Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Ankeny Fields

Domyślnie

Kolega Pyzik, mysle, dotknął lekko sedna "problemu" tego zdjecia. Zgadzam sie, ze zamysł kompozycyjny kadru nie jest moze nowatorski, ale poprzez wybór takiego wlasnie a nie innego motywu (slonecznik) w odniesienu do ogólnej kolorystyki zdjecia jest jak najbardziej na miejscu i uwazam czyni całe zdjecie pierwszorzędnym.

Zatem słonecznikowi zdecydowanie tak.

Ale sposobowi ukazania słonecznika - nie.
    Poniewaz grono glądających mniej lub bardziej zasadnie wyraziło co do kwiatka wątpliwości - problem istnieje.
    Z jednej strony - sztuczność wzbudza zbyt duze uwypuklenie slonecznka w obrobce, na co bombel wyraził nawet teorię spiskową
    Z drugiej - sposob kadrowania, co sugeruje Pyzik, nie pomaga w naturalnej akceptacji słonecznika.

Ja jednakze sądze, ze głównym winwajcą jest ogniskowa i perspektywa. Szeroki kąt spowodował, że przerysowany słonecznik wydaje sie byc nieproporcjonalny w stosunku do kłosów, co dodatkowo podkreśla perspektywa - obiektyw umiejscowiony blisko, nisko i prawdopodobnie lekko skierowany ku górze.

Mysle, ze proby oddalenia sie od obiektu, oraz kilka eksperymentów z ogniskową pozwoliłoby na uzyskanie identycznego przesłania, pozbawionego słonecznikowych kontrowersji.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Lechupe poetą ;]

Oj Światło brakowało mi twoich zdjęć - zawsze jest o czym pogadać.

Domyślnie

anchel - dobre
    Kiedys zastanawialem sie co ten Swiatlo robi ze jego licznik przesuwa sie z tak oszalamiajaca predkoscia teraz juz wiem
    W kolorze jest super to zdjecie.

Piękne światło i kolory, Twoje cudowne klimaty.
    Jak wielokrotnie bywa, to uczta dla oczu i zmysłów.
    Co do słonecznika to sama nie wiem czy zabierać głos w burzliwej dyskusji.
    Jeżeli tak to zacytuję tytaj lechupe
    bo wg mnie Jego wypowiedź to kwintesencja tej dyskusji

Zatem słonecznikowi zdecydowanie tak.

Ale sposobowi ukazania słonecznika - nie.

Pozdrawiam serdecznie
    NIKON - system

swiatlo
    Gość

Domyślnie

No to teraz powiem jak to z tym słonecznikem było. On tam ani nie rósł, ani go nie wkleiłem. Po prostu go sobie przyniosłem ze sobą jako rekwizyt wiedząc że to pole będę focić i będzie mi brakować mocnego punktu.
    Czyli ten słonecznik jest jak najbardziej przygotowanym i upozowanym rekwizytem. Ale jest jak najbardziej prawdziwy.
    Kilka błędów popełniłem - jednym z nich jest że wiał wiatr i miałem problem z ustawieniem go i utrzymaniem w pionie, stąd jest pochyła łodyga. Ta łodyga jest niewątpliwie problemem zdjęcia. Zamierzam tam wrócić z lepszą i bardziej stabilną podstawą pod kwiat. Może pójdę do kwiaciarni i przyniosę coś innego tym razem. Nie wiem, zobaczę.
    Próbowałem to ujęcie bez niczego, z samą pszenicą, i jednak to nie było to. Pszenica wygląda ładnie, ma ładną fakturę, ale jest jej za dużo aby wprowadzić mocny punkt z przodu. Brakuje jednak czegoś wprowadzającego do kadru. Może poszukam jakiegoś mniejszego kwiatka, jednak to musi być kwiat pasujący do pola. Przecież nie róża, prawda?!
    Drugim problemem to był wiatr zmuszający mnie do krótkiego czasu więc uniemożliwiający mi użycie wąskiej przesłony w celu maksymalnej GO. Dlatego każde zdjęcie musiałem robić na maks f/13 i w dwóch wersjach - na kwiat i na odległy plan, i potem to sklejać.

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Dlatego każde zdjęcie musiałem robić na maks f/13 i w dwóch wersjach - na kwiat i na odległy plan, i potem to sklejać.

No właśnie. W zasadzie nie mówiłem nic innego.

Czarku piszesz "Próbowałem to ujęcie bez niczego, z samą pszenicą, i jednak to nie było to. Pszenica wygląda ładnie, ma ładną fakturę, ale jest jej za dużo aby wprowadzić mocny punkt z przodu. Brakuje jednak czegoś...."

Zaglądam tu kolejny raz i dla mnie tak naprawdę te przepięknie pokazane kłosy pszenicy, otulone promieniami słońca to jest właśnie to!!!!
    To one- kłosy pszenicy i słońce- są głównymi aktorami tej fotki, tej cudownej subtelności którą udało Ci się uchwycić.
    Z mocnym punktem czy też bez niego to zdjęcie jest i tak piękne.

Czego chcieć więcej?

Ale to Ty poszukujesz i to się ceni.
    NIKON - system

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skrzat Zobacz posta
    .. te przepięknie pokazane kłosy pszenicy, otulone promieniami słońca to jest właśnie to!!!!
    Niech jakiś rolniczy ekspert osądzi czy to naprawdę pszenica. Moją alternatywną teorią jest że to jednak owies, chociaż nie jestem pewien...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Dokonałem małej podmianki. Widoczna jest nowa wersja po małych przeróbkach.
    Poprzednia wersja: http://www.cezarmart.com/gallery/sun...t_900c_old.jpg
    Wyprostowałem łodygę i trochę ją przycieniłem.
    Inaczej też zbalansowałem kolory.

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

z samą przenicą

ja tez robie bledy czasem, ale na litosc boska

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów