Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie numer komputera w sieci LAN

Mam internet dostarczany kablowo, po sieci LAN.
    Komputer jest identyfikowany przez dostawcę usługi po jakimś numerku.
    1. gdzie można poszukać tych cyferek ?
    2. gdzie się wpisuje te cyferki. Wiem, że to jest inne miejsce, bo tam gdzie się czyta tam nie idzie edytować.
    kiedyś to wiedziałem, ale mi uciekło.
    system win xp home.
    Musze przeinstalować system i wiem, że te numery zostaną zmienione na nowe i nie będę mógł nawiązać połączenia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Adres MAC karty sieciowej
    Wpisz ipconfig /all to się pojawi
    A te numerki, to chyba serwery DNS
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola / Kraków

Domyślnie

Pewnie identyfikacja użytkownika jest po adresie MAC który jest przypisany do karty sieciowej, ale po reinstalacji nie bedziesz musiał go podawać "od nowa". Wydaje mi się, że jeśli już to chodzi o adres ip. Jak kolega napisał, wszystko znajdziesz w ipconfig /all.
    de pięćdziesiąt, de osiemdziesiąt + t 12-24, s 18-55, t 28-75, n 70-210, SB-800, cokin P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mam internet dostarczany kablowo, po sieci LAN.
    Komputer jest identyfikowany przez dostawcę usługi po jakimś numerku.
    Komputer u dostawcy rzeczywiście identyfikowany jest po adresie MAC, ale przy zmianie systemu operacyjnego, nie jest Ci on do niczego potrzebny. Wymagany jest wówczas, gdy zmieniasz kartę sieciową.

1. gdzie można poszukać tych cyferek ?
    2. gdzie się wpisuje te cyferki. Wiem, że to jest inne miejsce, bo tam gdzie się czyta tam nie idzie edytować.
    kiedyś to wiedziałem, ale mi uciekło.
    system win xp home.
    Musze przeinstalować system i wiem, że te numery zostaną zmienione na nowe i nie będę mógł nawiązać połączenia.
    "Cyferki" potrzebne Tobie po przeinstalowaniu systemu, to adres IP, brama, maska i DNS'y. Powinieneś mieć je zapisane na kartce/umowie od Twojego dostawcy. Jeśli ich jednak nie masz, to:
    1. Panel Sterowania ->
    2. Połączenia Sieciowe ->
    3. Właściwości Twojego Połączenia ->
    4. Klikasz dwa razy na ostatniej pozycji - Protokół internetowy (TCP/IP) ->
    5. Spisujesz wszystko jak leci, a na nowym systemie w taki sam sposób musisz wejść i wpisać tutaj te numerki.
    Kapisz?

Domyślnie

Jeśli dostawca rozpoznaje Twój komputer po mac address karty, to powinny wystarczyć ustawienia domyślne, ewentualnie trzeba spisać sobie adresy dns. Możesz poza zapisaniem mac address zanotować sobie resztę adresów - najłatwiej w systray (obok zegarka) prawy klik na ikonce połączenia, potem stan>obsługa>szczegóły Mac address dobrze sobie zanotować jeśli masz kartę sieciową z opcją zmiany adresu, bo zdarzało się, że ginęły

Domyślnie

Jeśli po ipconfig /all będziesz miał DHCP ON to powinno być ok i chyba po reinstalacji nie będziesz musiał nic wpisywać.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korchez Zobacz posta
    Adres MAC karty sieciowej
    Wpisz ipconfig /all to się pojawi
    gdzie to wpisać?
    mnie to trzeba tak za rączkę

gdzie sie wprowadza numer MAC ? Wiem, że to było gdzie indziej.
    chyba w manedżer urządzeń, ale w jakim miejscu?

tam gdzie mówicie by sprawdzić IP to pola są puste, jest wybrane automatyczne ustawienie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Start -> Uruchom -> cmd [enter]

Pojawi sie okno konsoli

Wpisz ipconfig/all [enter]

Pokaza sie informacje o kartach siewciowych (czy tez karcie), odszukaj ta przy ktorej bedziesz mial numery ip. Jesli DHCP jest wlaczony oznacza to ze dostawca automatycznie przydziela Ci adres IP na podstawie adresu MAC Twojej karty, w takim wypadku mozesz smialo reinstalowac winde, adres zostanie Ci ponownie przydzielony automatycznie (tak samo jak jes przydzielany za kazdym razem gdy wlanczasz komputer). A z tego co napisales wynika ze masz dostawca ma DHCP (automatyczny przydzial IP) wlaczone, tak wiec mozesz bez problemu reinstalowac.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

jak ten MAC adres jest nazwany?

Adres fizyczny? Ma postać 6 bloków po dwie cyferki/literki, myslniki pomiędzy? np tak: 00-67-DT-A2-36-57 ?

jest w wynikach taki opis: lista przeszukiwania surfiksów DNS: i tu jest adres internetowy mojego dostawcy.
    jak to wpisac w komputer?

odkopałem umowy, zajeło mi to pól godziny i nie ma tam takich warunków technicznych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jak ten MAC adres jest nazwany?

Adres fizyczny? Ma postać 6 bloków po dwie cyferki/literki, myslniki pomiędzy? np tak: 00-67-DT-A2-36-57 ?
    To jest to. Zapis jest systemie szesnastkowym, więc "T" tam nie ma.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów