Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110

Wątek: martwy laptop

Angry martwy laptop

no to mi się robi gorąco.
    laptop Fujitsu-Siemens nie reaguje na nic Mogę sobie naciskać guzik - i cisza. Nic nie startuje, nie zapala się zadna diodka, nic.
    Serwis? Jest na gwarancji. Ale ja mam tam pełno danych - potrzebnych oczywiście.
    laptop dziś używałem - na zasilaniu akumulatorowym, jak skończyłem prace i zamykałem system miałem ok 50% akku. W domku go podłączyłem i paliła się bursztynowa dioda - znak, ze do ładowuje. Zgasła - czyli ładowanie jest OK.
    Co robić? Rzucić o ziemię? Rozkręcić? Nie bardzo - bo gwarancja. A jak to pierdołek - to wysyłac kurierem (nie ma serwisu na miejscu) i pozbywać się go może na nie wiadomo jak długo?
    Co to może być? Mam nadzieję, że dysk i dane są OK - to dla mnie najistotniejsze.
    Miał ktoś taki przypadek?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

hmn.. nie wesolo. dysk zawsze mozna wyjac i dane zgrac. i to nie on. choc nie wiem co. sproboj na poczatek wypiac baterie, odpalic na samym zasilaczu.

Domyślnie

Jacku,

miałem identyczny przypadek, co ciekawe laptop też był F-S. Pomogło mniej więcej to, co proponuje maly5 - wyjęcie akumulatora, odczekanie chwilę, włożenie aku i laptop ruszył.

Pozdr, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Właśnie na innym forum przeczytałam, że podobno raz na jakiś czas powinno się wyjmować baterie i pracować na samym zasilaczu bo inaczej dzieją się "hocki klocki" - nie wiem dlaczego ale podobno ten typ tak ma.
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    hmn.. nie wesolo. dysk zawsze mozna wyjac i dane zgrac. i to nie on. choc nie wiem co. sproboj na poczatek wypiac baterie, odpalic na samym zasilaczu.
    już tak kombinowałem przed założeniem wątku.
    spróbuję jeszcze raz, wypnę go na dłużej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

z tym to jest raczej tak ze jak sie pracuje regularnie na podpietym zasilaczu to bateria sie doladowywuje i generalnie skraca sie jej zywotnosc. teoretycznie wyjecie baterii naladowanej gdy pracujemy na zasilaniu zapobiegnie szybszemu skracaniu czasu jej pracy - teoretycznie bo nikt tego nie robi. to co zaslyszales to raczej powiazanie jakis faktow. nie sadze ze wyjecie raz na jakis czas baterii uchronii przed czyms. predzej rozladowanie jej do konca od czasu do czasu moze byc przydatne.
    a z bateriami to rozne jaja sa - od serii padajacych do wybuchajacych.

Domyślnie

tak to jest jak sie bierze jakies no-name'y
    rozladowywac do konca z kolei tez sie nie powinno, nigdy nie wyjmuje/nie wyjmowalem baterii i nie mialem problemow , tak jak wspamniales sa rozne akumulatory , jede dzialaja inne nie a jeszcze kolejne zapalaja sie

jeszcze taki glos rozsadku, jak bedziesz oddawal do naprawy zgraj dane, nigdzie nie odpowiadaja za informacje zawarte na dyskach !!
    D80 , D7000 , grip meike , nikon 50/1.4 , nikkor 18-105VR/3.5-56 , nikon 18-55VR/3.5-5.6 , sigma 70-300/4-5.6 , sigma 150-500OS/5-6.3 SB-900

Domyślnie

nie przegrzal ci sie? ja mialem kilka razy ze jak za dlugo pracowal to po wylaczeniu nie wlaczal sie przez jakis czas
    emeryt

Domyślnie

jak mam zgrać dane? Muszę go rozkręcić, a jak rozkręcę to utracę gwarancje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jak mam zgrać dane? Muszę go rozkręcić, a jak rozkręcę to utracę gwarancje
    A w FS nie masz niezaplombowanego, osobnego dojścia do dysku?

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów