stare nawyki aby robić państwo ile i kiedy się da, tylko przez to Ci co chcą mieć legal na tym tracą
Szukaj
stare nawyki aby robić państwo ile i kiedy się da, tylko przez to Ci co chcą mieć legal na tym tracą
pozdrawiam Piotr
mowiac wprost sk....synstwem jest czerpanie profitow z pracy nie decydujac sie na konsekwencje jakie z jej wykonywania plyna. to jak z robieniem dzieci i olewanie ich po narodzeniu.
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
usługi fotograficzne PKWiU 74.81 można prowadzić w formie zryczałtowanej będziemy opłacać 17% podatek od obrotu .
Osoby prowadzące działalność w formie ryczałt mogą ale nie muszą przystąpić do VAT obowiązek ten nabywają przekraczając 40 000 obrotu rocznie .
Płatnik podatku VAT kupując środki trwałe zalicza sie do niego sprzed fotograficzny ma prawo odliczyć vat bądź złożyć o zwrot podatku vat ( dostanie go od 3 do 6 miesięcy)
Czyli bez sensu. Dużo lepiej płacić liniowe 19% i odliczać koszty, niż ryczałtowe 17%.
Jacek
w naszej branży sprzęt jest tak drogi że chyba sie to opłaca, w sumie każdy potrzebuje też auto, a to kolejne odliczenia![]()
pozdrawiam Piotr
Można też zrobić tak jak ja - ojciec rozszerza działalność swojej firmy o usługi fotograficzne, zatrudnia mnie, kupuje sprzęt na firme, paliwo na firme itd...
JN
Jak widzę, dyskusja zeszła na kwestie podatkowe. Nadmieniam, że nigdy nie stwierdziłem, że działalność zamierzam prowadzić na czarno.
D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB
Niestety - to jest właśnie sedno problemu. Ludzie wolą od razu zapłacić mniej i ściągnąć sprzęt z USA czy kupić troche taniej w UK albo gdzie indziej za granicą niż zapłacić tu drożej i zwrot dostać dopiero po jakimś czasie.
A co? Może tak nie jest? Zwroty podatków dostajesz dopiero po jakimś czasie - w zależności jaki to podatek oraz jakie masz dochody i wydatki w danym miesiącu/roku czasem zwrot dostaje się dopiero na koniec roku. Niektórzy mogą sobie pozwolić żeby kupić puche za 15 koła i do tego obiektywów za drugie tyle a to że dostaną zwrot podatku jest dla nich pewną formą "trzynastej pensji", dla niektórych różnica 1000 czy 2000zł jest już ogromna i wolą kupić gdzieś taniej.
frrruuu.!
nie taniej tylko szybcieja potem się pojawiają wątki "poszukuje instrukcji po polsku", "nawaliło mi body kupione w USA, gdzie honorują gwarancje" itp. ale oczywiście każdy ma prawo robić co chce, byle w granicach prawa
pozdrawiam Piotr
Skontaktuj się z nami