Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie jaki komputer do D200

Witam,
    na temat komputerów to raczej wypowiadać się nie mogę. Obecnie posiadam laptop ASUS L3800C/PENTIUM M 1.8 GHz/ 768MB RAM/ ATI Radeon 7500 32MB/ 15" 1400x1050 wyświetlacz. Dla własnych potrzeb przy D70s i przy zabawie z nef'ami komputer ten mi wystarczał. Oczywiście nie bawię sie w wielką obróbkę zdjęć w PS, raczej tylko poprawki ekspozycji, kadrowania trochę suwaki od kolorów i ramki. Dotychczas chodziło mi to tak-że efekty widziałem może po 1sek od zatwierdzenia-co mi nie przeszkadzało.
    Ostatnio Windows mi się "sypie" i już chyba przyjdzie czas na instalację i trudno mi stwierdzić czy ten mój laptop da rade z nef'ami z D200? Wiem, że z nef'y z D200 są trzy razy większe niż z D70s dlatego się zastanawiam jak długo będę musiał czekać na zaobserwowanie efektów poprawek robionych w programach, przy użyciu tego komputera.
    Wiem, że jak zainstaluję wszystko na nowo i będzie chodziło lepiej niż teraz (tego jestem pewien) to się przekonam - ale jestem ciekaw Waszych opinii lub Waszego doświadczenia ze sprzętem, który według Was est jakimś minimum do pracy z nef'ami z tego body.
    Wiem, że matryca laptopa jak i on sam nie do obróbki zdjęć są stworzone ale na razie tylko laptop wchodzi w rachubę-dużo ujeżdżam i póki co ten sprzęt preferuję i mi wystarczał?
    Proszę Was o opisanie jakiego sprzętu używacie do obróbki nef'ów i jakie minimum z Waszych obserwacji jest potrzebne do obróbki o jakiej piszę wyżej .
    pozdrawiam

Domyślnie Odp: jaki komputer do D200

tytuł mnie rozbawił. Takiego chyba jeszcze nie było
    Moja rada - ściągnij sobie z netu pliki RAW z d200 i zobacz praktycznie jak to się u ciebie długo otwiera. Nikt inny ci tego nie powie. Pojęcie długo/krótko jest subiektywne i zalezy od tego czym sie samemu dysponowało wczesniej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

IHMO będzie słabo. Mam podobny config (baleron M 1.5 i 1.37 GB ram).Z nefami D70 pod PSE, dawał radę. CNX to już dla masochistów. Ponieważ moja wersja PSE nie obsługuje ACR który czyta nefy z D300 (a nie mam zamiaru bulić adobe tylko i wyłącznie dlatego że zmieniłem aparat), więc nie mam porównania. O ile praca w CNX i rawem z D70 była dla masochistów, to z rawami D300 już nawet oni chyba nie dają rady.
    I teraz notek robi głównie za data bank, przegląd prezentacji, ewentualnie jakieś szybkie rzeźbienie jpga.
    pozdrawiam Krzysiaczek

ale on pisze o D200 i jako softu nie wymienia NX. Nef z D200 może obrabiać i na PS CS2 i na starym NC.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Wiem! CNX był dla przykładu, bo pod PSE nie mam możliwości porównania (z powodu braku odpowiedniego ACR). Waga rawów z D200 i D300 można powiedzieć porównywalna, w stosunku do D70.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tytuł mnie rozbawił. Takiego chyba jeszcze nie było
    no faktycznie tytuł może być śmieszny dla niektórychy ale tak jak pisałem za dużo mi nie mówią różne nazwy i opisy procków i płyt głównych itd.....dlatego zatytowem post tak aby było w nim zawarte pytanie.
    Myślałem, że może ktoś z posiadaczy D200 pomoże w określeniu minimalnego sprzętu do obróbki nef'ów z tego body. Wiem, że trudno to ocenić, gdyż każdy może mieć inne wymagania co do szybkości odświerzania zdjęcia po wprowadzonych zmianach ale myślałem, że ktoś może określić jakieś minimum aby to w miarę chodziło
    CNX nie używam więc jeśli już to PS CS2. Jak to będzie chodziło to mogę sprawdzić gdy przeinstaluje system, ale pewnie to będzie dopiero w przyszłym tygodniu- a póki co chciałem wiedzieć, czy są jakieś szanse na tym moim lapku na jakieś korekty...Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przede wszystkim dużo RAMu, który obecnie w wydaniu DDR2 jest tani jak barszcz, więc spokojnie ze 2GB możesz wziąć. Nawet lepiej więcej, choć nie jestem pewien, czy miałoby sens brać 4GB, bo 32-bitowe systemy i tak całej tej pamięci nie będą umiały lokować. Może gdzieś pomiędzy?
    Do tego miejsce na dysku na pliki tymczasowe, ale to się rozumie samo przez się.
    Na procesorach nie znam się prawie wcale, zatrzymałem się w rozwoju na moim A1700+XP (który daje radę przy RAWach z D80 w ACR, jednak demonem szybkości nie jest...) i nie wiem czy któraś z obrabiarek wykorzysta np. dwurdzeniowość ostatnich konstrukcji. Doczytaj w dokumentacji, a w dalszych poszukiwaniach polecam Ci odpowiednie fora dyskusyjne i grupy dyskusyjne, jak np. pl.comp.pecet. Mam takie przebłyski, że w intensywnych zastosowaniach konstrukcje Intela są wydajniejsze od AMD, ale ręczyć nie będę i najlepiej poszukaj sobie benchmarków.

Rozumiem ból, monitora LCD szukałem trzy miesiące.
    Do kompa też się powoli przymierzam, pierwsza rzecz po 70-200.
    Generalnie jak patrzę na ceny sprzętu dzisiaj, a rok temu, to mi się mózg lasuje...

*edit*
    Hm, brak porannej kawy sprawił, że zrozumiałem otwierający post trochę na opak. No cóż, niech moje mierne porady zostaną, tak na wszelki wypadek.
    Dodam tylko tyle, że RAWy z D80 (można ze spokojnością założyć, że te z D200 są prawie identyczne) obrabiam na konfigu A1700+XP, 512MB DDRAM i systemowy dysk na SATA/150 (pozostałe parametry nie mają większego znaczenia).
    Daje radę, daje. Choć czasem dostaję szewskiej pasji czekając az 10 zdjęć się załaduje.
    Ostatnio edytowane przez PaRaGaS ; 01-05-2008 o 14:14 Powód: jestem głupi
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Uprawnienia umieszczania postów