Nawet bardzo dobrzeZe sprawdzonych rzeczy - te są pewne i ja skromnie potwierdzam (zwłaszcza jak się kupiło 5 sztuk akumulatorków
) BC700 - naprawdę fajna ładowarka...
Szukaj
Nawet bardzo dobrzeZe sprawdzonych rzeczy - te są pewne i ja skromnie potwierdzam (zwłaszcza jak się kupiło 5 sztuk akumulatorków
) BC700 - naprawdę fajna ładowarka...
NIKON
Ok, nie warto 2 razy kupować, więc dołożę i kupie raz. Dzięki za pomoc![]()
Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał
Witam wszystkich.
Dzieki Wam, waszej wiedzy, waszym opiniom i poradom, jestem szczesliwym posiadaczem AKU Enloop i ladowarki BC-700
Mam do Was tylko jedno pytanie... Ale wpierw pozwole sobie opisac co i jak
Zestaw nowych swiezo otwartych aku sanyo Enloop 2000mAh postanowilem rozladowac i ponownie naladowac w w\w ladowarce.
Uzylem funkcji "Discharge" dla wszystkich czterech ogniw.
Ustawilem je na rozladowanie najnizszym mozliwym pradem czyli - 100 mA.
Z tego co wyczytalem w instrukcji druga faza, czyli ladowanie miala przebiegac z uzyciem dwukrotnie wiekszego pradu...
Tak tez sie stalo. Dodam, ze tryb rozladowania i ponownego ladowania ogniw trwal ponad dobe.
Ogniwa byly w pelni naladowane w roznych odstepach czasowych.
Rozumiem, ze to normalne i tak powinno byc
Ale moje zdziwienie wzbudzilo cos innego.
Producent podaje, ze ogniwa Enloop powinny miec pojemnosc 2000 mAh, minimalnie 1900 mAh...
A moje cztery ogniwa po pelnym cyklu pracy w trybie "Discharge" maja od 2210 mAh do 2670 mAh !!!!!!!!!
Tak przynajmiej wyswietla moja ladowarka ( 267 Ah).
I tu mam wlasnie do Was pytanie. A wlasciwie to kilka
Czy to mozliwe ?????????????????
Czy w zwiazku z tym wszystko jest OK ?????????
I czy jest mozliwe, ze ladowarka az tak przeklamuje ???
Nie spodziewalem sie az takich parametrow po naladowaniu tych ogniw
Dodam jeszcze, ze ogniwa starszej generacji, dokladnie Energizer-y 2300 mAh (przynajmniej tak jest na nich napisane) - produkcji China............
Ktore wczesniej ladowalem ta sama ladowarka, na koniec pracy w trybie "Test" mialy od 1911 mAh do 2220 mAh.
Wiec wnioskuje, ze z ladowarka chyba wszystko jest w porzadku.
Czekam na Wasze opinie co o tej sytuacji sadzicie.
Pozdro for All
misio666
Odpowiadam:
1. TAK
2. TAK
3. Ładowarka nie przekłamuje. Tak już jest że przy naładowaniu akumulatorków ich faktyczny stan jest wyższy od tego znamionowego co podaje producent. Nie ma się czym przejmować.
Co do długości ładowania jest to normalne że zajmuje ponad dobę. Rozładowywałeś ją bardzo małym prądem ( i słusznie), ale niepotrzebnie. One były fabrycznie naładowane i można było się nimi cieszyć przez długi czas. Ja po zakupie włożyłem do koszyczka i zrobiłem ponad tysiąc zdjęć. Od tamtej pory aparat leży bo nie mam obiektywu, ale jak załączam to wskaźnik bateri jeszcze nie miga. A lezy tak już 50 dni![]()
opis w fazie przygotowań ...
Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz
Pozdrawiam.
moje enelopy tez maja cos kolo 2350 tez tak mam
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
mój rekord wynosi dla tandetnych niefirmowych akku o znamionowej poj.600, BC700 ładuje do 1100 !![]()
Skontaktuj się z nami