałem", że canon mocno gimnastykował się z wyborem układu do tej puszki i z pewnych powodów (gł. poprawienie servo) wybrał wlaśnie tę opcję, a nie AF z 40/50d, gdzie punktów krzyżowych jest jednak 9. tak czy siak AF w 5d2 musi pracować sprawniej od 5d choćby dlatego, że będzie go obsługiwał nowszy, sprawniejszy procek. słyszałem tez z dośc dobrego źródła, że w 5d2 ten środkowy punkt jest znacznie precyzyjniejszy niż w 5d. zobaczymy. ale nie ma co mydlić oczu, że nie jest to dla mnie zawód.

reszta jest, moim zdaniem, w stosunku do 5d, bardzo dużym progresem. co mnie cieszy najbardziej:

- natywny zakres ISO 100-6400, zachwycający, no i pozostawienie iso50 + te dodatkowe opcje H, z których 12800 wygląda na tych smiesznych sampalch, przy tej rozdziałce, na absolutnie uzywalne. spodziewam się szumów mniejszych niż w d3
    - jest regulacja szkieł. używam jasnych stałek i pracuje na max otwartych dziurach. teraz mam opcje "doprecyzowania" AF. super
    - świetny LCD, nareszcie. to co jest w 1ds3 to bezmyślnie zaprojektowane narzędzie tortur
    - rozdzielczość i sRaw. mam wybór. do reporterskiej części ślubów 10 mpix wystarczy, choć wolałbym 12. do plenerów 21. a zdarza się, że te 21 mpix do niektórych zlecen nieślubnych by się przydało. fajnie je mieć. to także zapas przy cropowaniu i resajzie,
    - 14 bit
    - wygląda na to, że jest to przeprojektowana matryca 1ds3 - dało sie poszerzyć zakres czułości, spodziewam sie i wiekszej DR
    - wzrost fps do prawie 4 kl/s. jednak klatka więcej, niby niewiele, ale cieszy. spodziewałem się więcej, tak ok 5. ale szczerze mowiąc tak, jak czasem to 3 było za mało, 4 zawsze lepiej i chyba wystarczająco.

kwestie filmików zostawię na boku. ani mnie to ziębi ani grzeje. ale skoro są, fajna sprawa.

no i jakby to podsumować.. gdyby nie ten cholerny AF, to jest to w zasadzie aparat wszytskomający dla fotografa ślubnego. jak będzie - wyjdzie w praniu. fakt, że większość tego, co opisuję powyżej nikon ma już od dawna, a nawet więcej (może prócz takiej matrycy), wiąże się z pewnym zawodem. ale u licha - ta puszka to naprawdę niemały postęp względem 5d. to przecież nie jest ani pólka reporterska, ani jedynka.

szkoda energii na bezpośrednie porównania z d700 ani tym bardziej z d3. w kategoriach uniwersalnych d700 będzie aparatem o wiele lepszym. jest szybszy, ma solidniejsza budowę i niebo lepszy AF, ma "charakter" bardziej reporterski. sądzę jednak, że jakością obrazka będzie sporo w tyle za 5d2, co nie znaczy, że jego 12 mpix nie wystarczy. wystarczy.

mnie żadne przysięgi nie wiążą ani z canonem, ani z nikonem. siedzę w canonie, bo uzyskuję z niego lepsze efekty. wszystko wskazuje na to, że z 5d2 będzie mi się pracować sprawniej i wygodniej niż 5d. zeby to była puszka marzeń, która wyłącza "czujnik oczekiwania na nowości" - niestety, to jeszcze nie to. ale coś mi się wydaje, że będę się niedługo naprzykrzał pokazując na forum foty z tego aparatu
    Ostatnio edytowane przez Adam Trzcionka ; 17-09-2008 o 19:11

Domyślnie

nie rozumiem tych zawodow, nawet fajna ta nowa piatka. rozczarowania chyba biora sie stad, ze to miala byc puszka, ktora zrobi zoltym fatality, a tu ot, taka ewolucja z serii xxd tylko z wieksza matryca tak jak pierwsze 5d. duzo bardziej zazdroszcze tego nowego 24/1.4
    d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
    wlasne gniotowanko

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    będę się niedługo naprzykrzał pokazując na forum foty z tego aparatu
    Doprawdy nie wiem jak to zniesiemy
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Przeczytałem wątek o 5DII na CB, przeczytałem ten, i coś mi się wydaje, że na forum nikona jest więcej osób zadowoloneych z tej puszki niż na CB

Moim zdaniem aparat jest świetny do studia i landszaftów, a także dla zwykłych fotografów nieużywających zdjęć seryjnych i nie robiącym zdjęć bolidom F1, więc będzie na pewno świetnie się sprzedawał. Dla reporterów wyborem znacznie lepszym jest D700. W sumie wydaje mi się, że osiągnięto równowagę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprycjusz Zobacz posta
    W sumie wydaje mi się, że osiągnięto równowagę.
    rownowaga to bedzie jak dostane 5dmk2 w obudowie d700
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    rownowaga to bedzie jak dostane 5dmk2 w obudowie d700
    Równowaga? Psychiczna?
    cze.c4mel.project

Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

W UK dostepny dopiero od 30 listopada (wg. amazon.co.uk). Wiec w pierwszym tygodniu grudnia jade do Walii na plener juz z nowa puszka

Domyślnie

Adam, chyba wyczerpałeś temat dokładnie Ja wciąż zastanawiam się, czy pod stołem nie czeka 7d na Photokinę

Domyślnie

Ciekawe, muszę sobie takiego jednego RAWA wgrać na komputer i zobaczyć o ile jest gorzej - tak GORZEJ. Odczuwam różnicę w obróbce pomiędzy plikami z matrycy 10 i 12 mega. Z plikami 21 mega będzie prawdopodobnie 2x gorzej. To nie jest ewolucja - to jest rewolucja - nie w fotografowaniu, ale w obróbce i zachowywaniu wyprodukowanych danych. Do kosztu aparatu trzeba doliczyć nowy komputer, dyski, ram i odjąć trochę czasu od czasu wolnego rodziny itp, ktory trzeba będzie wykorzystać na obróbke zdjęć. W specyficznych zastosowaniach oczywiście dla kilku % zdjęć ta matryca się przyda, ale co z resztą zdjęć, gdzie ta matryca jest po prostu za duża - choć za kilka dni jedynie słusznym twierdzeniem pewnie będzie że to niezbędne minimum.

Reasumując - gratuluję przyszłym posiadaczom dobrego aparatu i współczuję pracy z plikami przez niego wykonanymi (ze względu na powolność obróbki i wielkość pliku, a nie jakość)
    pozdrawiam Sebastian

Strona 17 z 95 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów