Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Komp vs Komp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    4 rdzeniucha do foto nie ma sensu brac!.
    A dlaczego tak uważasz? Jeśli używasz Lightrooma do obróbki zdjęć to i na 4-rdzeniowym, który mam (Q6600) chodzi tylko zadowalająco. Jak pztrzę na procesy to widzę aktywność na 4 rdzeniach, więc oznacza to, że program wykorzystuje odpowiednio procesor. A niestety wymagania są duże. Wyobraź sobie, że jednocześnie:

1. Zrzucasz zdjęcia z karty
    2. Program automatycznie generuje podglądy (około 1400 czy 2000px, zależnie od ustawień)
    3. Przy okazji oglądasz zdjęcia już zrzucone (generowanie podglądów 1:1)
    4. Dodatkowo podkusi Cię aby nanieść jakieś ustawienia

Taka sytuacja jak powyżej nie jest jakimś odizolowanym przypadkiem. Przecież mało kto idzie na kawę i czeka aż mu się 4GB zdjęć przegra na dysk tylko ogląda je w trakcie i kombinuje. Pewnie niejedna osoba słucha winampa w tle.

Przy takiej sytuacji na wszystkich rdzeniach masz 100% obciążenia, ramu pożarło Ci 1,3GB a dyski chrumkają jak stado świnek. Mówię dyski bo zakładam, że aby LR szybko pracował konieczne jest przechowywanie zdjęć na jednym dysku a na drugim bazę danych i podglądy. Przy jednym dysku wszystko jeszcze bardziej zwalnia.

Dodatkowo weźmy pod uwagę, że pracuje się na dużych monitorach (24") więc komputer musi pobrać i przekonwertować znacznie większą porcję zdjęcia niż przy niskich rozdzielczościach.

Nadal myślisz, że 4 rdzenie nie są konieczne?

Ja nie jestem zwolennikiem kupowania najnowszego sprzętu, bo cena jest za wysoka w stosunku do osiągów, ale taka druga liga, którą ja mam i tak starcza na parę lat, a komputer kosztuje około 1500zł

Domyślnie

Ehh.E8400 kręcisz na 4GHZ i na PEWNO się nie zawiesi,ale jeśli bierzesz kompa na 5 lat opłaca się brać tylko Q9300

Pzdr KJB

Domyślnie

zestaw numer 2. jak bedziesz chcial mozna go pewnie wyzej podkrecic, a e8400 chodzace na 4Ghz masakruje. nie bralbym takiej grafiki tylko cos slabszego jesli tylko do obrobki, bo te grafiki to faktycznie niepotrzebnie prad beda wcinac, chyba ze chcesz pograc to dolozyc do 8800GT 512MB i styka. dyski wole seagate'a jesli juz niz samsunga. zasilacz mozna miec troche na zapas ale tez bez przesady i nie pentagrama..
    tak naprawde to mozesz wziac 1 zestaw tez tylko zalozenia - dolozyc pare groszy do e8400 i lepszego zasilacza (firma), a zaoszczedzic kilka na grafice.
    co do quadow - no jak sie pracuje na kilku programach graficznych z ktorych kazdy cos robi to moze tak. ale jak sie ma odpalonego CSa i NXa w tle to pracuja one porownywalnie, nawet jak sie hurtem leci zdjecia w batchu (przynajmniej jak porownywalem) bo jednak czestotliwosc robi swoje. natomiast przy pojedynczych operacjach wyzej taktowana dwurdzeniowka chodzi lepiej.
    co do MSI P45 .. ja chyba wole asusa jednak choc widze ze jedna osoba to cos kupila i zachwala (nie mowie ze to zla plyta, ale tez sie ciesze ze ja sobie kupiles)
    a co do padajacych dyskow to wspolczuje. ale proponuje dopracowac chlodzenie dyskow bo jesli ciagle jakies padaja to znaczy ze sie przegrzewaja - albo buda za mala, albo za bardzo w niej napchane, albo zle wentylowane, albo trza sobie zalozyc klime w serwerowni. choc fakt ze kazdy dysk moze ktoregos dnia poleciec. ale zawsze mozna zadbac zeby przy upalach nie zaczynalo nam brakowac nosnikow w obudowie
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djarta Zobacz posta
    Ehh.E8400 kręcisz na 4GHZ i na PEWNO się nie zawiesi,ale jeśli bierzesz kompa na 5 lat opłaca się brać tylko Q9300

Pzdr KJB

Chyba nigdy nie miałem tak długo jednego blaszaka.

Domyślnie

dyski wole seagate'a jesli juz niz samsunga
    Seria SpinPoint jest bardzo dobra,lepsza niż te Seagate.Można też wziąść tańszą grafę np 8800GS,a 2 dyski Samsunga 320 GB w raid 0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djarta Zobacz posta
    Seria SpinPoint jest bardzo dobra,lepsza niż te Seagate.Można też wziąść tańszą grafę np 8800GS,a 2 dyski Samsunga 320 GB w raid 0
    lepsza? szybkie sa.. ale nie mam ochoty sie dowiedziec ze sa szybkie i martwe na przyklad.. ja jesli chodzi o zaufanie do napedow samsunga to kiedys mialem, owszem, ale tylko do fdd
    a z grafik to jakies proste tanie ati wziac, oby sensownej firmy zeby pozniej widziec ostre ikonki na pulpicie. nie ma sensu 8800 brac bo to po prostu za duzo pradu bierze.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

8800 na dodatek glosne jest:P przynajmniej moje
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    8800 na dodatek glosne jest:P przynajmniej moje
    To musisz otworzyc obudowe, i cążkami obciac ten kabelek na niej co to idzie do tego wentylatora, co on tam sie kreci
    oczywiscie rozwiazanie to ma swoje wady ale cisza zapewniona

Domyślnie

Wszyscy polecają serje SpinPoint
    Ale ty jak chcesz,polecaj gorsze...

Domyślnie

To musisz otworzyc obudowe, i cążkami obciac ten kabelek na niej co to idzie do tego wentylatora, co on tam sie kreci
    oczywiscie rozwiazanie to ma swoje wady ale cisza zapewniona
    wtedy zapewne bedzie mi przez jakis czas goraco w stopy od kompa :P a potem to juz tylko bloga cisza i ciemnosc na monitorze:P
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów