Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Komp stacjonarny do 3 tys

Panowie, prosilbym o porade w sprawie zestawu. Glowne przeznaczenie to obrabianie zdjec. Ale czasem nachodzi mnie ochota zeby w cos zagrac Do wydania okolo 3 tys.
    Na pewno bede brac:
    1. procek core 2, jeszcze nie wiem ktory
    2. plyta (asusa?) no wlasnie na ktorym chipsecie?
    3. pamiec 4 GB ale jekiej?
    4. dysk, na pewno Raptor jako dysk systemowy i do tego jakis drugi na magazyn danych (nie musi byc szybki)
    5. grafika, jakas Nvidia, pewnie bez szalenstw ale ze czasem zdarzy mi sie zgrac nie chcialbym zeby to byl totalny pasc
    6. zasilacz pewnie Tagana, ale chetnie poczytam o jakichs dobrych propozycjach
    7. nagrywarki, myszki itp zostaja z wczesniejszego kompa wiec nie ma problemu, monitor podobnie

Bede wdzieczny za wszystkie porady.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

odnosnie cpu to ja bym sie zastanawial jeszcze nad phenom'em tylko tym nowszym bez problemow z tbl, pamiec 4gb..no extra.. zasadniczo kingmaxy, nawet goodramy u mnie dzialaja przednie i te 667 i te 800 a co do grafiki to nie kusi Cie jednak wsadzic ATI ? prawdziwe wspomaganie mpegow to raz a dwa to jednak chyba lepsza jakosc obrazu.. ze o perihelli nie wspomne.
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

To juz bym chyba wolal quada. Jakos teraz sklaniam sie bardziej do intela.
    A w temacie grafiki moze faktycznie pomyslec o ATI, w laptopie mam radeona 1600 i calkiem przyjemnie to sie zachowuje.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

phenom sux. zreszta nie kupuj 4rdzeniowca do obrobki grafiki i do grania. tu sie c2d lepiej wykaze. 8400 styknie. ale 8500.. jak lubisz milo pograc to strzel sobie 8800gt 512mb. co do dyskow. aktualnie nie oplaca sie juz kupowac raptorow jak sie okazuje. najnowsze 1tb seagate'y sa szybsze (750 zreszta tez ale juz nie tak szybkie, 1T ma bardziej upakowane telerze). jeszcze szybsze ponoc sa nowe spinpointy ale ja samsunga bym jakos nie bral. plus jest taki ze raptor najcichszy nie jest a po drugie - mamy od razu calkiem sporo miejsca
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

O widzisz, nie zdawalem sobie sprawy z tego ze nowe duze dyski sa juz szybsze od raptorow. Dzieki za info. Co do procka to pewnie zdecyduje sie na E8400. Teraz pytanie jaka plyta na to i jaka grafika?
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Przy 3tys nie wiem czy sie o Quada nie pokusic
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Oszczędny w słowach Awatar Fazzi86
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Quad do grafiki raczej nie jest tak bardzo potrzebny.
    Proponowałbym coś takiego:
    Procek: E8400 BOX, albo OEM z freezerem (zależnie co taniej)
    Płyta: Asus P5K pro
    RAM: jakieś 2x2GB 800mhz CL5 (może być goodram, ocz) nie inwestuj w droższe CL4 bo na platformie intela to i tak praktycznie nic nie daje
    Dysk: 2 x SEAGATE ST3250410AS 250GB w RAID (nowe jednotalerzówki) + ewentualnie coś dużego na magazyn
    Grafika: GF 8800GT 512MB
    Zasilacz: BeQuiet Straight Power E5 450W albo tańszy Corsair 450VXEU 450W
    Obudowa jakaś porządna za 200-300zl
    No i jakaś nagrywarka DVD SATA za około 100zl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    2 x HD SEAGATE ST3250410AS 250GB postawione w RAID
    Taaaa... I jak sie wypierniczy jeden, to zegnaj wszystkie dane... Genialny pomysl!

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Jakiś tani za 150 zł kupiony HD lub ze starego PC na najcenniejsze pliki
    Tani albo stary dysk na najcenniejsze dane? No znowu genialny pomysl!
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    najnowsze 1tb seagate'y sa szybsze
    Na papierku, czy w konkretnych testach praktycznych gdzies widziales?
    Rozwiazanie z dwoma dyskami jest dosc optymalne. Zawsze sa to dwa fizyczne dyski -- mniejszy balagan, mniejsze obciazenie, wieksze bezpieczenstwo. W przypadku padu dysku systemowego -- masz bezpieczne dane na drugim. W przypadku problemow z drugim -- masz caly czas platforme systemowa gotowa do odzysku danych z tego drugiego.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Taaaa... I jak sie wypierniczy jeden, to zegnaj wszystkie dane... Genialny pomysl!

Tani albo stary dysk na najcenniejsze dane? No znowu genialny pomysl!
    Byc moze mial na mysli RAID lustrzany
    Co do tych Raptorow to cos tez mi nie bardzo sie chce wierzyc, ze gorzej wypadaja od Sea nowych...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów