Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: PS3 a 4 rdzenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ehh rozmarzylem sie, w taki Azulu siadamy sobie majac do dyspozycji 768 rdzeni i mozemy kontrolowac - zmieniac ustwiania dotyczace przydzialu mocy do poszczegolnych zadan .......
    Mhmhmh... . A z balkonu dobiega cichy szum chlodnicy od fiata 125p tlaczacej Borygo do chlodzenia tego monstrum

Domyślnie

na toms hardware akurat dobrze widac dlaczego do min. PSa wyzej taktowane 2 rdzenie lepsze niz 4 nizej.
    http://www23.tomshardware.com/cpu_20...=871&chart=437
    a cena podobna.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Apropo Core2 Duo, a dokładnie nowego E8400 3,00GHz -to co się wyrabia z dostępnością tego procka to porażka. Wszędzie kolejki do kwietnia i dalej. W ABC Data szczątkowe zamówienia - rozdrapane już na zaś. W sklepach np sprzedają ale tylko z gotowymi zestawami. Jest kilka na allegro ostatnio chyba widziałem. Ludzie się rzucili jak na mięso za komuny

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    na toms hardware akurat dobrze widac dlaczego do min. PSa wyzej taktowane 2 rdzenie lepsze niz 4 nizej.
    http://www23.tomshardware.com/cpu_20...=871&chart=437
    a cena podobna.
    Quad 6600 cieniutko wyszedl
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 04-03-2008 o 20:56

Domyślnie

bo quad tak wychodzi. aplikacje nie wykorzystuja. ostatnio znajomym pare sprzetow skladalem pod CADa i PSa. w sumie wszyscy prawie to samo dostali u jednego bawilismy sie w testy - wlasnie q6600 kontra e6850 .. na razie dwurdzeniowki.
    no a co do 8400 - prosta sprawa. tanszy , wiecej cachu, mniejsze kawalki krzemu..

Robin no ja wlasnie mowie o tym ze jest wyzej taktowany i na tym polega przewaga.
    a przede wszystkim to dobrze ze Ci smiga i jestes zadowolony !
    Ostatnio edytowane przez maly5 ; 04-03-2008 o 21:11
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    A po co przepłacać za E8400 jak bierzesz dużo taniej 8200 potem w 5 minut i z palcem w nosie śmiga Ci na 3.0 GHz
    no tak tyle ze e8400 smiga na 4GHz na boxowym chlodzeniu .. a z lepszym chlodzeniem nawet do 4.6GHz wiec nie ma sie co dziwic.

Co do sensownosci quadow .. ja sadze ze jest sens. Moze dla dzisiejszych aplikacji nie ma sensu kupowac ale za rok / 1.5 pojawia sie na pewno aplikacje wykorzystujace wiecej niz 2 rdzenie i nastapi to dopiero wtedy gdy quady beda bardziej powszechne(a beda bo na nowy rok zapowiadane sa 8 rdzeniowce), chociaz i tak nie ma co narzekac, winrar czy programy do renderingu juz dzisaj korzystaja nawet z 8 rdzeni i swietnie sie skaluja ..
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Adobe pewnie pisze jakiegos nowego szajs-akrobata, to nie ma czasu na zadne PSy...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

sie tak generalnie srednio znam na tych rdzeniach, ale nie wiem czy czasem nie mam popsutego CNX - jak mu zarzuce bacza z duza iloscia modyfikacji (tak dla testu) to sie okazuje, ze mi wszystkie 4 rdzenie (q6600) smigaja na 95% - RAM sie zapycha gdzies na 2,5GB. Czyli z tego co widze, to mi chodza wszystkie rdzenie i to rowno, to jak to jest w koncu z ta obsluga wielordzeniowa?
    Przetestuje se jeszcze PS2
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glisek Zobacz posta
    ... to jak to jest w koncu z ta obsluga wielordzeniowa?
    Przetestuje se jeszcze PS2
    to wszystko zalezy od typu zadan. przetwarzanie batcha to najprostszy sposob wykorzystania wielu rdzeni. kazdy rdzen po prostu zajmuje sie osobnym zdjeciem i po sprawie. natomiast przetwarzanie pojedynczego zdjecia przez wiele rdzeni nie jest juz takie oczywiste... oczywiscie wszystko jest wykonywalne ale wiaze sie to czasami z duzym nakladem pracy bo duza czesc projektu nalezy przebudowac ( mowie o programistach tworzacych ps3 )tak aby wielordzeniowosc byla efektywna. widocznie zalozenia ps3 byly zupelnie inne. byc moze nikt sie nie spodziewal tak szybkiej popularyzacji quadow.
    wiadome jest tez ze nvidia wspolpracuje juz z adobe nad tym aby za czesc lub calosc przetwarzania zdjecia odpowiadala karta graficzna, niestety maja to byc karty serii quadro ( profesjonalne ) kosztujace po kilka tys. pln. podobno niektore operacje wykonywane sa nawet do 10x szybciej niz na procesorach 4 rdzeniowych. biorac pod uwage fakt ze taki GF 8800 GTS ma 128 jednostek zmienno przecinkowych mozna im wierzyc.
    pozdrawiam
    Mirek$

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Teoretycy i praktycy narzekają, że narzędzia dla programistów nie nadążają za obecnym kursem obranym przez producentów procesorów. Narzędzia (języki programowania, kompilatory) nie wspierają automatycznego tłumaczenia opisu/specyfikacji algorytmu na równoległą implementację, i pewnie jeszcze dobrych parę lat niewiele się tu zmieni, nie mówiąc o oporze ludzi, którzy muszą się nauczyć ich używać.

Podejrzewam, że taki Adobe PS to miliony linii kodu, w dodatku nietrywialnego (złożone algorytmy, wiele parametrów), i jego ręczne zrównoleglanie, bez wsparcia automatem, jest bardzo pracochłonne.Kto pracował z kodem, który powstawał przez dziesięciolecia, ten wie, że zmiany i poprawki w takim kodzie są jak sprzątanie stajni Augiasza.
    Wyjątkiem jest Apple Inc, które wyróżnia się sprzątaniem swoich OS'ów i architektur sprzętowych w sposób godny Aleksandra Macedońskiego. Byłem pełen podziwu dla ich kolejnej zmiany architektury na intelowską.

O problemach z pisaniem na maszyny równoległe:
    http://www.eetimes.com/news/latest/s...leID=206504466

Dobrym przykładem złożoności problemu jest też Sony PlayStation3, które teoretycznie ma duże możliwości tkwiące właśnie w wielu koprocesorach, ale ciągle jakoś nie ma gier, które by je w zauważalny sposób wykorzystywały. Natomiast XBOX360, który ma bardziej wydajny "tradycyjny" układ do grafiki, radzi sobie póki co lepiej, jeżeli chodzi o jakość animacji.

Domyślnie

Tak czytam ten wątek i dochodzę do wniosku, podobnie jak Glisek, że oprogramowanie (a...e) jakie testowałem jest zepsute, bo przy różnych zadaniach pracowały wszystkie cztery rdzenie i to porządnie. Do tego rozmówcom wątku pomieszały się procesory wielordzeniowe z układami wieloprocesorowymi. Jaka jest różnica ? Znaczna. Osobiście mam quada w stacjonarnym i duo w laptopie i jakoś nie tęsknię za duo w stacjonarnym. No to byłoby na tyle...
    D300, MB-D10, SB-800, Nikkor AF-S DX 17-55 2.8; AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED, CF Extreme 8 + 2

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów