Close

Strona 3 z 38 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 377

Domyślnie Odp: Sigma 50 1.4 HSM EX

No właśnie, słaby jest w okolicach, które by nas na cropie mogły najbardziej interesować. Ja tej Sigmy nie odpuszczałbym, nawet kupiłbym sobie, gdyby dobrze śmigała i cenowo zbliżyła się do używanych Nikkorków

ja niestety jestem na nią skazana bo stałam się nieświadomą posiadaczką D40x nie zdając sobie do końca sprawy z konsekwencji mojej decyzji które odkryłam jakiś miesiąc po zakupie.... więc jak się pojawi to na pewno podzielę się wrażeniami z pierwszych zdjęć bo czekam na nią z niecierpliwością

sprzedaj go szybko i kup lepiej d50 albo uzywane d200 i do tego nikkorka 1,8

wracajac do tematu - podobno 1,4 bez silnika wypada bardzo blado na pelnym otworze. czy ktos to potwierdzi.?

ciekawe ile sztuk tego sigmowego 50 będzie trzeba przymierzyć, żeby wybrać takie w którym AF będzie działał tak jak chcemy
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

AF Ci zestroją za friko w serwisie, trzeba uważać tylko na mydełko, żeby się nie poślizgnąć
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Vooda niestety zmartwie cie 50 1,4 nikor nie jest szybki jest raczej sredni , jego canonowski odpowiednik (poniekad tez wolny) ma krotszy obrot pierscienia przez co ozornie ejst szybciej, znam szkla ktore w mig ustawiaja ostroac np 17-35 AFS , lub w canonie 85 1,8 to sa blyskawice
    co do jakosci optycznej jezeli uwazasz ze 50 1,4 jst slabe na 1,4 pokaz mi cos leszego sknstrulowanego na plena klatka na 1,4 nie tworzmy mitow nikor 50 1,4 jest bardzo wybornym szklem , w pelni uzywalnym na 1,4 (jego canonowski odpowiednik dopieo od 1,6) z pieknym bokhejem itp.
    sigma 50 1,4 musi naprawde zrobic dobre szkl zeby zdeklasowac nikora , wersji sigmny 30 1,4 EX udalo sie w stosunku do nikora 35 f2 moze wersji 50 uda sie zdeklasowac 50 1,4
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    wersji sigmny 30 1,4 EX udalo sie w stosunku do nikora 35 f2
    Nie, nie udało się. Można to powiedzieć nawet nie dotykając tych szkieł. Jedno jest wyraźnie do DX. Tu nie ma co porównywać, bo różne jest przeznaczenie tych szkieł.

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    (...) sigma 50 1,4 musi naprawde zrobic dobre szkl zeby zdeklasowac nikora , wersji Sigmy 30 1,4 EX udalo sie w stosunku do nikora 35 f2 moze wersji 50 uda sie zdeklasowac 50 1,4
    Witam,
    no nie chciałbym wznawiać neverending story, ale teza o deklasowaniu Nikkora 35/2 przez SIGME 30/1.4 to raczej teza w katergorii mitu greckiego, udacznie wciąż podsycanego, wręcz samosprawdzającego się

Nikkor jest pod pełną klatkę i daje obrazek (ostrość) lepszy niż SIGMA - SIGMA jest sporo jaśniejsza, to fakt - ale porządną ostrość to ma tylko w centrum kadru, im bliżej brzegu - niestety bardzo się pogarsza. Znacznie bardziej niż w Nikkorze.
    Od szkła do DXa można byłoby oczekiwać więcej.

W gruncie rzeczy szkła są porównywalne, jeśli komuś nie potrzebna aż tak bardzo ta jasność, to uważam, że Nikkor ma przewagę...
    zaś o deklasowaniu go przez SIGMĘ mowy być nawet nie może.
    Żaden test tego nie potwierdza - tylko "obiegowy pogląd", jak to, że szpinak ma bardzo dużo żelaza, mniej więcej. Wszyscy to wiedzą, choć to nieprawda.

Biorąc pod uwagę powyższe, nie napalałbym się na zbytnie deklasowanie w kategorii 50/1.4.
    Dolary przeciw orzechom! (dużo nie ryzykuję biorąc pod uwagę ostatnie relacje dolar-orzech! ).

To tyle, co chciałem powiedzieć o wojnie w Wietnamie.
    Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 30-05-2008 o 09:53
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Oczywiście, oczywiście. Bardzo obiegowy to pogląd i niczym nie udowodniony. Wątek na tym forum, gdzie jest 700 postów dotyczących tych szkieł, jest niczym przy sile argumentów, które przedstawiłeś

Pozdrowienia.

No ciekaw jestem co ta Sigma pokaże???
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Strona 3 z 38 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów